Mainos
Arla Keittiö on lisännyt 87 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.
Arla Keittiö

Uunilohi on herkullinen ruoka, joka on nopea valmistaa. Tällä reseptillä valmistuu Välimeren tyyliin oliiveilla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla höystetty uunilohi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen uunilohi

Ainekset

600
g
lohifileetä
1
sitruuna
2
rkl
vihreitä oliivirenkaita
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja viipaleena
3
valkosipulin kynttä
pala
purjoa renkaina
2
rkl
pinjansiemeniä
tilliä
4
dl
Arla Lempi Ruokakerma Valkoviini & Tilli

Työvaiheet

Poista lohesta nahka. Voitele uunivuoka, pese ja viipaloi sitruuna ja aseta sitruunaviipaleet vuoan pohjalle.

Lisää sitruunaviipaleiden päälle viipaloidut valkosipulinkynnet.

Laita vuokaan lohi ja sen päälle oliivirenkaat, aurinkokuivatut tomaatit, purjo, pinjasiemenet ja tilli.

Kaada vielä ruokakerma tasaisesti lohen päälle ja paista uunissa 175 asteessa noin puoli tuntia.

Uunilohen kanssa maistuu esimerkiksi raikas salaatti ja keitetyt perunat tai riisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 420 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Älä anna kerman määrän kiusauksessa ihmetyttää. On tärkeää antaa janssoninkiusauksen levähtää hyvin ennen tarjoilua. Vetäytymisen aikana kerma imeytyy perunaan ja maut tiivistyvät.

Janssoninkiusaus on täydellinen juhlaruoka, sillä sen voi valmistaa kypsennystä vaille valmiiksi jääkaappiin tai kypsentää valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Tämä resepti on Kian ja Petran ystävän keittiömestari Janne Aholan ...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
2 h + tekeytyminen ja makukerman valmistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Janssoninkiusaus

Ainekset

8
dl
kuohukermaa
4
valkosipulinkynttä
1
ruukku tilliä
2
tl
fenkolinsiemeniä
2
tl
tillinsiemeniä
2
kg
kiinteitä perunoita, esimerkiksi Annabelle
5
keltasipulia
3
prk (á 125 g / 79 g)
anjovisfileitä
rkl
öljyä + 1½ rkl voita
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee makukerma mielellään jo edellisenä päivänä. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja leikkaa varret tillistä. Lisää pieneen kasariin kerma, hienonnettu valkosipuli, tillinvarret, fenkolinsiemenet, tillinsiemenet ja anjovispurkkien liemi. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Jäähdytä ja anna maustua vähintään muutaman tunnin ajan mielellään yön yli kylmässä.
  2. Kuori perunat ja suikaloi tikuiksi. Kuori sipulit ja viipaloi ohuesti. Leikkaa anjovisfileet pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan.
  3. Lämmitä öljy ja voi pannussa. Lisää sipulit, ja kuullota niitä vähintään 10 minuutin ajan, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
  4. Lämmitä uuni 180-asteiseksi ja voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2,5–3l).
  5. Kasaa perunat, sipulit ja anjovis kerroksittain vuokaan niin, että perunaa jää päällimmäiseksi. Mausta perunakerrokset kevyesti suolalla ja mustapippurilla.
  6. Siivilöi makukerma, lämmitä se kattilassa ja kaada ainesten päälle vuokaan. Lisää muutama voinokare pinnalle.
  7. Kypsennä janssoninkiusausta uunin keskitasolla 1½ tuntia, kunnes kunnes pinta on kullanruskea. Laita folio päälle, jos pinta ruskistuu liikaa.
  8. Anna kiusauksen levätä vähintään 45 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele tillillä.

  9. Tarjoa etikkapunajuurten ja maustekurkkujen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Raakakypsytetty siika saa makua tilliöljystä. Kurkku, kaprikset ja salottisipuli tuovat annokseen eriaisia rakenteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Siikacrudo

Ainekset

400
g
(kasvatettua) siikafileetä
4
rkl
sitruuna- tai limettimehua
1
salottisipuli
½ tl +½
tl
sormisuolaa
¼
tl + ¼ tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
pieniä kapriksia
2
rkl
oliiviöljyä
¼
kurkkua
TARJOILUUN
tilliöljyä (ohje alla)
(sitruunaa tai limettiä)

Työvaiheet

  1. Poista siikafileestä ruodot. Jos käytät järvestä pyydettyä villisiikaa, pakasta sitä -20 asteessa vähintään 24 tuntia. Kasvatettua tai merestä pyydettyä siikaa ei tarvitse jäädyttää, mutta pidä sitäkin pakastimessa 15 minuuttia, jotta se on helpompi leikata.

  2. Purista sitrusmehu. Laita 2 rkl mehua kulhoon ja säästä loppu viimeistelyyn. Kuori sipuli, leikkaa se ohuenohuiksi viipaleiksi ja laita mehun joukkoon. Lisää ½ tl suolaa ja ¼ tl pippuria. Anna maustua 5 minuuttia.

  3. Valmista tilliöljy (ks. ohje). Leikkaa kala ohuiksi, nahattomiksi viipaleiksi.

  4. Laita vadille tilliöljyä ja siikaviipaleet. Pirskota pinnalle loppu sitrusmehu. Ripottele suolaa ja pippuria. Anna maustua 5 min.

  5. Viimeistele tilliöljyllä. Koristele kapriksilla, viipaloidulla kurkulla ja halutessasi limetillä.

Tilliöljy

Ainekset

1
ruukku tilliä
1
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
LISÄKSI
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Säästä muutama tillinoksa viimeistelyyn.

