Helsingin Sanomat on lisännyt 128 reseptiä.
Linkitetty 71 keittokirjaan.
KUVA Teppo Johansson

Helsingin Sanomien suosituin runebergintorttuohje on peräisin Högvallan kotitalouskoulusta Porvoosta. Tällä ohjeella onnistut!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14–16 torttua
Valmistusaika
30 min + paistaminen 15 min + jäähdytys 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset runebergintortut

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
kardemummaa
200
g
voita tai margariinia
2
dl
sokeria
2
kananmunaa
100
g
hienoksi hakattua mantelia
2
dl
korppujauhoja
2
dl
kuohukermaa
Kostutukseen
punssia tai karvasmanteliaromia ja sokerivettä
Koristeeksi
vadelmahilloa
tomusokeria
tilkka vettä tai sitruunan mehua

Työvaiheet

  1. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma.
  2. Vatkaa keskenään voi ja sokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen ja jatka vatkaamista. Lisää mantelirouhe, korppujauhot ja jauhoseos vuorotellen kerman kanssa ja sekoita.
  3. Voitele torttuvuoat. Jaa taikinaa niihin. Ohjeesta tulee 14–16 torttua. Paista torttuja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
  4. Anna torttujen jäähtyä. Kostuta tortut halutessasi punssilla tai punssin ja sokeriveden sekoituksella tai karvasmanteliaromilla maustetulla sokerivedellä (noin 1–2 rkl/torttu).
  5. Sekoita tomusokerista ja pienestä tilkasta vettä tai sitruunanmehua melko jäykkä kuorrutus. Aseta nokare vadelmahilloa tortun päälle ja valuta hillon ympärille kuorrutusta.

Resepti on alkujaan peräisin jo lakkautetusta Högvallan kotitalouskoulusta Porvoosta.

Kommentit (3)

Käyttäjä6662
Seuraa 
Liittynyt30.11.2017

Tällä ohjeella varmaankin voi tehdä Runebergin kakun?

Vierailija

Meillä ehdoton suosikki tällä reseptillä tehdyt tortut.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Runebergin kakusta: sama ohje toimii, mutta kypsennyslämpötila kannattaa laskea 175 asteeseen. Kakku kannattaa paistaa uunin alaosassa ja tarkkailla sisuksen kypsymistä (kypsymisaika riippuu vuoan koosta ja muodosta, varmaankin vaihtelee näillä ainesuhteilla tunnin molemmin puolin).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2232 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kesän mehevimmässä keikauksessa maistuvat mustikat ja nektariinit. Kakku saa viimeisen silauksensa basilikaöljystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-nektariinikeikaus

Ainekset

4
nektariinia
1
dl
fariinisokeria
25
g
voita
Taikina
75
g
pehmeää voita
1
dl
sokeria
2
kananmunaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
2
rkl
tuoretta basilikaa hienonnettuna
2
dl
mustikoita
1
dl
kahvikermaa
Lisäksi
2
dl
mustikoita
Basilkaöljy
1
dl
oliiviöljyä
½
ruukku
basilikaa
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Peitä vuoan pohja leivinpaperilla (Ø n. 25 cm). Lohko nektariinit neljään osaan ja poista kivet. Laita lohkot vuokaan. Ripottele sokeri ja voi nokareina päälle. Kypsennä uunissa 15 minuuttia.

  2. Tee sillä aikaa taikina. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Hienonna basilika. Lisää jauhoseos, basilika, mustikat ja kerma taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina kypsennettyjen nektariinien päälle vuokaan. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja kypsennä kakkua 35–40 minuuttia.

  3. Anna kakun jäähtyä noin 15–20 minuuttia. Laita tarjoiluvati vuoan päälle ja kiepauta kakku ylösalaisin vadille.

  4. Laita basilikaöljyn aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.

  5. Ripottele mustikat ja pirskota basilikaöljyä kakulle tai tarjoa öljy erikseen.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1160 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Valmispaistettavat croissaint-taikinat pelastavat taas! Kääri ne rullalle kaalin päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaali-croissantit

Ainekset

1
pieni (n. 400 g) varhais- tai kesäkaali
1
pkt (240 g)
käyttövalmista croissant-taikinaa (esim: Danerolles)
1
pkt (125 g)
sinihomejuustoa
2
rkl
öljyä
2
tl
provencen yrttisekoitusta
1
kananmuna
2
tl
unikonsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Leikkaa kaali kuuteen, noin 5–6 cm:n lohkoon. Laita lohkot kulhoon ja murenna joukkoon juusto.

