Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2140 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 tunti 20 min
Vaikeustaso
Vaikea

Tiristetty nieriä

Ainekset

2
kokonaista nieriää
n. 2
tl
suolaa
1/2
tl
valkopippuria myllystä
1/2
sitruunan mehu
2
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Valmista porkkanariisi ja salsa.
  2. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Halkaise nieriät pitkittäin keskeltä kahtia päineen kaikkineen. Poista selkäranka ja nypi vatsa- ja selkäruodot kalapinseteillä. Voit pyytää myös kalakauppistasi tekemään tämän. Mausta kalan lihapuoli suolalla ja pippurilla. Purista sitruunan mehu päälle.
  3. Kuumenna mahdollisimman suuri paistinpannu täydellä teholla. Lisää öljy ja laita kalanpuolikkaat varovasti pannuun nahkapuoli alaspäin. Varo kuumaa, roiskuvaa öljyä. Voit tarvittaessa paistaa kalat kahdessa erässä, riippuen pannun koosta. Voit myös leikata kalat pienemmiksi paloiksi, jos ne eivät mahdu pannuun. Tiristä kalaa noin 5 minuuttia, kunnes se on melkein kypsä ja nahka hiiltynyt ja rapea. Nosta kalat uunipellille. Kypsennä uunissa noin 2 minuuttia.
  4. Nosta nieriät tarjoiluvadille ja porkkanariisi ja salsa tarjolle kulhoihin, niin että jokainen ruokailija voi koota oman annoksensa.

Nieriän ja muiden rasvaisten lohikalojen seuraan sopii viini, jossa on raikkautta. Hapokas ja mausteinen veriappelsiinisalsa kaipaa niin ikään lasiin viiniä, jossa on ryhdikästä hapokkuutta ja suoraviivaista mineraalisuutta. Kokeile esimerkiksi Cono Sur Visión Single Vineyard Rieslingiä, 12,99 e. Sen jasmiininkukkainen, hieman yrttinen maku tukee sekä nieriän että salsan makuja. Myös kevyt ja yrttinen pinot noir, kuten Cave de Lugny Pinot Noir, 10,50 e, on mainio valinta hedelmäisen salsan ja nieriän pariksi, etenkin kun viilennät viinin ennen tarjoamista. (JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)

 

 

Porkkanariisi

Ainekset

3
porkkanaa
40
g
voita
2
dl
pitkäjyväistä riisiä
5
dl
porkkanamehua (esim. Biotta)
2
cm:n
pala inkivääriä
½
limetin mehu
n. 2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna porkkanat pieneksi "murskaksi". Kuumenna voi laakeassa kattilassa keskilämmöllä. Kuullota porkkanaa voissa pari minuuttia. Lisää riisi ja porkkanamehu. Hauduta riisi kypsäksi, noin 10 minuuttia, ja niin, että kaikki neste on imeytynyt.
  2. Kuori ja raasta inkivääri riisiin. Purista limetin mehu joukkoon. Mausta suolalla.

Veriappelsiinisalsa

Ainekset

4
veriappelsiinia
2
tomaattia
2
rkl
mirin-riisiviiniä (tai sokeria)
1
punasipuli
½
valkosipulinkynttä
1
punainen chili
3
cm:n
pala inkivääriä
1
ruukku
korianteria
2
rkl
kalakastiketta (esim. Spice Up)
½
limetin mehu

Työvaiheet

  1. Kuori appelsiinit veitsellä, myös valkoiset osat. Leikkaa hedelmälohkot kalvottomiksi ja puolita ne. Purista jäljelle jääneistä kalvoista mehut pieneen kattilaan.
  2. Kiehauta kattilallinen vettä ja keitä tomaatteja noin 20 sekuntia. Vedä tomaateista kuori irti ja leikkaa tomaatinliha kuutioiksi. Laita siemenet kattilaan appelsiinimehun joukkoon. Lisää mirin ja keitä seosta noin 10 minuuttia, kunnes sitä on jäljellä noin 3 rkl.
  3. Seoksen kiehuessa kuori ja hienonna puna- ja valkosipuli. Halkaise chili ja poista siemenet ja valkoiset osat. Hienonna chili.
  4. Sekoita sipulit, chili ja appelsiinin- ja tomaatinpalat kulhossa. Siivilöi kasaan keitetty mehuseos joukkoon. Kuori inkivääri ja raasta se joukkoon. Hienonna korianteri ja sekoita se salsaan. Mausta kalakastikkeella ja limetin mehulla. Laita salsa jääkaappiin odottamaan tarjoamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2140 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Rapea seesami-wasabileivitys tekee pienistä muikuista tolkuttoman hyviä. Tarjoa ne näppiruokana sellaisenaan inkiväärillä maustetun soijadipin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Seesami-wasabimuikut

