Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 1057 keittokirjaan.
Ohje Kiia Renko Kuva Sami Repo

Sharlotka on itkettävän herkullinen venäläinen omenakakku. Älä säästele omenoiden kanssa, tässä kakussa kuohkean taikinan on tarkoitus vain sitoa omenat yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 tunti 20 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Omenakakku Sharlotka

Ainekset

5
kpl
Granny Smith-omenaa (tai reilusti kotimaisia hapokkaita omenoita)
3
kananmunaa (M-koko)
2 1/2
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2 1/2
dl
vehnäjauhoja
Pinnalle
kanelia
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka tai tasapohjainen kakkuvuoka kevyesti. Voitele myös leivinpaperiarkki ja liimaa se vuoan pohjalle ja reunoille.
  2. Pese ja leikkaa omenat paloiksi siemenkotaa myötäillen. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne vuokaan. Omenoita on vuoassa riittävästi, kun ne täyttävät vuoasta noin puolet.
  3. Vaahdota kulhossa munat ja sokeri. Lisää vaniljasokeri ja jauhot varovasti käännellen. Levitä paksu taikina vuokaan omenoiden päälle. Paista omenakakkua uunin alatasolla 20 minuuttia ja lopuksi keskitasolla 25–30 minuuttia. Jäähdytä.
  4. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja irrota leivinpaperi. Siivilöi jäähtyneen kakun päälle kanelia ja tomusokeria.

Vinkki! Tarjoa kakku vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon tai paksun vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (25)

Vierailija

Ei erikoinen,liian makeaa höttöä. Omena-kaurapaistos parempi.

Vierailija

Liian makea ja jäi taikinaksi keskeltä (vuoka ja paistoaika oli ohjeen mukainen).

Vierailija

hyvaa tuli, ja helppoa oli, mut ei valttamatta tarvi tomusokeria paalle, varsinkin jos vaniljakastiketta laittaa.

Vierailija

niin, ja pohjan kuuluu olla kauttaaltaan kova pinnasta, silloin on valmista (vhn kuin marenki)

Vierailija

Olen eri mieltä muiden kommentoijien kanssa, sillä kakku oli todella hyvä ja erilainen kuin mitä olen koskaan syönyt. Maussa ja tuoksussa oli hunajaisuutta, vaikka sitä ei kakussa olekaan. Vinkki: älä kumoa kakkua, vaan paista se irtopohjavuoassa, jolloin ihana lohkeava marenkia muistuttava pinta jää päälle näkyviin. Itse sirottelin tomusokeria ja kanelia päälle, eikä ollut yhtään liian makeaa.

Vierailija

Helppo ja maiatuva resepti. Ja ei yhtään rasvaa!

Vierailija

Kuten raaka-aineista voi päätellä, tämä on sokerikakkua omenapaloilla. Parhaimmillaan leipomispäivänä, vaniljakastikkeen kera. Leikkasin omenat hyvin ohuiksi siivuiksi ja ripottelin kanelia jo omenakerrosten väliin, ja jätin tomusokerin päältä pois - sokeria on pohjassa ihan riittävästi. Kypsyi kiertoilmalla hyvin, enkä kumonnut kakkua, koska minusta marenkimainen pinta oli kaunis.

Tänä vuonna omenia tulee paljon, joten eri reseptien kokeilu on mukavaa vaihtelua. Tämä on vähärasvainen vaihtoehto :)

Pix

Aivan ihanan makea, jos tuntuu liian makealta voi van.sokerin myös jättää pois Teen varmasti toistekkin. Paistoajat pitivät kutinsa ainakin mein uunilla. Kumosin kakun, seuraavaksi kokeilen ja jätän kumoamatta. Kiitos ohjeesta!

Vierailija

Helppo ja hyvä. Tein vuosi sitten ekan kerran ja nyt taas, kun on omenasato kypsynyt.

Käyttäjä12302
Seuraa 
Liittynyt24.8.2018

Oli herkullinen. Tomusokeria ei tarvita, eikä välttämättä kaneliakaan. Omenan maku riittää.

