
Sharlotka on itkettävän herkullinen venäläinen omenakakku. Älä säästele omenoiden kanssa, tässä kakussa kuohkean taikinan on tarkoitus vain sitoa omenat yhteen.
Omenakakku Sharlotka
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan 24-senttinen irtopohjavuoka tai tasapohjainen kakkuvuoka kevyesti. Voitele myös leivinpaperiarkki ja liimaa se vuoan pohjalle ja reunoille.
- Pese ja leikkaa omenat paloiksi siemenkotaa myötäillen. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne vuokaan. Omenoita on vuoassa riittävästi, kun ne täyttävät vuoasta noin puolet.
- Vaahdota kulhossa munat ja sokeri. Lisää vaniljasokeri ja jauhot varovasti käännellen. Levitä paksu taikina vuokaan omenoiden päälle. Paista omenakakkua uunin alatasolla 20 minuuttia ja lopuksi keskitasolla 25–30 minuuttia. Jäähdytä.
- Kumoa kakku tarjoiluvadille ja irrota leivinpaperi. Siivilöi jäähtyneen kakun päälle kanelia ja tomusokeria.
Vinkki! Tarjoa kakku vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon tai paksun vaniljakastikkeen kanssa.
Ei erikoinen,liian makeaa höttöä. Omena-kaurapaistos parempi.
Liian makea ja jäi taikinaksi keskeltä (vuoka ja paistoaika oli ohjeen mukainen).
hyvaa tuli, ja helppoa oli, mut ei valttamatta tarvi tomusokeria paalle, varsinkin jos vaniljakastiketta laittaa.
niin, ja pohjan kuuluu olla kauttaaltaan kova pinnasta, silloin on valmista (vhn kuin marenki)
Olen eri mieltä muiden kommentoijien kanssa, sillä kakku oli todella hyvä ja erilainen kuin mitä olen koskaan syönyt. Maussa ja tuoksussa oli hunajaisuutta, vaikka sitä ei kakussa olekaan. Vinkki: älä kumoa kakkua, vaan paista se irtopohjavuoassa, jolloin ihana lohkeava marenkia muistuttava pinta jää päälle näkyviin. Itse sirottelin tomusokeria ja kanelia päälle, eikä ollut yhtään liian makeaa.
Helppo ja maiatuva resepti. Ja ei yhtään rasvaa!
Kuten raaka-aineista voi päätellä, tämä on sokerikakkua omenapaloilla. Parhaimmillaan leipomispäivänä, vaniljakastikkeen kera. Leikkasin omenat hyvin ohuiksi siivuiksi ja ripottelin kanelia jo omenakerrosten väliin, ja jätin tomusokerin päältä pois - sokeria on pohjassa ihan riittävästi. Kypsyi kiertoilmalla hyvin, enkä kumonnut kakkua, koska minusta marenkimainen pinta oli kaunis.
Tänä vuonna omenia tulee paljon, joten eri reseptien kokeilu on mukavaa vaihtelua. Tämä on vähärasvainen vaihtoehto :)
Aivan ihanan makea, jos tuntuu liian makealta voi van.sokerin myös jättää pois Teen varmasti toistekkin. Paistoajat pitivät kutinsa ainakin mein uunilla. Kumosin kakun, seuraavaksi kokeilen ja jätän kumoamatta. Kiitos ohjeesta!
Helppo ja hyvä. Tein vuosi sitten ekan kerran ja nyt taas, kun on omenasato kypsynyt.
Oli herkullinen. Tomusokeria ei tarvita, eikä välttämättä kaneliakaan. Omenan maku riittää.
Jätin kakun myös kumoamatta! Hyvä oli ainakin näin. Rapsakka päältä. Pehmeä sisältä ja pohja kostea omenista. Hyvä resepti. Sai paljon kehuja vierailta. Tarjosin kotitekoisen vanilijakastikkeen kera. Suosittelen! Onnistuukohan pakastus?
Hauska kuulla! Tämä kakku kuuluu varmaankin niihin, jotka ovat parhaimmillaan uunituoreena. Jos kokeilet pakastusta, kerro miten kakku maistui sen jälkeen! Rakenne todennäköisesti kostuu vielä hieman enemmän. Tekeekö se kakun olemukselle hyvää vai ei, jää kokeiltavaksi :)
Minulla tämä kakku ei onnistunut ollenkaan. Tein ohjetta noudattaen. Pohjalle laskeutui omituinen sakkamainen kerros keltaista, ilmeisesti kananmunaa. Kakun kumottaessa sen päällä oli siis jotain sitkeää, mautonta ja inhottavaa - ja loppu kakku oli omenoista huolimatta rutikuivaa, mautonta ja sammalmaista syötävää. En tiedä, missä meni vikaan!
