Espressovanukas
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Tee ensin karamelliseos. Mittaa sokeri, sitruunan mehu ja vesi kattilaan. Keitä keskilämmöllä, kunnes seos muuttuu vaaleanruskeaksi. Kaada seos nopeasti kuuteen pikkuvuokaan (vetoisuus noin 2 dl). Kallistele seosta, niin että se leviää myös osittain vuokien reunoille. Ei haittaa, jos seos jähmettyy, sillä se muuttuu uunissa jälleen juoksevaksi.
- Yhdistä kahvi ja sokeri. Sekoita munat joukkoon yksitellen koko ajan vatkaten. Kaada seos pikkuvuokiin tai kahvikuppeihin. Nosta vuoat syvään uunivuokaan. Kaada vuokaan sen verran kuumaa vettä, että se ulottuu pikkuvuokia noin 2/3 korkeudelle. Paista uunissa noin 40 min, tai kunnes vanukkaat ovat hyytyneet. Peitä foliolla, jos vanukkaiden pinta tummuu liikaa.
- Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Peitä kelmulla ja nosta yöksi vetäytymääni jääkaappiin. Irrota vuoat kastamalla niiden pohja noin 10 s ajaksi kiehuvan kuumaan veteen. Irrota vanukkaat vuoan reunasta terävän veitsen avulla ja kumoa ne lautasille. Tarjoa sitruunankuorella ja tomu-sokerilla maustetun kermavaahdon kanssa. Voit raastaa kerman joukkoon myös tummaa suklaata.
Espresson maustama vanukas on vahvan makuinen jälkiruoka. Sille sopii vin santo, jossa on runsautta mutta joka raikastaa aterian loppuvaihetta. Sangallo Vinsanto di Montepulciano, 18,61 e, (0,375 l), on nimensä mukaan pyhä viini. Viinin kypsä, hieman eksoottisiin hedelmiin viittaava runsaan makea maku hyväilee suuta. Jos kaapista löytyy sattumalta limoncelloa, sekin on hieman viilennettynä raikastava ja tyylikäs valinta vanukkaalle. (JUOMASUOSITUS Sanna Maskulin)