Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2226 reseptiä.
Linkitetty 69 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Japanilainen possunkylki on grillijuhlien hitti. Esivalmistelussa tarvitaan malttia, sillä kylkeä keitetään kaksi tuntia mausteliemessä ennen grillaamista. Pikapaistetut kasvikset maistuvat wasabilta ja inkivääriltä, ja soijavaahto tuo annokseen sopivan suolan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t 30 min + 2 t
Vaikeustaso
Vaikea

Grillattu teriyaki-possu

Ainekset

600–800
g
luutonta possunkylkeä
2–3
l
vettä
3
valkosipulinkynttä
3
cm:n
pala inkivääriä
1
chili
2
rkl
suolaa
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Laita possunkylki laakeaan kattilaan. Kaada vettä kattilaan sen verran, että liha peittyy kunnolla. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet ja inkivääri. Paloittele chili ja poista siemenet. Lisää kaikki mausteet kattilaan. Keitä kylkeä 2 tuntia miedolla lämmöllä kannen alla. Varmista, että liha on veden peitossa koko ajan.
  2. Anna kyljen vetäytyä liemessään vähintään 20 minuuttia. Voit keittää kyljen jo edellisenä päivänä ja säilyttää sen jääkaapissa liemessään.
  3. Tee teriyaki-kastike ja kesävihannekset.
  4. Nosta liha liemestä ja leikkaa reiluiksi viipaleiksi. Sivele viipaleet teriyaki-kastikkeella. Grillaa ne kuumassa grillissä rapeiksi, noin 5 minuuttia molemmin puolin.
  5. Tee halutessasi soijavaahto juuri ennen tarjoamista. Tarjoa possu kesävihannesten ja soijavaahdon kanssa.

 

Juomasuositus: Annoksen runsaat aasialaiset maut täyttävät suun. Täyteläinen, voimakkaasti humaloitu olut on osuva valinta. Kokeile yhdysvaltalaista Red Seal Alea, 3,81 e/0,355 l, tai Anchor Liberty Ale, 3,79 e/0,355 l. Hyvä kotimainen vaihtoehto on Malmgård Belge, 5,28 e/0,5 l. Viinin ystävän kannattaa välttää liian tanniinisia viinejä. Ranskalainen, Gamay-rypäleestä tehty Joseph Drouhin Moulin-à-Vent, 14,99 e, raikastaa possun makua. Myös uusiseelantilaisenWaipara Hills Central Otago Pinot Noirin, 12,88 e, raikas happorakenne on omiaan annokselle. (Samuil Angelov)

 

 

Teriyaki-kastike

Ainekset

2
cm:n
pala inkivääriä
1
sitruunaruoho
2
suikaletta (luomu)sitruunankuorta
1
dl
soijakastiketta
1
dl
miriniä eli makeaa riisiviiniä (esim. Blue Dragon)

Työvaiheet

  1. Kuori inkivääri. Leikkaa sitruunaruoho paloiksi. Pese sitruuna ja vuole noin 1/4 kuoresta kahdeksi suikaletta.
  2. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kasaan noin 10 minuuttia, kunnes kastiketta on jäljellä noin 1,5 dl. Siivilöi kastike.

Vinkki! Voit käyttää valmista hyvälaatuista teriyaki-kastiketta, mutta keitä myös sitä kasaan.

Japanilaiset kesäkasvikset

Ainekset

12
retiisiä
1
l
herneenpalkoja
1
kukkakaali
4
nippuporkkanaa
100
g
babypinaattia
4
kevätsipulia
100
g
voita
4
cm:n
pala inkivääriä
1
tl
wasabia
2
tl
suolaa
1
rkl
riisi- tai valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Laita iso kattilallinen vettä kiehumaan. Esikäsittele vihannekset. Pese retiisit. Kuori herneet paloistaan. Paloittele kukkakaali nupuiksi. Kuori porkkanat. Huuhtele pinaatti. Pese ja halkaise sipulit. Leikkaa vihreät varret reiluiksi paloiksi.
  2. Keitä kukkakaalinnuppuja ja porkkanoita noin 2 minuuttia. Jäähdytä ne jääkylmässä vedessä, jotta väri pysyy kirkkaana.
  3. Sulata voi laakeassa kattilassa keskilämmöllä. Kuori ja raasta inkivääri joukkoon voin sulaessa. Lisää wasabi ja sekoita hyvin.
  4. Lisää sipulin valkoiset osat ja kuullota hetki. Lisää porkkanat, kukkakaalit, herneet, retiisit ja sipulin vihreät varret. Pyörittele vihanneksia kattilassa pari minuuttia; ne saavat jäädä napakoiksi. Lisää lopuksi pinaatti ja mausta suolalla ja etikalla.

Soijavaahto

Ainekset

1
dl
soijakastiketta
1
dl
miriniä eli makeaa riisiviiniä
1
kananmuna
dl
dashi-lientä)

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella kattilassa. Voit halutessasi lisätä dashilientä joukkoon.
  2. Lämmitä seos varovasti noin 60-asteiseksi ja vaahdota samalla sauvasekoittimella. Tarjoa heti, ettei vaahto laskeudu.

