Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2734 reseptiä.
Linkitetty 156 keittokirjaan.
Ohje: Anu Brask Kuva: Sami Repo

Salaatin idea tulee georgialaisesta adjika-kastikkeesta, joka valmistetaan paprikasta ja tomaatista. Salaatti maistuu sellaisenaan tai yllättävänä vegeblinien kumppanina. Saksanpähkinätahna toimittaa proteiinien virkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
10 min + maustuminen 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Adjika-salaatti

Ainekset

2
punaista paprikaa
1
makea sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
vihreä chili
2
dl
hienonnettua tilliä
250
g
kirsikkatomaatteja
1
tl
kuminansiemeniä
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria
100
g
vuonankaalia

Työvaiheet

  1. Kuori paprikat perunankuorimaveitsellä. Paloittele ne suupaloiksi. Kuori ja suikaloi sipuli. Hienonna valkosipuli, chili ja tilli. Halkaise tomaatit.
  2. Paahda kuminansiemeniä kuivassa kuumassa pannussa 2 minuuttia tai kunnes ne paukahtelevat.
  3. Yhdistä paprikakuutiot, sipulit, tomaatit, valkosipuli, chili ja tilli kulhossa. Lisää paahdettu kumina, öljy ja hunaja. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa mielellään noin 30 minuuttia.
  4. Tee pähkinätahna (ks. ohje alla) ja sekoita se salaatin joukkoon tai tarjoa erikseen. Lisää vuonankaali salaattiin juuri ennen tarjoamista.

Saksanpähkinätahna

Ainekset

100
g
saksanpähkinöitä
3
valkosipulinkynttä
2
tl
jauhettuja korianterinsiemeniä
1
tl
maustepippuria
4
rkl
punaviinietikkaa
2
rkl
hunajaa
1
dl
vettä
½
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Rouhi pähkinät ja murskaa valkosipuli. Yhdistä ne tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa.
  2. Lisää mausteet, etikka ja hunaja. Kaada vettä joukkoon vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2734 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pehmeäksi paahdettu myskikurpitsa sopii mainiosti ranskalaisen quichen täytteeksi. Valitse piirakkaan maukas juusto, joka antaa vastapainoa makealle kurpitsalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Myskikurpitsaquiche

Ainekset

½
dl (40 g)
hasselpähkinää jauhettuna
2
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
100
g
voita
n. ½
dl
kylmää vettä
Täyte
½
myskikurpitsaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
rkl
oliiviöljyä
½
pieni purjo
150
g
maukasta juustoa (esim. Appenzeller)
1
rkl
timjamia tai rosmariinia hienonnettuna
2
dl
kuohu- tai ruokakermaa
1
prk (150 g)
ranskankermaa
3
kananmunaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Jauha pähkinät tehosekoittimessa hienok­si. Yhdistä pähkinäjauhe, vehnäjauhot, suo­la ja voi, nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo, painele se kiekoksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappiin viilenemään puoleksi tunniksi.

  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese tai kuori ja viipaloi kurpitsa. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Levitä palat leivinpape­rille pellille ja valuta öljy päälle. Paahda uu­nissa pehmeiksi, noin 30 minuuttia.

  3. Kauli taikina jauhotetulla alustalla tasai­seksi levyksi (Ø n. 30 cm). Pingota leivin­paperi irtopohjavuoan pohjalle (Ø 24 cm). Nosta taikina vuokaan kaulimen avulla ja siisti taikinan reunat veitsellä 3–4 cm:n kor­keudelle. Anna pohjan jähmettyä jääkaapis­sa puoli tuntia.

  4. Laita leivinpaperipala pohjataikinan pääl­le ja painoksi esimerkiksi kuivattuja hernei­tä. Esipaista pohjaa uunin alimmalla tasolla 10 minuuttia. Poista paino ja leivinpaperi, jatka paistamista 5 minuuttia.

  5. Halkaise, huuhtele ja hienonna purjo. Kuullota sitä halutessasi öljyssä pannussa muutama minuutti.

  6. Raasta juusto ja hienonna yrtti. Sekoita juusto, yrtti, kerma, ranskankerma, munat ja pippuri keskenään.

  7. Levitä purjot ja kurpitsat esipaistetulle pohjalle ja juusto-kermatäyte niiden päälle. Paista uunin alimmalla tasolla noin 30 mi­nuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jos pinta tummuu liikaa, peitä piirakka foliolla.

Vinkki Lisää täytteeseen hienonnettua kink­kua tai paistettua pekonia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2734 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Kaalikääryleiden makoisa kasvistäyte syntyy linsseistä ja sienistä. Kun täyte on jo kääriessä kyp­sä, kääryleitä ei tarvitse paahtaa pitkään ja ne säilyvät raik­kaan vihreinä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Kasviskaalikääryleet

Ainekset

1
savoijinkaali
Täyte
(5
dl
kaalia hienonnettuna)
2
dl
punaisia linssejä
350
g
juureksia (esim. porkkanaa ja selleriä)
½
purjo
1
l (250 g)
kantarelleja, tatteja tai suppilovahveroita
4
rkl
oliiviöljyä
3
rkl
siirappia
1
tl
kuminansiemeniä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Liemi
5
dl
vettä
1
dl
valkoviiniä
1
kasvisliemikuutio
5
dl (n. 125 g)
kantarelleja tai suppilovahveroita
2
rkl
voita
1
rkl
sokeria
2
laakerinlehteä

Työvaiheet

  1. Koverra kaalista kanta veitsellä ja erotte­le lehdet varovasti toisistaan. Ota sivuun 10 isoa ehjää lehteä. Hienonna loppu kaali ja kanta täytettä varten.

