
Alkuperäisellä ohjeella tehdyt mokkapalat ovat säilyttäneet suosionsa.
Leivontamuoti vyöryttää uutuuksia, mutta mokkapalojen asema ei horju. Vaikka netistä etsitään ahkerasti brownie- ja kuppikakkuohjeita, mokkapaloja googletellaan moninkertaisesti. Jopa korvapuustin, kääretortun ja tiikerikakun kaltaiset klassikot jäävät hakukoneissa levyleivosten suosikin varjoon.
Mokkapalat syntyivät Ruotsissa. Niiden resepti ilmestyi länsinaapurin Keskon, ICAn, koekeittiön Sju sorters kakor –kirjassa, jota myös ruotsalaisten leivontaraamatuksi kutsutaan. Siksi meillä puhutaan ruotsinparhaista ja Ruotsin hyvästä. Tosin herkkua kutsutaan myös suklaaneliöiksi, rakkaudenruuduiksi ja rakkauskakuksi. Myös tuulomantorttu muistuttaa mokkapaloja, mutta sen pohja on vaalea.
Missä piilee mokkapalojen salaisuus? Ehkä helppoudessa, sillä aloittelevakin leipuri onnistuu niiden tekemisessä ja kiireinen leipuri saa valmista käden käänteessä. Tai maussa, jonka tyrmäävästä makeudesta nauttivat varsinkin nuoret herkuttelijat. Toisaalta kahvin tuoma vivahde saa ruudut maistumaan myös aikuisille.
Kenties suosion salaisuus on mokkapalojen yksinkertaisuudessa. Herkun valmistukseen ei tarvita kalliita tai erikoisia raaka-aineita. Jauhoja, sokeria, kahvia ja kaakaota löytyy keittiön kaapeista lähes aina.
Tällä ohjeella niitä tehtiin – mokkapalojen alkuperäinen resepti
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata rasva ja anna sen jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Lisää maito. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, vanilliinisokeri ja kaakao ja lisää seos taikinaan. Lisää viimeiseksi rasva. Kaada taikina voideltuun 20x30 cm -kokoiseen uunivuokaan. Paista 225–250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Yhdistä kuorrutteen ainekset ja levitä se jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele kookoshiutaleet, suklaalastut tai nonparellit koristeeksi ja leikkaa leivonnainen ruuduiksi.