Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3401 reseptiä.
Linkitetty 79 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Nimesimme tämän toimituksessa vegaanihunajaksi, sillä maku on kuin hunajassa. Ohjeen lähetti Anne Pulliainen Glorian ruoka ja viinin säilöntäkilpailuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 dl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Voikukkasiirappi

Ainekset

1
l
voikukan nuoria kukintoja
4
dl
vettä
330
g
(= 1 pkt) hillo-marmeladisokeria
1
tl
sitruunamehua

Työvaiheet

1.  Kerää voikukan kukinnot puhtaalta paikalta. Huuhtele ne ja valuta siivilässä.

2.  Laita kukat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja ota kattila pois liedeltä. Anna voikukkien jäähtyä liemessä 20 minuuttia. (Steriloi tässä vaiheessa purkki, johon säilöt siirapin).

3. Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi toiseen kattilaan. Purista myös kukista neste painelemalla niitä kauhalla. Lisää hillosokeri ja sitruunamehu. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä 5 minuuttia ilman kantta.

4. Säilö siirappi puhtaaseen lasipurkkiin. Anna tekeytyä jääkaapissa vuorokausi. Tarjoa jogurtin, jäätelön tai lettujen kanssa.

Purkin steriloiminen: kuumenna uuni 100-asteiseksi. Kuumenna purkkia lappeellaan 15 minuuttia. Steriloi myös kansi kiehuvassa vedessä tai uunissa purkin kanssa. Kaada siirappi kuumaan purkkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3401 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Jos penkissä on ylitarjontaa kesäkurpitsasta, tämä säilykeohje vastaa huutoon! Tähtianis antaa kesäkurpitsoihin lakritsista makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 1 l
Valmistusaika
20 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Aasialaiset kesäkurpitsat

Ainekset

2–3
(600 g)
kesäkurpitsaa
7
cm:n pala
inkivääriä
1
ruukku korianteria
MAUSTELIEMI
5
dl
vettä
4
dl
sokeria
3
dl
riisiviinietikkaa
2
tl
suolaa
5
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä

Työvaiheet

  1. Pese ja viipaloi kesäkurpitsat. (Voit vaihtoehtoisesti leikata kesäkurpitsat puoliksi ja edelleen pitkiksi veneiksi.)

  2. Kuori ja suikaloi inkivääri. Huuhtele korianteri ja kuivaa se talouspaperin välissä. Leikkaa korianterinippu muutamaan palaan.

  3. Lado kesäkurpitsaviipaleet purkkiin kerroksittain inkiväärin ja korianterin kanssa. (Jos teit kesäkurpitsasta pitkiä lohkoja, lado ne puolestaan pystysuunnassa korkeaan lasitölkkiin ja lisää inkivääri ja korianteri väleihin.)

  4. Kuumenna kattilassa mausteliemen ainekset niin, että sokeri liukenee täysin nesteeseen.

  5. Kaada kuuma liemi purkkiin ja peitä tiiviisti kannella. Anna maustua jääkaapissa 2–3 vrk.

Vinkki Kesäkurpitsat sopivat lisukkeeksi. Ne voi myös paloitella salaatin tai kylmien nuudeleiden joukkoon.

Hyvä terveys on lisännyt 313 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Monikäyttöinen tofu taipuu raastettuna ja hyvin marinoituna ruokaisan salaatin täytteeksi. Tämä annos pitää kivasti nälkää, sillä proteiinia on runsaasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + kypsennys 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nyhtötofu-kvinoasalaatti

Ainekset

NYHTÖTOFU JA KIKHERNEET
1
pkt
maustamatonta tofua (270 g)
1
prk
kikherneitä (290 g/175 g)
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
2
tl
juustokumina
2
tl
harissa-maustetahnaa
1
rkl
sitruunamehua
KVINOASALAATTIPOHJA
2
dl
kvinoaa (ei puuroutuva)
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
1
ruukku lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Aloita keittämällä kvinoa kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Käytä salaattiin ulkomaista kvinoaa, joka ei puuroudu keitettäessä kuten kotimainen. Valuta huolellisesti ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Kuivaa tofu huolellisesti joko talouspaperilla tai puhtaalla keittiöpyyhkeellä painellen. Raasta tofu raastimen karkeimmalla terällä ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä ja valuta huolellisesti. Sekoita öljyn joukkoon mausteet sitruunamehua lukuun ottamatta. Sekoita herneet ja mausteöljy tofun joukkoon. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes tofu-kikherneseos on kauniin ruskeaa. Sekoita kerran kypsennyksen aikana. Purista sitruunamehu kuuman tofu-kikherneseoksen joukkoon.