Erikoinen juttu! Kakun rakenne kuulostaa hämmentävältä. Olisikohan niin, ettei muna-sokerivaahto ollut vatkautunut ihan kunnolla? Olivatko kananmunat vatkatessa kylmiä? Se saattaisi johtaa siihen, että osa vaahdosta erottuu vuoan pohjalle. Ikävää joka tapauksessa.
Tämä oli nyt kolmas viime viikkoina leipomani omppupiirakka. Muita olivat tahmea calvados-omenapiirakka ja omenahyve. Jos laittaa paremmuusjärjestykseen, niin sharlotka on hyvällä kakkossijalla mutta koko perheen mielestä ihan ykkönen on toistaiseksi ollut calvados-omppupiirakka.
Mökkioloissa tehtynä mitä mainioin kakku, korvasin osan sokerista fariinisokerilla ja vähensin muutenkin sokerin määrää hiukan. Joka kerta onnistunut loistavasti ja kaikki ovat tykänneet!
Tuli todella hyvää! 😋 suosittelen. Vaniljakastike sopii päälle. Kakun rakenne pysyi kasassa kun käytin irtopohjavuokaa, sisällöstä ei tullut muusia ja päällinen vaikutti koostumukseltaan marengilta.. nam
Tein gluteenittoman version, laitoin vehnäjäuhojen tilalle perunajauhoja n. 1 1/2 dl, lisäksi muutama ruokalusikallinen maissijauhoa sekä gluteenitonta vaaleata jauhoseosta n. 1 iso ruokalusikallinen. Kanamunia laitoin 4 kpl ja tuli kyllä valtavan hyvää! Suosittelen . Helppo, halpa ja gluteeniton!
Kiitos ohjeesta
"Helppo ja maiatuva resepti. Ja ei yhtään rasvaa!"
Paitsi että 61% kananmunan kokonaisenergiasta on rasvaa.
Tätä olen nyt kolme peräkkäin eilin on parasta täydellinen. Vähensin sokerin 2 dl ja lisäsin sulatettua voita.Runsaasti omenaa johon ripotin kanelia. Ihanan marenkinen päällys jossa oli myös hieman kanelia ja tomusokeria. Hyvää on.
Sokeria varmaan saakin olla runsaasti, koska tuo omenalajike on todella hapan. Kanelia aion laittaa myös. Kakku on nyt siis uunissa 👍.
Sitä ihmettelen, miksi kaikki ohjeet alkavat: "Laita uuni lämpenemään...🤔" . Meidän uuni (varmaan nykyiset uunit yleensä) lämpenee kyllä tosi nopeasti ja toisaalta en ole itsen niin nopea, että tuossa tuokiossa saisin kakun uunivalmiiksi.
Aika mitäänsanomaton kakku. Liikaa omenaa. Ohjeen mukaan tein, mutta kakku oli silti raakaa keskeltä. Puolet kakusta jäi syömättä.
Ohjeesta taitaa puuttua leivinjauhe... Ihmettelin sitä, mutta tein ohjeen mukaan. Lopputulos sama kuin tällä monella: paistoin reilusti yli ohjeajan, mutta silti kakku jäi sisältä raa'aksi. Tämä ei vastannut sitten tippaakaan niitä sharlotkoja, joita olen Venäjällä syönyt. Leivinjauheen lisääminen auttaisi. Nyt meni viisi isoa omenaakin ihan hukkaan :(
Hyvän makuinen helppo kakku. Ikävä kyllä taikina ei riittanyt paistuttuaan peittämääm omenoita. Tein ohjeen mukaan. Omenoita vuoan puoliväliin yhteensä neljä. Oikean kokoinen vuoka ja ollut uunissa ohjeen mukaan. Ihmettelin kun ohjeessa ei ollut leivinjauhetta. Laitan sitä n teelusikallisen tai puolitoista ensi kerralla. Luulisi onnistuvan paremmin. En tietenkään kippaa tätä ympäri. Ikävä kyllä eu pintaan tietenkääm muodostunut ihanaa kuorta.
Oikein hyvää. Mutta vähän piti tietysti soveltaa ohjetta. Pidin uunissa pidenmpään kuin ohjeessa. Karemellisoin omenat pannulla ennen vuokaan asettelua. Vähentäisin taikinan sokerin määrää puoleen jos pinnalle lisää tomusokeria ja nauttii makean vanilijakastikkeen kanssa