Ainekset

500
g
pieniä muikkuja
1
tl
suolaa
2
rkl
vehnäjauhoja
1
kananmuna
1
tl
wasabitahnaa
4
dl
vaaleita tai tummia seesaminsiemeniä
1
tl
anista
¼
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
2 + 2
rkl
öljyä
ripaus
sormisuolaa
Kastike
1
limetin mehu
2
rkl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
dl
(vähäsuolaista) soijakastiketta
1
rkl
hunajaa
1
rkl
chilikastiketta
2
tl
seesamiöljyä

Työvaiheet

  1. Perkaa kalat. Huuhtele ne nopeasti kylmällä vedellä ja kuivaa hyvin. Laita kalat suljettavaan muovipussiin tai kulhoon ja lisää suola. Ravistele niin, että kalat maustuvat kauttaaltaan. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi. Lisää pussiin 2 rkl vehnäjauhoja ja ravistele niin, että kalat jauhottuvat hyvin.
  2. Kuumenna uuni 225 asteeseen (grillivastuksilla) ja voitele uunipelti öljyllä.
  3. Sekoita kananmuna ja wasabitahna kulhossa haarukalla. Yhdistä isolla lautasella siemenet ja mausteet keskenään. Dippaa muikut munaseokseen, valuta muutama sekunti ja pyörittele siemenissä. Laita vieri viereen uunipellille. Pirskottele öljyä päälle. Kypsennä pieniä muikkuja uunissa 10 minuuttia, isoja 20 minuuttia. Testaa kypsyys evästä: kypsästä kalasta evä irtoaa helposti. 
  4. Tee kastike kalojen kypsyessä. Purista limetti ja raasta inkivääri. Yhdistä kaikki kastikkeen aineet.
  5. Ripottele sormisuola kypsille kaloille ja tarjoa heti.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2140 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Makoisat ja pehmeät ahvenpullat sopivat ihanasti yhteen sahramilla maustetun pastan ja tuoretomaattikastikkeen kanssa. Tässä on uusi lempikalaruokasi! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Ahvenpullapasta

Ainekset

400
g
ahvenfileitä
1
tl
suolaa
1
ps (180 g)
katkarapuja (pakaste)
2
kananmunanvalkuaista
½
dl
kermaa
1
sitruuna
1
ruukku
lehtipersiljaa
¼
tl
valkopippuria
Kastike
2
isoa
tomaattia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku
basilikaa
Lisäksi
400
g
pastaa
1
ps (0,5 g)
sahramia

Työvaiheet

  1. Leikkaa ahvenfileet ruodottomiksi ja nahattomiksi. Suikaloi fileet kulhoon, ripottele suola joukkoon ja anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia. Sulata sillä aikaa katkaravut siivilässä huoneenlämmössä.
  2. Kuivaa sulaneet katkaravut. Jauha ahvensuikaleet ja katkaravut hienoksi tahnaksi monitoimikoneessa. Anna koneen käydä täydellä teholla ja lisää valkuaiset vähän kerrallaan seokseen. Kaada lopuksi kerma ohuena nauhana joukkoon. Jos seos juoksettuu, anna koneen käydä, kunnes seos on taas kiinteää. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu, hienonna persilja. Lisää ne valkopippurin kanssa kalaseokseen.
  3. Kuumenna kattilassa 2 l vettä, lisää 2 tl suolaa. Tee seoksesta kahdella lusikalla pyöryköitä ja laita ne kypsymään hiljalleen poreilevaan veteen noin 10 minuutiksi. Ota pyörykät reikäkauhalla keittiöliinalle tai talouspaperille, säästä keitinvesi.
  4. Keitä pasta ahvenpullavedessä kypsäksi. Ota ½ dl keitinvettä talteen ja sekoita sahrami siihen. Siivilöi pasta ja jätä siivilään odottamaan.
  5. Tee kastike pastakattilassa. Kuori tomaatit terävällä kuorimaveitsellä ja kuutioi malto. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuumenna 2 rkl öljyä kattilassa, lisää valkosipulit ja paista 1 minuutti. Lisää tomaatit ja sahramivesi. Kuumenna kiehuvaksi ja kumoa pasta takaisin kattilaan. Kuumenna ja lisää kalapullat. Hienonna basilika. Mausta pasta basilikalla ja tarjoa heti. 

