Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Sami Repo

Ranskalaiset krepit ovat sunnuntailettujen aatelisia. Kivennäisveden kuohkeuttama lettutaikina maustetaan valkosuklaalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta

Mustikka-valkosuklaakrepit

Ainekset

Kreppitaikina
3 ½
dl
kivennäisvettä (tai 1 ½ dl maitoa ja 2 dl kivennäisvettä)
1
kananmuna
50
g
valkosuklaata
1 ½
dl
vehnäjauhoja
½
dl
ohrajauhoa
2
rkl
sokeria
¼
tl
suolaa
Lisäksi
voita ja öljyä
2
dl
mustikoita
1/2
dl
mantelilastuja

Työvaiheet

  1. Tee kreppitaikina. Vatkaa kivennäisvesi (ja maito) ja kananmuna kulhossa. Raasta suklaa. Yhdistä suklaa ja kuiva-aineet ensin toisessa kulhossa ja sekoita sitten maidon joukkoon. Anna taikinan turvota 15–30 minuuttia.
  2. Valmista mustikkakastike ja sitruunavaahto taikinan turvotessa (ks. ohjeet alempaa). Paahda mantelilastut kuivassa paistinpannussa kevyesti.
  3. Kuumenna voin ja öljyn seosta suuressa paistinpannussa (Ø n. 26 cm). Kaada taikinaa pannuun ja ripottele muutamia mustikoita päälle. Näin ne eivät värjää taikinaa. Paista letut keskilämmöllä molemmin puolin kullanruskeiksi. Pidä letut lämpiminä vaikka folion alla.
  4. Valmista nektariinit juuri ennen tarjoamista (ks. ohje alempaa). Tarjoa letut nektariinien, mustikkakastikkeen ja sitruunavaahdon kanssa. Viimeistele annokset mantelilastuilla ja mustikoilla.

 

Tämä jälkiruoka kuuluu kesäpäivän parhaimmistoon, ja Kracher Beerenauslese Cuvée, 16,82 e/0,375 l, on kuin suunniteltu sille. Itävaltalaisen jälkiruokaviinin aprikoosinen hedelmäisyys maustaa hienostuneesti kreppejä. Beerenauslesen makea hunajaisuus tasapainottaa niin sitruunavaahtoa kuin nektariineja. (JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)

 

 

Mustikkakastike

Ainekset

2
dl
vettä
2
dl
mustikoita
3
rkl
sitruunan mehua
½
dl
ruokosokeria
1 ½
rkl
maissitärkkelysjauhoja (esim. Maizena)
ripaus
kanelia

Työvaiheet

  1. Kiehauta kaikki ainekset kattilassa. Anna poreilla hiljalleen sekoitellen 2–3 minuuttia, kunnes seos saostuu.
  2. Nosta sivuun ja anna jäähtyä. Halutessasi voit tarjota kastikkeen myös lämpimänä.

 

Sitruuna-jogurttivaahto

Ainekset

2
dl
kuohukermaa
2
dl
kreikkalaistan tai turkkilaista jogurttia
2–2 ½
rkl
lemon curd -tahnaa
n. 2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota kerma. Sekoita jogurtti, sitruunatahna ja maun mukaan tomusokeria joukkoon. Nosta peitettynä viileään odottamaan.

 

Grillatut nektariinit

Ainekset

4
nektariinia
2–3
rkl
ruokosokeria
1
rkl
öljyä tai voita

Työvaiheet

  1. Halkaise nektariinit ja poista kivet. Laita sokeri pienelle lautaselle. Paina nektariinien leikkuupinta sokeriin.
  2. Öljyä ja kuumenna parila tai paistinpannu. Grillaa nektariinien sokeroitua pintaa pari minuuttia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Luumu-kauracrumble yhdistää pehmeän ja rapean koukuttavalla tavalla. Taikinamurujen alle voi luumujen sijaan laittaa hapokkaita omenoita, karviaisia tai muita marjoja tai hedelmiä, jotka pistävät fariinisokerille kampoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Luumu-kauracrumble

Ainekset

10
tuoretta luumua
2
rkl
voita
2
rkl
fariinisokeria
Crumble
3
dl
isoja kaurahiutaleita
1
dl
hasselpähkinäjauhetta
dl
fariinisokeria
150
g
voita huoneenlämpöisenä
Lisäksi
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Poista luumuista kivet ja leikkaa hedelmät viipaleiksi. Lado viipaleet uunivuokaan. Säästä noin 20 viipaletta paistoksen pinnalle.