Vinkki! Dashi on japanilainen kalaliemitiiviste, jota myyvät osa etnisistä ruokakaupoista, esimerkiksi tokyokan.fi. Sekoita ripaus dashi-hiutaleita kuumaan veteen, niin saat dashi-lientä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1156 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Vegaanisen pullataikinan perus­ohje sopii sovellettavaksi kaiken­laisiin pulliin: pitkoihin, korvapuusteihin ja pikkupulliin. Tällä kertaa taikinasta pyöräytetään ihanat vaniljasolmupullat. Voit käyttää taikinanesteenä mitä tahansa kasvimaitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 pullaa
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 t + paisto 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaniset vaniljasolmut

Ainekset

½
l
hasselpähkinämaitoa
25
g
tuorehiivaa
2
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
13–15
dl
vehnäjauhoja
150
g
vegaanista margariinia
Täyte
1
prk
vegaanista vaniljavanukasta (esim Alpro)
½
dl
hasselpähkinä­rouhetta
Kristallipinta
150
g
vegaanista margariinia
2
dl
erikoishienoa sokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä hasselpähkinämaito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon murennettu hiiva, sokeri, kardemumma ja suola.

  2. Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti käsivatkaimella vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, lisää jauhoja pienemmissä erissä samalla vaivaten, kunnes taikina on kimmoisan pehmeää. Vaivaa joukkoon huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Peitä kattila liinalla tai kannella ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.

  3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen osa levyksi. Levitä puolet vanukkaasta ja pähkinärouheesta levylle. Taita levy puoliksi ja leikkaa parin sormen levyisiksi kaistaleiksi. Kierrä taikinakaistaletta pituussuunnassa ja solmi solmuksi. Nostele solmut pellille leivinpaperin päälle. Peitä toisella leivinpaperilla ja anna kohota 15 minuuttia. Tee sillä välin loput taikinasta solmuiksi.

  4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista yksi pelti kerrallaan. Paistoaika on pullien koosta riippuen noin 10 minuuttia.

  5. Sulata margariini ja kumoa sokeri kulhoon. Kasta pullat ensin margariiniin ja sitten sokeriin.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1156 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Mehevä ranskalainen kesäkurpitsapiirakka on leivän ja piirakan välimuoto. Parhaimmillaan se on vastapaistettuna ranskankerman kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen kesäkurpitsapiirakka

Ainekset

(noin 450
g)
kesäkurpitsaa (5 dl raastetta)
3
munaa
2
dl
maitoa
1
dll
oliiviöljyä
7
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vuoraa noin 18 cm x 28 cm:n uuni- tai piirasvuoka leivinpaperilla.

  2. Raasta kesäkurpitsa karkealla terällä. Laita raaste siivilään ja purista ylimääräinen neste pois.

  3. Riko munat kulhoon ja vispaa 2 minuuttia. Lisää maito ja öljy.

  4. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet, suola ja pippuri. Lisää munaseos jauhojen joukkoon ja sekoita taikinaksi. Lisää kurpitsaraaste ja kumoa taikina vuokaan. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä.

  5. Paista uunissa 40–45 minuuttia. Kokeile tikulla, onko piirasleipä kypsää: jos tikkuun jää taikinaa, paista vielä 5 minuuttia.

  6. Ota piiras uunista ja anna jäähtyä 5 minuuttia ennen kuin poistat sen vuoasta. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1156 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Ninna Lindström

Grillaa yksi iso siika tai useampi pienempi ahven. Vaalealihainen kala kypsyy nopeasti grillissä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + paisto 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Thaimaustettu kokonainen kala

Ainekset

800
g - 1 kg
kalaa
3
limeä
2
punaista chiliä
1
sitruunaruoho
1
ruukku
thaibasilikaa
1
tl
suolaa
2
rkl
kookoshiutaleita
LISÄKSI
leivinpaperia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kala kylmällä vedellä ja kuivaa pinnat.

  2. Siivuta limet ja leikkaa chilit pituussuunnassa puoliksi. Pätki sitruunaruoho.

  3. Hiero kalan sisäpinnalle suola ja ripottele kookoshiutaleet. Täytä limesiivuilla, chileillä ja sitruunaruoholla.

  4. Kuumenna grilli. Kastele leivinpaperiarkki vedessä. Kääri kala tiiviisti paperiin. Nosta grilliin. Paista molemmin puolin 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2226 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kypsennä kala, perunat ja kasvikset yhdessä astiassa. Ranskalaistyylisen uunilohen maun viimeistelee valkosipulilla ja sardelleilla maustettu yrttikastike. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen uunilohi

Ainekset

800
g
pieniä uusia perunoita
¾
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
600
g
lohifileetä fileen paksummasta päästä
200
g
vihreitä papuja
250
g
kirsikkatomaatteja
2
dl
oliiveja
2
limettiä tai 1 sitruuna
Sardelli-yrttikastike
2
valkosipulinkynttä
2
sardellifileetä
1
ruukku
basilikaa
1
ruukku
minttua tai lehtipersiljaa
1
rkl
limetti- tai sitruunamehua
1/3
tl
suolaa
1/3
tl
mustapippuria myllystä
n. ¾
dl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Harjaa tai kuori perunat. Yhdistä öljy ja mausteet kulhossa. Ota puolet seoksesta erikseen. Laita perunat kulhoon ja sekoita mausteöljyn kanssa. Kumoa leivinpaperille uunipellille ja paista uunissa 10 minuuttia.

  2. Lisää lohi, huuhdellut pavut, tomaatit ja oliivit pellille. Valuta loppu mausteöljy niille. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista 15–20 minuuttia, kunnes lohi on kypsää mutta vielä lohkeavan pehmeää. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla. Lohi on mehevää 42-asteisena. Kypsemmän kalan ystävät paistavat lohen 58-asteiseksi. Jos perunat eivät tunnu vielä kypsiltä, jatka niiden paistamista, mutta ota kala pois uunista ja peitä se foliolla. Purista limetti- tai sitruunamehua lohelle.

  3. Tee kastike. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Soseuta kaikki kastikkeen aineet tahnaksi.

  4. Valuta hieman kastiketta kypsän kalan ja kasvisten päälle ja laita loppu tarjolle.

Kommentit (0)