  2. Ryöppää isoja kaalinlehtiä muutama ker­rallaan suolalla maustetussa vedessä (2 tl suolaa/2 l vettä), noin 2 minuuttia. Nosta lehdet kulhoon jääveteen tai jäähdytä siivi­lässä juoksevan kylmän veden alla. Ota 1 litra keitinvettä talteen ja keitä siinä linssejä pakkauksen ohjeen mukainen aika. Valuta.

  3. Kuori ja raasta juurekset, hienonna purjo ja pilko sienet. Paista juureksia, purjoa ja kaalia isossa paistinpannussa öljyssä 5 mi­nuuttia. Lisää sienet ja paista vielä 5–8 mi­nuuttia niin, että sienistä irronnut neste haih­tuu. Lisää siirappi ja mausteet. Paista vielä 5 minuuttia. Sekoita paistos linssien joukkoon.

  4. Levitä kaalinlehdet työpöydälle. Ohen­na lehtiruoti veitsellä tai pehmennä sitä kaulimella.

  5. Lusikoi täyte lehdille ja rullaa kääryleiksi. Laita uunivuokaan saumapuoli alaspäin.

  6. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Yhdistä liemen aineet kattilassa ja keitä 5 minuuttia. Kaada kuuma liemi vuokaan kääryleiden päälle. Peitä foliolla ja kypsennä uunissa 30 minuuttia. Ota folio pois, lusikoi lientä vuo­asta kääryleiden päälle ja kypsennä vielä 15–20 minuuttia. Valele lientä kääryleille pari kertaa kypsennyksen aikana.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1387 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Pyöräytä vihanneslokeron jämistä ja nuudeleista herkullinen salaatti. Inkiväärivinegretti sitoo maut ihanasti yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Jämänuudelisalaatti ja inkiväärivinegretti

Ainekset

200
g
nuudeleita
7
dl
kasviksia (esimeriksi paprikaa, punakaalia, sokeriherneitä, porkkanaa)
Inkiväärivinegretti
1
rkl
raastettua inkivääriä
1
dl
rypsiöljyä
¼
dl
omenaviinietikkaa
2
tl
hunajaa
suolaa ja pippuria

Työvaiheet

  1. Tee inkiväärivinegretti sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

  2. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta. Pilko tai suikaloi kasvikset.

  3. Sekoita inkiväärivinegretistä osa nuudeleiden joukkoon. Kääntele nuudelit ja kasvikset keskenään. Pirskota vielä päälle vinegrettiä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2734 reseptiä.
Linkitetty 94 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Uunissa paahtaminen tiivistää ihanasti ruusukaalien maun. Kun samalle pellille lisää paahtumaan kimpaleen fetaa, täydellinen herkku, alkupala tai pikkuruoka on valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Uunifeta ja mäiskyruusukaalit

Ainekset

2
rs (à 300 g)
ruusukaalia
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
juustokuminaa
1
tl
oreganoa
½
tl
chilihiutaleita
½
tl
suolaa
1
pkt (200 g)
fetaa
2
dl
oliiveja
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
  2. Siisti ruusukaalien kannat ja uloimmat lehdet tarvittaessa. Keitä kaaleja suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) 5–8 minuuttia. Siivilöi ja jäähdytä kylmäl­lä vedellä, kuivaa hyvin keittiöpyyhkeellä. Paina kaalit pyyhkeen alla noin 1 cm:n paksuisiksi.
  3. Levitä kaalit uunipellille. Sivele ne öljyllä molemmin puolin ja ripottele mausteet pääl­le. Sekoita hyvin. Paista uunissa 30 minuut­tia, käännä kerran paistamisen puolivälissä.

  4. Valuta feta, lisää se pellille ruusukaali­en seuraan ja sivele tilkka öljyä fetan pin­taan. Lisää oliivit ja siemenet ja paahda 15 minuuttia. Tarjoa basilika-tahinikastikkeen kanssa.

Basilika-tahinikastike

Ainekset

1
ruukku basilikaa
1
valkosipulinkynsi
½
sitruunan mehu
½
dl
vettä
3
rkl
vaaleaa tahinia
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Hienonna basilikan lehdet. Kuori ja hie­nonna valkosipuli. Laita sauvasekoittimen kulhoon. Purista sitruunan mehu joukkoon, lisää vesi ja tahini.

  2. Soseuta tasaiseksi kastikkeeksi ja mausta suolalla.

Kommentit (0)