SannaH

Jätin kakun myös kumoamatta! Hyvä oli ainakin näin. Rapsakka päältä. Pehmeä sisältä ja pohja kostea omenista. Hyvä resepti. Sai paljon kehuja vierailta. Tarjosin kotitekoisen vanilijakastikkeen kera. Suosittelen! Onnistuukohan pakastus?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Hauska kuulla! Tämä kakku kuuluu varmaankin niihin, jotka ovat parhaimmillaan uunituoreena. Jos kokeilet pakastusta, kerro miten kakku maistui sen jälkeen! Rakenne todennäköisesti kostuu vielä hieman enemmän. Tekeekö se kakun olemukselle hyvää vai ei, jää kokeiltavaksi :)

Raakaa vai ylikypsää vai jokin...

Minulla tämä kakku ei onnistunut ollenkaan. Tein ohjetta noudattaen. Pohjalle laskeutui omituinen sakkamainen kerros keltaista, ilmeisesti kananmunaa. Kakun kumottaessa sen päällä oli siis jotain sitkeää, mautonta ja inhottavaa - ja loppu kakku oli omenoista huolimatta rutikuivaa, mautonta ja sammalmaista syötävää. En tiedä, missä meni vikaan!

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Erikoinen juttu! Kakun rakenne kuulostaa hämmentävältä. Olisikohan niin, ettei muna-sokerivaahto ollut vatkautunut ihan kunnolla? Olivatko kananmunat vatkatessa kylmiä? Se saattaisi johtaa siihen, että osa vaahdosta erottuu vuoan pohjalle. Ikävää joka tapauksessa.

Vierailija

Tämä oli nyt kolmas viime viikkoina leipomani omppupiirakka. Muita olivat tahmea calvados-omenapiirakka ja omenahyve. Jos laittaa paremmuusjärjestykseen, niin sharlotka on hyvällä kakkossijalla mutta koko perheen mielestä  ihan ykkönen on toistaiseksi ollut calvados-omppupiirakka.

Vierailija

Mökkioloissa tehtynä mitä mainioin kakku, korvasin osan sokerista fariinisokerilla ja vähensin muutenkin sokerin määrää hiukan. Joka kerta onnistunut loistavasti ja kaikki ovat tykänneet!

Viivi

Tuli todella hyvää! 😋 suosittelen. Vaniljakastike sopii päälle. Kakun rakenne pysyi kasassa kun käytin irtopohjavuokaa, sisällöstä ei tullut muusia ja päällinen vaikutti koostumukseltaan marengilta.. nam

Gluteeniton omenapiirakka

Tein gluteenittoman version, laitoin vehnäjäuhojen tilalle perunajauhoja  n. 1  1/2 dl, lisäksi muutama ruokalusikallinen maissijauhoa sekä gluteenitonta vaaleata jauhoseosta n. 1 iso ruokalusikallinen. Kanamunia laitoin 4 kpl ja tuli kyllä valtavan hyvää! Suosittelen . Helppo, halpa ja gluteeniton! 

Kiitos ohjeesta

Vierailija

"Helppo ja maiatuva resepti. Ja ei yhtään rasvaa!"

Paitsi että 61% kananmunan kokonaisenergiasta on rasvaa.

Leivontaa

Tätä olen nyt kolme peräkkäin eilin on parasta täydellinen. Vähensin sokerin 2 dl ja lisäsin sulatettua voita.Runsaasti omenaa johon ripotin kanelia. Ihanan marenkinen päällys jossa oli myös hieman kanelia ja tomusokeria. Hyvää on.

Vierailija

Sokeria varmaan saakin olla runsaasti, koska tuo omenalajike on todella hapan. Kanelia aion laittaa myös. Kakku on nyt siis uunissa 👍.
Sitä ihmettelen, miksi kaikki ohjeet alkavat: "Laita uuni lämpenemään...🤔" . Meidän uuni (varmaan nykyiset uunit yleensä) lämpenee kyllä tosi nopeasti ja toisaalta en ole itsen niin nopea, että tuossa tuokiossa saisin kakun uunivalmiiksi.

