Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 min + 10 min
Vaikeustaso
Kohtalainen
Parsakaali-palsternakkagratiini
Ainekset
400
g
parsakaalia
3–4
kpl
(400 g) palsternakkaa
2
rkl
voita
Kurkumakastike
1
valkosipulinkynsi
1–2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
3
dl
kasvislientä
½
tl
suolaa
½
tl
maustepippuria
veitsenkärjellinen muskottia
1–2
rkl
kurkumaa
1
dl
kuohukermaa
1
kananmunankeltuainen
Lisäksi
2
dl
mozzarellaraastetta
1–2
dl
mantelilastuja
Työvaiheet
- Huuhtele parsakaali. Poista varren alaosaa muutaman sentin verran ja kuori varren pinta. Paloittele varsiosa ja irrota latvasta nuppukimput. Kuori ja leikkaa palsternakat vinottain 1 ½ cm:n viipaleiksi.
- Kypsennä palsternakkaa ja parsakaalin varsia 5 minuuttia höyrykattilassa tai niukassa, suolalla maustetussa vedessä. Lisää parsakaalin nuput joukkoon ja jatka kypsentämistä vielä 3 minuuttia.
- Voitele uunivuoka. Siirrä kasvikset vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Pane uuni lämpenemään 250 asteeseen.
- Valmista kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sulata voi kasarissa. Lisää valkosipuli ja kuullota se kevyesti. Ripottele vehnäjauhot joukkoon, sekoita ja kuumenna, mutta älä ruskista. Lisää kasvisliemi ja keitä sekoitellen 5 minuuttia.
- Mausta kastike suolalla, maustepippurilla, muskotilla ja kurkumalla. Sekoita kerma joukkoon ja lopuksi keltuainen voimakkaasti vatkaten.
- Kaada kastike tasaisesti kasvisten päälle. Ripottele juustoraaste pintaan ja päällimmäiseksi mantelilastut. Gratinoi uunissa 10 minuuttia.
Parsakaali-palsternakkagratiinissa kurkuma korostaa parsakaalin karvautta, vaikka ruoan maku muutoin on pehmeän täyteläinen. Koillisitalialainen valkoviini
Bidoli Friulano, 9,49 e, sopii gratiinin pariksi. Viini on raikas mutta hedelmäisyydessään riittävän leveä ja tukeva. (JUOMASUOSITUS Einari Jensen)