Sienimetsän saalis uppoaa vasikanlihakääryleiden sisälle ja mehevöittää lihan. Syksyinen punakaali hautuu kääryleiden kaveriksi kirsikkahillolla maustetussa liemessä, ja nopea salaatti syntyy sitruunanmehulla piristetystä mangoldista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t + 15 min
Vaikeustaso
Vaikea

Torvisienillä täytetyt vasikanlihakääryleet, punakaali ja timjami-tyrnikastike

Ainekset

400-500
g
vasikan ulkofileetä
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
valko- tai mustapippuria myllystä
2-3
rkl
voita
Sienitäyte
250-300
g
tuoreita tai n. 30 g/2 dl kuivattuja mustatorvisieniä
2
rkl
voita
2
dl
kuohukermaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön. Tee haudutettu punakaali ja timjami-tyrnikastike (ks. ohjeet).
  2. Leikkaa lihasta syiden vastaisesti 8 noin 60 g:n painoista, ohutta viipaletta. Nuiji viipaleet kevyesti ½ cm:n paksuisiksi soikioiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Siisti ja pilko tuoreet sienet pieniksi tai liota ja valuta kuivatut sienet. Paista sieniä paistinpannussa, kunnes enin neste on haihtunut. Lisää voi ja paista vielä hetki. Lisää kerma. Paista muutama minuutti, kunnes kerma on imeytynyt sieniin lähes kokonaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Levitä sienimuhennos leikkeiden päälle. Rullaa tiiviiksi rulliksi ja kiinnitä sauma cocktailtikulla.
  5. Paista kääryleiden pintaan nopeasti kaunis väri pannussa voissa ja nosta kääryleet uunivuokaan. Kypsennä uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Liha saa jäädä sisältä hieman roseeksi.
  6. Paista mangoldi (ks. ohje).
  7. Tarjoa vasikanliharullat timjami-kastikkeen, punakaalin ja mangoldin kanssa.

Haudutettu punakaali

Ainekset

500
g
punakaalia
1
dl
kirsikkahilloa
1/2
dl
vettä
1
rkl
siideri- tai valkoviinietikkaa
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Siisti ja viipaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Pane kaikki ainekset kattilaan.
  2. Hauduta kaalia välillä sekoittaen noin 30 minuuttia tai kunnes kaali on pehmeää.

Tumma timjami-tyrnikastike

Ainekset

1/2
pientä sipulia
1
rkl
voita
2
dl
suolatonta lihalientä (esim. Puljonki)
1
dl
vettä
1 1/2
rkl
makeuttamatonta tyrnisosetta (pakaste)
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
sherryviinietikkaa
1
tl
sokeria
2-3
timjaminoksaa
n. 1/2
tl
suolaa myllystä
n. 1/2
tl
mustapippuria myllystä
1 1/2
tl
maissitärkkelystä (esim. Maizena)
n. 2
rkl
kylmää vettä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli paistinpannussa voissa. Lisää lihaliemi, vesi, tyrnisose, soija, etikka, sokeri ja timjaminoksat. Anna kiehua 5–7 minuuttia, kunnes jäljellä on noin 2/3 alkuperäisestä nestemäärästä.
  2. Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla. Siivilöi tai poista timjami.
  3. Sekoita maissitärkkelys kylmään veteen ja lisää ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 2–3 minuuttia, kunnes kastike suurustuu. Pidä lämpimänä.

Paistettu mangoldi

Ainekset

1
l
mangoldinlehtiä
1
pieni valkosipulinkynsi
1/2
rkl
voita
1/2
sitruunan mehu
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja pilko mangoldinlehdet pienemmiksi. Kuori ja viipaloi valkosipuli.
  2. Kuullota valkosipuli voissa ja lisää mangoldi. Purista sitruunan mehu päälle ja mausta suolalla.
  3. Paista, kunnes mangoldinvarret ovat pehmenneet. Tarjoa heti.

Kommentit (2)

Vierailija

En halua käyttää vasikkaa, onko mitään vaihtoehtoa?

HaraldDiver

Hyvältä vaikuttaa, makuasiana mainitsisin: jätä basilika pois, korvaa oreganolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Panu Pälviä
Upean appelsiininen yrttimarinadi maustaa niin kesäkurpitsat, munakoisot, herkkusienet kuin paprikatkin. Voit käyttää marinadia joko ennen tai jälkeen grillauksen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Välimeren yrttimarinadi

Ainekset

4
tuoretta rosmariininoksaa
1
(luomu)sitruuna (kuori ja mehu)
1
dl
omenamehua
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
vaahterasiirappia
2
tl
dijoninsinappia

Työvaiheet

  1. Nypi ja hienonna basilikanlehdet. Hienonna timjami varsineen. Purista appelsiinista mehu.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Käytä marinadina.


Vinkki Käytä kasvisten ja kasvisvartaiden marinointiin. Marinadi riittää noin 800–1000 g:lle munakoisoa, kesäkurpitsaa, paprikaa, herkkusieniä, tomaattia ja/tai sipulia.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.