Pettynyt

Aika mitäänsanomaton kakku. Liikaa omenaa. Ohjeen mukaan tein, mutta kakku oli silti raakaa keskeltä. Puolet kakusta jäi syömättä.

Vierailija

Ohjeesta taitaa puuttua leivinjauhe... Ihmettelin sitä, mutta tein ohjeen mukaan. Lopputulos sama kuin tällä monella: paistoin reilusti yli ohjeajan, mutta silti kakku jäi sisältä raa'aksi. Tämä ei vastannut sitten tippaakaan niitä sharlotkoja, joita olen Venäjällä syönyt. Leivinjauheen lisääminen auttaisi. Nyt meni viisi isoa omenaakin ihan hukkaan :(

Vierailija

Hyvän makuinen helppo kakku. Ikävä kyllä taikina ei riittanyt paistuttuaan peittämääm omenoita. Tein ohjeen mukaan. Omenoita vuoan puoliväliin yhteensä neljä. Oikean kokoinen vuoka ja ollut uunissa ohjeen mukaan. Ihmettelin kun ohjeessa ei ollut leivinjauhetta. Laitan sitä n teelusikallisen tai puolitoista ensi kerralla. Luulisi onnistuvan paremmin. En tietenkään kippaa tätä ympäri. Ikävä kyllä eu pintaan tietenkääm muodostunut ihanaa kuorta.

Vierailija

Oikein hyvää. Mutta vähän piti tietysti soveltaa ohjetta. Pidin uunissa pidenmpään kuin ohjeessa. Karemellisoin omenat pannulla ennen vuokaan asettelua. Vähentäisin taikinan sokerin määrää puoleen jos pinnalle lisää tomusokeria ja nauttii makean vanilijakastikkeen kanssa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Vaahdota ihanan raikas jätski helposti sähkövatkaimella. Sattumina maistuvat tuoreet mansikat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkajäätelö

Ainekset

4
keltuaista
1
dl
sokeria
¾
dl
glukoosisiirappia
1
tl
vaniljajauhetta tai -sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
turkkilaista jogurttia
1
l
mansikoita
½
dl
sokeria
(50
g
valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Erottele keltuaiset kulhoon. Lisää sokeri, glukoosisiirappi ja vanilja. Vatkaa seos paksuksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Vaahdota toisessa kulhossa kerma. Sekoita joukkoon jogurtti. Yhdistä vaahdot.
  3. Perkaa ja soseuta mansikat. Sekaan saa jäädä pieniä mansikanpaloja. Lisää sokeri.
  4. Lusikoi kolmannes vaahdosta pakastuksen kestävään vuokaan. Levitä päälle mansikkasosetta. Täytä vuoka kerroksittain.
  5. Peitä rasia kannella tai foliolla. Pakasta vähintään 5 tunniksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Glukoosisiirappi löytyy kaupan sokerihyllystä. Jätskin sekaan sopii myös rouhittu valkosuklaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Marjaisat minipiirakat syntyvät kätevästi valmistaikinasta. Juju on mehevässä pistaasitäytteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
40 min + sulatus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjaisat frangipane-muffinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
murotaikinaa (esim. Sunnuntai)
2
pss (á 70 g)
paahdettua pistaasirouhetta (esim. Meira)
4
munaa
1
dl
sokeria
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
huoneenlämpöistä voita
Lisäksi
1
rs (125 g)
vadelmia
1
rs (250 g)
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Laita pistaasirouhe tehosekoittimeen. Surauta jauhemaiseksi.
  3. Yhdistä kulhossa munat, pistaasijauhe, sokeri, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Sekoita tasainen tahna.
  4. Leikkaa taikinalevy kuuteen osaan. Laita muffinssipellin koloihoin paperiset vuoat. Painele taikinapalat vuokiin.
  5. Lusikoi täyte taikinapohjille. Paina täytteeseen marjoja. Aseta muutama marja myös pinnalle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.