  3. Lisää öljy ja yrttisekoitus ja sekoita niin, että kaalilohkot maustuvat kauttaaltaan. Painele juustomuruja kaalilohkojen sisään.

  4. Avaa croissant-taikina, rullaa se auki ja leikkaa palat katkoviivan mukaan. Laita kullekin taikinapalalle kaalilohko ja kääri taikina kaalin ympäri.

  5. Laita croissantit uunipellille, voitele munalla ja ripotte pinnalle siemeniä.

  6. Paista uunissa 15 minuuttia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1160 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Vegaanisen pullataikinan perus­ohje sopii sovellettavaksi kaiken­laisiin pulliin: pitkoihin, korvapuusteihin ja pikkupulliin. Tällä kertaa taikinasta pyöräytetään ihanat vaniljasolmupullat. Voit käyttää taikinanesteenä mitä tahansa kasvimaitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 pullaa
Valmistusaika
30 min + kohotus 1 t + paisto 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaniset vaniljasolmut

Ainekset

½
l
hasselpähkinämaitoa
25
g
tuorehiivaa
2
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
13–15
dl
vehnäjauhoja
150
g
vegaanista margariinia
Täyte
1
prk
vegaanista vaniljavanukasta (esim Alpro)
½
dl
hasselpähkinä­rouhetta
Kristallipinta
150
g
vegaanista margariinia
2
dl
erikoishienoa sokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä hasselpähkinämaito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa ja nosta liedeltä. Sekoita joukkoon murennettu hiiva, sokeri, kardemumma ja suola.

  2. Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti käsivatkaimella vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, lisää jauhoja pienemmissä erissä samalla vaivaten, kunnes taikina on kimmoisan pehmeää. Vaivaa joukkoon huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Peitä kattila liinalla tai kannella ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.

  3. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen osa levyksi. Levitä puolet vanukkaasta ja pähkinärouheesta levylle. Taita levy puoliksi ja leikkaa parin sormen levyisiksi kaistaleiksi. Kierrä taikinakaistaletta pituussuunnassa ja solmi solmuksi. Nostele solmut pellille leivinpaperin päälle. Peitä toisella leivinpaperilla ja anna kohota 15 minuuttia. Tee sillä välin loput taikinasta solmuiksi.

  4. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista yksi pelti kerrallaan. Paistoaika on pullien koosta riippuen noin 10 minuuttia.

  5. Sulata margariini ja kumoa sokeri kulhoon. Kasta pullat ensin margariiniin ja sitten sokeriin.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1160 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Mehevä ranskalainen kesäkurpitsapiirakka on leivän ja piirakan välimuoto. Parhaimmillaan se on vastapaistettuna ranskankerman kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen kesäkurpitsapiirakka

Ainekset

(noin 450
g)
kesäkurpitsaa (5 dl raastetta)
3
munaa
2
dl
maitoa
1
dll
oliiviöljyä
7
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vuoraa noin 18 cm x 28 cm:n uuni- tai piirasvuoka leivinpaperilla.

  2. Raasta kesäkurpitsa karkealla terällä. Laita raaste siivilään ja purista ylimääräinen neste pois.

  3. Riko munat kulhoon ja vispaa 2 minuuttia. Lisää maito ja öljy.

  4. Yhdistä toisessa kulhossa kuivat aineet, suola ja pippuri. Lisää munaseos jauhojen joukkoon ja sekoita taikinaksi. Lisää kurpitsaraaste ja kumoa taikina vuokaan. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä.

  5. Paista uunissa 40–45 minuuttia. Kokeile tikulla, onko piirasleipä kypsää: jos tikkuun jää taikinaa, paista vielä 5 minuuttia.

  6. Ota piiras uunista ja anna jäähtyä 5 minuuttia ennen kuin poistat sen vuoasta. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)