  3. Tofu-kikherneseoksen kypsyessä pese raastinrauta ja raasta kukkakaali karkeimmalla terällä. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Hienonna lehtipersilja. Yhdistä kvinoa, kukkakaali, punasipuli ja lehtipersilja.

  4. Sekoita appelsiinivinegretti (ohje alla).

  5. Lusikoi kvinoa-kasviseosta lautaselle ja annostele tofu-kikherneseosta päälle. Tarjoa kastike joko salaatin joukkoon pirskoteltuna tai erikseen.

Vinkki! Raastettu ja paahdettu tofu tunnetaan nyhtötofuna. Täällä tyylillä valmistettuna tofu sopii hienosti myös tortillan täytteeksi.

Appelsiinivinegretti

Ainekset

¾
dl
appelsiinimehua
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
valkoviinietikkaa
1
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3401 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula
Ihanan kirpeää! Vähemmällä sokerilla valmistettu karviais-punaherukkahilloke sopii käytettäväksi puolukkahillon tapaan. Se on herkullista myös aamupuuron kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. ½ l valmista hilloketta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karviais-punaherukkahilloke

Ainekset

250
g
punaisia karviaisia
250
g
punaherukoita
1
dl
vettä
½
pkt (à 250 g)
minihillosokeria
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Puhdista tuoreet marjat ja laita ne kattilaan. Lisää vesi. Jos käytät pakastemarjoja, ne saavat olla kohmeisia.

  2. Lisää hillosokeri ja suola. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Alenna lämpöä ja anna seoksen kiehua hiljalleen poreillen 10–15 minuuttia, kunnes marjojen kuori on rikkoutunut. Sekoita hilloketta välillä.

  3. Kuori pinnalle kertynyt vaahto pois. Kaada hilloke puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje purkit huolellisesti ja jäähdytä ne huoneenlämpöisiksi. Säilytä valmis hilloke jääkaapissa.

Vinkki Mausta hilloke halutessasi kardemummalla (½ tl).

ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Vegaanillekin sopiva helppo kuningatarpiirakka saa pinnalleen herkullisia kauramuruja. Piirakka kestää hyvin pakastamisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kuningatarpiirakka

Ainekset

200
g
maidotonta margariinia
2
dl
sokeria
2
dl
kasvipohjaista fraichea
1
tl
kardemummaa
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
2
tl
leivinjauhetta
dl
kaurahiutaleita
TÄYTE
½
l
puutarhavadelmia
3
dl
mustikoita
(2
rkl
perunajauhoja)

Työvaiheet

  1. Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita sokeri, fraiche ja kardemumma rasvan joukkoon.

  2. Sekoita kuivat aineet kaurahiutaleita lukuun ottamatta keskenään. Lisää jauhot rasvaseokseen varovasti sekoittaen.

  3. Ota taikinasta kolmannes toiseen kulhoon. Lisää siihen kaurahiutaleet.

  4. Vuoraa piiraspelti (25 cm x 37 cm) leivinpaperilla. Painele taikina jauhotetuin käsin pellin pohjalle. Jos käytät pakastemarjoja, sekoita perunajauho marjojen joukkoon.

  5. Levitä marjat piirakalle. Murustele pinnalle kaurahiutaleilla vahvistettu muruseos.

  6. Paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 25–30 minuuttia vuoan koosta ja piirakan paksuudesta riippuen. Tarjoa kaurajäätelön kanssa.

VINKKI! Tuplaamalla ainesten määrän saat ison uunipellillisen piirakkaa.