  2. Leikkaa voi nokareiksi ja laita nokareet vuokaan luumujen päälle. Ripottele fariinisokeri pinnalle. Siirrä vuoka uuniin ja kypsennä noin 15 minuuttia.

  3. Laita crumblen aineet kulhoon ja nypi tasaiseksi seokseksi. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Levitä crumble tasaiseksi kerrokseksi esipaistettujen luumujen päälle. Lado loput luumuviipaleet pinnalle. Kypsennä uunissa 20–25 minuuttia. Tarjoa crumble lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1341 reseptiä.
Linkitetty 88 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Tämä ihana jäätelö ei ole maitoa nähnytkään! Banaani antaa jätskille kuohkean ja pehmeän rakenteen ja punaiset marjat mukavaa kirpeyttä. Jos pakastat ainekset valmiiksi, itse jäätelö valmistuu vartissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min (+ ainesten pakastaminen)
Vaikeustaso
Helppo

Punaiset marjat -nice cream

Ainekset

3
isoa kypsää banaania
2
dl
kotimaisia puutarhavadelmia (pakaste)
2
dl
punaherukoita (pakaste)
½
dl
kauramaitoa
¼
tl
vaniljasokeria
Lisäksi
tuoreita marjoja ja mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi banaanit pakastuspussiin. Jos käytät tuoreita marjoja, laita ne myös pakastimeen yön ajaksi.

  2. Kaada kauramaito tehosekoittimen kulhoon, lisää jäiset banaanit ja marjat sekä vanilja.

  3. Soseuta seos sileäksi. Tarjoa jäätelö heti tai laita vielä pakastimeen jähmettymään.

  4. Koristele annokset tuoreilla marjoilla ja mintulla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Anne Forstén ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Ranskalaisittain valmistetut jälkiruokapäärynät kylvetetään ensin mausteisessa punaviinissä, täytetään sitten suklaalla ja kiepautetaan lehtevään taikinaan. Päärynät ovat parhaimmillaan uunilämpiminä mascarponenokareen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
55 min + päärynöiden jäähtyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suklaapäärynät taikinatakissa

Ainekset

6
keskikokoista päärynää
1
sitruuna
1
vaniljatanko
8
dl
vettä
3
dl
punaviiniä
3
dl
sokeria
1
dl
vaahterasiirappia
3
kanelitankoa
8
neilikkaa
Lisäksi
500
g
voi- tai lehtitaikinaa
100
g
tummaa suklaata
Voiteluun
1
kananmuna
1
rkl
vettä
Tarjoiluun
1
rs
mascarponea
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Kuori päärynät. Poista päärynän kota kuorimaveitsellä pohjasta päin kovertaen. Leikkaa sitruuna puoliksi. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa.

  2. Laita isoon kattilaan vesi, viini, sokeri, vaahterasiirappi ja mausteet mukaan lukien vaniljatanko. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Lisää päärynät ja kypsennä 10–15 minuuttia. Päärynät saavat jäädä hieman napakoiksi. Jäähdytä päärynät liemessään, mielellään yön yli.

  3. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  4. Kauli taikina tarvittaessa isommaksi levyksi. Leikkaa taikinasta lasin tai mukin avulla 6 ympyrää (Ø 7 cm). Leikkaa lopusta taikinasta nauhoja.

  5. Rouhi suklaa veitsellä. Kuivaa päärynät talouspaperilla. Täytä päärynät suklaalla ja aseta päärynät taikinakiekkojen päälle, jotta suklaa pysyy niiden sisällä. Nipistä taikinanauhan alku ja pohjakiekko yhteen. Kierrä taikinanauhat päärynöiden ympärille ylös asti.

