Runebergintortun juju on pähkinärouheessa ja vadelmasydämessä. Nämä tortut saavat mehevyytensä taikinaan lisätystä punssista.
Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta. Moni ostaa kansallisrunoilijamme ja hänen rouvansa mukaan nimetyn leivoksen valmiina. Runebergintorttuja on kuitenkin helppoa tehdä itse.
Ennen kuin aloitat leipomisen, kurkista keittiön kaappeihin. Osa aineksista on nimittäin mahdollista vaihtaa toisiin. Pähkinöiden sijaan voi käyttää manteleita, jotka voi rouhia teholeikkurilla tai veitsellä. Jos jäljellä on vielä jouluisia piparkakkuja, voit korvata osan tai kaikki korppujauhot niistä jauhetuilla muruilla. Näin saat tortuista entistä maukkaampia.
Perinteisen muotoiset tortut saa paistamalla ne lieriön mallisissa muoteissa. Isot tukevat muffinivuoat sopivat kuitenkin hyvin tarkoitukseen.
Näiden kotitekoisten torttujen erikoisuutena on, ettei niitä kostuteta jälkeenpäin. Sen sijaan taikinaan lisätään punssia jo valmistusvaiheessa.
Runebergintorttu
Ainekset
Työvaiheet
- Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita pähkinärouhe ja jauhot keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita punssi tai omenamehu joukkoon viimeiseksi.
- Nostele ruokalusikalla taikinaa isoihin muffinivuokiin tai lieriön mallisiin runebergintorttuvuokiin siten, että taikina täyttää 3/4 vuoasta. Paina sormella taikinan keskelle syvennys ja lusikoi vadelmahilloa koloon.
- Paista 200-asteisen uunin alaosassa 15-20 minuuttia. Jäähdytä.
- Täytä leivosten hillokolot nokareella vadelmahilloa.
- Sekoita tomusokeri veden ja sitruunamehun kanssa notkeaksi tahnaksi. Siirrä kuorrute pieneen pakastepussiin ja leikkaa kulma irti. Annostele sitä renkulaksi hillosilmän ympärille.
Vinkki! Punssin voi korvata muutamalla tipalla punssiesanssia ja käyttää nesteenä esimerkiksi maitoa.