Vinkki! Kypsennä pyörykät höyrykattilassa voipaperin päällä tai muotoile ne uunivuokaan, lisää pohjalle noin ½ cm kalalientä, peitä vuoka foliolla ja kypsennä 180-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2140 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Yhdistä pohjoisten vesien pullukat silakat ja Provencen rantojen värikkäät vihannekset. Tämä silakkalaatikko päihittää mehevyydellään kaikki aiemmin maistamasi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45
Vaikeustaso
Helppo

Välimerellinen silakkalaatikko

Ainekset

400
g
silakkafileitä
½ + ½
tl
suolaa
noin ¼
tl
mustapippuria myllystä
2
suippopaprikaa
1
pieni
munakoiso
4
valkosipulinkynttä
2
punasipulia
2
pihvitomaattia
½ + ½
dl
oliiviöljyä
¼–½
ruukkua
tuoretta timjamia
1
sitruunan mehu
½
dl
korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Poista silakoista selkäruodot ja laita fileet isolle lautaselle. Ripottele niille ½ tl suolaa ja ripaus pippuria. Laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
  2. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Leikkaa paprika noin 5 x 5 cm:n paloiksi. Leikkaa munakoiso noin 1 cm:n viipaleiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulit ja sipulit. Viipaloi tomaatit.
  3. Kuumenna ½ dl öljyä pannussa ja paista paprikoita ja munakoisoa 1–2 minuuttia molemmin puolin. Ripota niille ½ tl suolaa ja ripaus pippuria ja siirrä talouspaperille valumaan. Paista sipulirenkaat öljyssä nopeasti molemmin puolin.
  4. Hienonna timjami. Lado silakat, vihannekset ja timjami vuorotellen uunivuokaan. Lisää sitruunamehu ja öljy vuokaan. Ripottele korppujauhot pinnalle. Paista uunissa 20–30 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2140 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Yhden pannun haukiruoka. Paista ensin kala ja keitä sitten kastike samassa pannussa. Herkullista!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paistettu haukifilee ja veriappelsiinikastike

Ainekset

600
g
haukifileetä
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
1
tl
kuivattua persiljaa
2
rkl
voita
2
rkl
kapriksia
2
dl
kermaa
2
tl
dijoninsinappia
½
kalaliemikuutiota
1
veriappelsiini
¼
ruukkua
ruohosipulia
1
ps (300 g)
vihreitä papuja (pakaste)

Työvaiheet

  1. Aseta filee kalan kylki lautaa vasten. Viillä varovasti terävällä veitsellä aivan y-ruotorivin vierestä, veitsenterällä ruotoja tunnustellen. Tee samoin ruotorivin toisella puolella ja poista ruodot.
  2. Sekoita jauhot, suola ja kuivattu persilja lautasella ja jauhota fileet seoksessa. Paista kala voissa pannussa kummaltakin puolelta kullanruskeaksi, 2–3 minuuttia/puoli. Siirrä lautaselle ja peitä foliolla.
  3. Paista kapriksia samassa pannussa muutama sekunti, lisää kerma ja sinappi, murenna liemikuutio joukkoon. Keitä kovalla lämmöllä 5 minuuttia.
  4. Purista appelsiinin mehu ja hienonna ruohosipuli. Vispaa mehu kastikkeeseen. Lisää kalat, pavut ja ruohosipuli. Anna hautua vielä 3–5 minuuttia, kunnes pavut sulavat. Tarjoa heti.

Kommentit (0)