Grillata voi syksylläkin! Broilerinakit maistuvat raikkaiden lisukkeiden kanssa.
Värikkäät broilerinakkivartaat
Ainekset
Työvaiheet
Grillikastike vartaille:
1 dl laadukasta oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
1 rkl teriyaki-kastiketta
1 rkl soijakastiketta
1 tl ketsuppia
3 tl juoksevaa hunajaahyppysellinen
sormisuolaa hyppysellinen
rouhittua mustapippuria
Kesäkurpitsasalaatti:
1 miedohko chili
hyppysellinen sormisuolaa
hyppysellinen mustapippurirouhetta
1/2 sitruunan mehu
400 g kesäkurpitsaakourallinen
tuoretta basilikaa
Vesimeloni-mansikkasalaatti:
400 g tuoreita mansikoita
1 kg vesimelonia
125 g pieniä mozzarella-juustopalloja
kourallinen tuoretta basilikaa
4 rkl auringonkukansiemeniä
1 rkl sokeria
Kesäkurpitsasalaatin valmistus:
Aloita valmistamalla kesäkurpitsasalaatti. Pilko chili pieneksi. Laita chilipalat ja mausteet ison kulhon pohjalle. Lorauta joukkoon puristettu sitruunan mehu. Sekoita kastike ja tarkista maku. Huuhtele kesäkurpitsa ja poista kova kanta. Halkaise kesäkurpitsa kahtia pituussuunnassa ja höylää siitä ohuita, pitkiä suikaleita esimerkiksi juustohöylällä. Lisää kesäkurpitsaviipaleet ja kourallinen basilikan lehtiä kastikkeen joukkoon. Laita salaatti kylmään maustumaan ja odottamaan tarjoilua.
Vesimeloni-mansikkasalaatin valmistus:
Poista mansikoista kannat ja halkaise ne kahtia. Kuori ja kuutioi vesimeloni tasakokoisiksi paloiksi. Lisää mansikoiden ja vesimelonin joukkoon mozzarellapallot ja basilika. Paahda auringonkukansiemeniä kuivalla pannulla sokerin kera, kunnes ne muuttuvat kauniin paahteisen ruskeiksi. Ripottele jäähtyneet siemenet salaatin päälle.
Vartaat ja grillauskastike:
Sekoita grillauskastikkeen ainekset keskenään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita maun mukaan. Huuhtele parsat, broccolinit, paprikat, kesäkurpitsat ja kevätsipulit. Napsauta parsan varsista puumainen osa pois ja kuori varret kevyesti noin puoleen väliin. Kieputa kunkin parsan varren ympärille broileripekonisiivu. Tee minipaprikoihin viillot pitkittäissuunnassa, ja täytä ne juustolla.
Työnnä vartaisiin vuorotellen broilerinakkeja, pekoniin käärittyjä parsoja, broccolineja, kevätsipuleita, juustolla täytettyjä paprikoita ja minikesäkurpitsoita. Grillaa vartaita sopivan miedolla lämmöllä molemmin puolin kunnes kasvikset, nakit ja pekonit ovat kypsyneet ja ottaneet itseensä mukavan kauniin paahteisen värin. Valele vartaita grillauksen lomassa grillauskastikkeella useampaan kertaan. Voit paistaa vartaat myös 180-asteisessa uunissa.
Reseptin on Jyväbroilerille kehittänyt Tiskivuoren Emäntä -blogin Heidi.