  2. Laita pöydälle valmiiksi astia, jossa on kylmää vettä ja jääpaloja.

  3. Kiehauta kattilassa noin ½ l vettä. Nosta tilli kattilaan ja ryöppää noin 30 sekunnin ajan. Nosta tilli kattilasta pihdeillä kylmävesikulhoon. Anna jäähtyä muutama minuutti.

  4. Laita tilli puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja puristele kevyesti vesi pois.

  5. Hienonna tilli ja laita se tehosekoittimeen. Lisää öljy ja soseuta tasaiseksi. Voit valuttaa öljyn harson tai tiheän siivilän läpi.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1582 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Lohi-coulibiac eli kulibjaka on venäläisistä leivonnaisista tunnetuimpia. Voitaikinakuoren sisään on kätketty perinteisesti lohen lisäksi riisiä ja kananmunaa. Savusärki tuo piirakkaan syvyyttä ja rahkavoitaikina makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 h 20 min + taikinan vetäytyminen jääkaapissa
Vaikeustaso
Helppo

Särki-coulibiac

Ainekset

RAHKA-VOITAIKINA
250
g
huoneenlämpöistä voita
1
prk (250 g)
maitorahkaa
4
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
TÄYTE
2
dl
puuroriisiä
8
dl
vettä
1
kalaliemikuutio
½
tl
jauhettua mustapippuria
1/6
tl
jauhettua valkopippuria
1
dl
tilliä hienonnettuna
4
kananmunaa
2
tlk (á 275/180 g)
Järki Särkeä tai muuta savukalaa öljyssä
VÄLEIHIN
Ripaus sormisuolaa
VOITELUUN
1
kananmuna
PÄÄLLE
tilli-voisulaa

Työvaiheet

  1. Yhdistä huoneenlämpöiseen voihin rahka, jauhot ja suola. Sekoita taikinaksi, mutta älä vaivaa. Anna taikinan levätä peitettynä jääkaapissa muutama tunti.

  2. Keitä riisiä kalaliemikuutiolla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Valuta ylimääräinen vesi pois ja jäähdytä riisi. Mausta riisi musta- ja valkopippurilla ja kääntele joukkoon tilli.

  3. Keitä kananmunat koviksi, noin 8–10 minuuttia. Jäähdytä ja viipaloi. Valuta kala. (Voit jättää vähän öljyä joukkoon.)

  4. Kauli voitaikina 30 x 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Siirrä levy leivinpaperille pellille. Levitä puolet riisistä noin 10 cm:n levyiseksi raidaksi taikinan pitkän sivun suuntaisesti. Peitä riisi kalalla. Peitä kalaviipaleet kanan- munalla. Toista sama järjestys. (Ripottele väleihin hieman sormisuolaa.)

  5. Käännä taikina täytteen päälle. Kostuta saumakohdat kylmällä vedellä. Sulje piirakka tiiviisti haarukalla painelemalla. Voitele munalla. Pistele haarukalla muutama ilmareikä.

  6. Kypsennä 200-asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa coulibiac viipaleina tilli-voisulan kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3143 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Inka Valima KUVA Panu Pälviä

Hauki muuntuu helposti maukkaiksi pihveiksi. Entä ne ruodot? Huoli pois, sillä fileet soseutetaan ruotoineen päivineen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl, 4 annosta
Valmistusaika
1 t + tekeytyminen 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Haukipihvit

Ainekset

600
g
haukifileetä
1
iso sipuli
1
rkl
öljyä
1
luomusitruunan kuori raastettuna
½
luomusitruunan mehu
½
ruukku tilliä
3
rkl
pieniä kapriksia
2
kananmunaa (M-koko)
1
dl
korppujauhoja
1
prk (120 g)
smetanaa
1
dl
kuohukermaa
tl
suolaa
¾
tl
rouhittua mustapippuria
PAISTAMISEEN
voita

Työvaiheet

  1. Pilko haukifileet kala- tai keittiösaksilla 2–3 cm:n kokoisiksi paloiksi.

  2. Soseuta kalapalat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa leikkuuterällä hyvin hienoksi. Kääntele jauhettua kalaa kulhossa, jotta voit varmistaa, ettei joukossa ole enää isoja kalapaloja ja niiden myötä kokonaisia ruotoja.

  3. Hienonna sipuli hyvin hienoksi. Kuullota sipulisilppua pannulla öljyssä, kunnes sipuli pehmenee. Siirrä kuullotettu sipuli sivuun jäähtymään hetkeksi.

  4. Valmistele pihvitaikinan muut ainekset. Leikkaa tilli hyvin hienoksi. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista puolikkaan sitruunan mehu. Valuta kaprikset.

  5. Sekoita soseutettu kala, sipuli ja kaikki loput ainekset puuhaarukalla tai lastalla keskenään. Älä soseuta enää. Anna tekeytyä jääkaapissa noin 45 minuuttia.

  6. Muotoile seoksesta pihvejä (Ø 5 cm) kostutetuin tai öljytyin käsin.

  7. Paista pihvit kypsiksi keskilämmöllä runsaassa voissa. Käännä pihvi vasta kun se on toiselta puolelta kunnolla ruskea. Anna myös toisen puolen paistua rauhassa. Paista pannun koon mukaan noin 2–3 pihviä kerrallaan. Siirrä valmiit pihvit odottamaan tarjoiluvadille folion alle.

Vinkki Jos seos tuntuu pihvejä muotoiltaessa hyvin löysältä, voit lisätä joukkoon 1–2 rkl korppujauhoja ja antaa taikinan vetäytyä hetken jääkaapissa. Voit paistaa pihvit pannun sijaan myös 200-asteisessa uunissa. Paistoaika on noin 20 minuuttia.

Kommentit (0)