
Täysjyväleivät
Ainekset
Työvaiheet
RASKI
6 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
3 dl vettä (kylmää)
LISÄKSI
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl vehnäjauhoja (täysjyvä)
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 1/2 dl vettä (kylmää)
Mittaa raskin aineet kulhoon ja sekoita velliksi. Peitä kulho kelmulla. Anna raskin levätä 8–24 t.
Kumoa raski yleiskoneen taikinakulhoon (tai jatka leipomista käsin). Lisää jauhot, hiiva ja suola. Lisää vesi vähitellen samalla sekoittaen tai koneen käydessä keskinopeudella.
Vaivaa yleiskoneen taikinakoukulla noin 10 minuuttia (tai tehokkaasti käsin noin 15 minuuttia). Taikinan on hyvä olla hiukan löysä tässä vaiheessa.
Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki käsin. Vaivaa tarvittaessa joukkoon lisää jauhoja. Jätä taikina kuitenkin niin löysäksi kuin se käsittelyn kannalta on mahdollista.
Muotoile taikinasta 4 leipää. Nosta leivät kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinalla peitettynä noin 40 minuuttia.
Ripottele leipien päälle hiukan jauhoja ja tee terävällä veitsellä muuta viilto pintaan.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Jos haluat leipiin rapean pinnan, laita uunin pohjalle laakeassa astiassa 2 dl kuumaa vettä. Paista leipiä uunissa noin 15-30 minuuttia.