  6. Riko muna kulhoon ja lisää vesi. Vatkaa sekaisin. Voitele taikinanauhat muna-vesiseoksella.

  7. Paista uunissa 20–25 minuuttia, kunnes taikina on saanut kullanruskean värin.

  8. Laita mascarpone kulhoon ja vatkaa joukkoon kaneli. Mausta halutessasi tomusokerilla. Tarjoa päärynät mascarponen kanssa.

Vinkki Kastele arkki leivinpaperia, rutista se ja paina kattilassa olevien päärynöiden pinnalle. Näin päärynät kypsyvät tasaisemmin. Voit laittaa leivinpaperin päälle painoksi pienen lautasen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tuoreet persikat uuttuvat roseeviinissä noin viikossa. Odotus ja vaivannäkö kuitenkin palkitaan, sillä niistä saa upean jälkiruoan mascarponekermavaahdon seurassa.

Vinkki! Noin kuukausi jääkaapissa tekee roseesta aperitiiviksi sopivaa persikkaviiniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
10 min + persikoiden valmistus- ja uuttumisaika

Roseepersikat ja mascarponevaahto

Ainekset

6
roseeviinissä uuttunutta persikkaa (ohje alla)
Mascarponevaahto
1
dl
vispikermaa
250
g
mascarponea
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
Lisäksi
laventelinkukkia tai mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Halkaise persikat ja poista kivet. Laita persikanpuolikkaat jälkiruokakulhoihin.

  2. Vaahdota kerma. Sekoita mascarpone kevyesti kermavaahtoon. Mausta vaniljalla ja jaa kulhoihin.

  3. Koristele annokset laventelilla tai mintulla.

Persikka-aperitiivi eli vin de pêches

Ainekset

2
l
vettä
12
napakan kypsää persikkaa
1
vaniljatanko
1
plo (750 ml)
roseeviiniä
LISÄKSI
dl
sokeria
5
dl
vodkaa

Työvaiheet

  1. Pese iso lasitölkki (2 l). Desinfioi tölkki ja kansi kuumentamalla niitä 125-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Keitä kannen kumitiivistettä vedessä pari minuuttia. Anna tölkin jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Kuumenna 2 l vettä kattilassa kiehuvaksi, lisää 6 persikkaa ja keitä noin 4 minuuttia. Nosta hedelmät reikäkauhalla lautaselle ja kun ne ovat hieman jäähtyneet, kuori ne. Halkaise loput kuusi persikkaa ja ota niistä talteen vain kivet. (Käytä persikat esimerkiksi salaatissa tai leivonnassa).

  3. Laita kuoritut persikat kokonaisina tölkkiin. Lisää irrotetut persikankivet. Halkaise vaniljatanko ja laita puolikkaat tölkkiin. Kaada roseeviini päälle.

  4. Laita vahva pakastuspussi (vet. 1 l) tölkkiin nestepinnan päälle niin, että pussin suuaukko jää purkin suulle. Valuta pussiin varovasti vettä ja sulje tiukasti. Pussi toimii painona ja persikat pysyvät nestepinnan alla. Sulje tölkki tiiviisti kannella. Anna maustua huoneenlämmössä, valolta suojattuna 6 päivää.

  5. Avaa tölkki ja poista vedellä täytetty pussi varovasti. Nosta persikat pois liemestä ja tarjoa jälkiruokana (ohje yllä).

  6. Siivilöi liemi kannuun ja liuota sokeri siihen. Kaada liemi puhtaaseen pulloon (1,5 l) ja lisää vodka. Sulje tiiviisti korkilla, ravista ja anna maustua huoneenlämmössä 3 viikkoa. Kääntele pulloa noin joka toinen päivä.

  7. Tarjoa juoma sellaisenaan kylmänä aperitiivina tai kuohuviinillä jatkettuna cocktailina.

Kommentit (0)