
Helsingin Sanomien suosituin runebergintorttuohje on peräisin Högvallan kotitalouskoulusta Porvoosta. Tällä ohjeella onnistut!
Runebergintortuista on olemassa useita erilaisia reseptejä ja versioita. Oheinen ohje on kotoisin jo lakkautetusta Högvallan kotitalouskoulusta Porvoosta. Reseptissä on kaikki runebergintorttujen klassiset elementit: jauhettu manteli, korppujauhot, kardemummaripaus ja kunnolla voita.
Useimmat meistä eivät omista korkeita lieriömuotteja, joihin klassikkotortut kuuluisi leipoa. Voit siis hyvin paistaa tortut myös kertakäyttöisissä, isoissa ja vahvoissa muffinivuoissa.
Tärkeä vaihe on kostutus. Tortut kostutetaan paistamisen jälkeen punssilla tai sokerivedellä, joka on maustettu karvasmanteliaromilla. Jos käytät aromia, muista, että tippa tai pari riittää maustamaan kostutusliemen.
Viimeistelyyn tarvitaan tietenkin vadelmahilloa ja tomusokerikuorrutusta, josta tehdään kaunis renkula hillosilmän ympärille.
Perinteiset runebergintortut
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma.
- Vatkaa keskenään voi ja sokeri. Lisää joukkoon munat yksitellen ja jatka vatkaamista. Lisää mantelirouhe, korppujauhot ja jauhoseos vuorotellen kerman kanssa ja sekoita.
- Voitele torttuvuoat. Jaa taikinaa niihin. Ohjeesta tulee 14–16 torttua. Paista torttuja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
- Anna torttujen jäähtyä. Kostuta tortut halutessasi punssilla tai punssin ja sokeriveden sekoituksella tai karvasmanteliaromilla maustetulla sokerivedellä (noin 1–2 rkl/torttu).
- Sekoita tomusokerista ja pienestä tilkasta vettä tai sitruunanmehua melko jäykkä kuorrutus. Aseta nokare vadelmahilloa tortun päälle ja valuta hillon ympärille kuorrutusta.
Resepti on alkujaan peräisin jo lakkautetusta Högvallan kotitalouskoulusta Porvoosta.
Tällä ohjeella varmaankin voi tehdä Runebergin kakun?
Meillä ehdoton suosikki tällä reseptillä tehdyt tortut.
Runebergin kakusta: sama ohje toimii, mutta kypsennyslämpötila kannattaa laskea 175 asteeseen. Kakku kannattaa paistaa uunin alaosassa ja tarkkailla sisuksen kypsymistä (kypsymisaika riippuu vuoan koosta ja muodosta, varmaankin vaihtelee näillä ainesuhteilla tunnin molemmin puolin).
Miksi hilloa ja sokeria on vain pieni ”nänni” huipulla??! Kuorrutushan on se tärkein elementti ja kuorrutteen pitäisi maistua joka haukkauksella. Tämä on se vika joka on lähes kaikissa kotikokkiresepteissä kun taas oikeat leipurit ymmärtävät että hillon ja sokerin täytyy peittää tortun koko yläpinta.
Alunperin hillo laitettiin jo paistovaiheessa taikinaan. Silloin riittävän mehevä eikä tarvinnut sokeri- tai millään muulla liemellä pilata.
Tämä ohje on todella hyvä.
Itse pidän karvasmantelin mausta kovasti ja siis lisään sitä jo taikinan joukkoon noin vajaan teelusikallisen, jolloin koko annos tuoksuu ja maistuu "ruuneberille". Hillonokareen laitan ennen paistoa kuoppaan tortun keskelle, jonne se uppoaa paiston aikana. Sitten uusi nokare paistetulle tortulle.
Korppujauhojen sijaan voi käyttää myös hienonnettuja kaurakeksejä.