Mainos
K-Ruoka on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 31 keittokirjaan.
Ohje: Tommi Tuominen
Tähtikokki Tommi Tuomisen suunnittelema annos sisältää paistettua kuhaa, rapuperunoita ja kurkku-kyssäkaalisalaattia. Kuva Santeri Stenvall, lautanen E. Ahlström.
Tähtikokki Tommi Tuomisen suunnittelema annos sisältää paistettua kuhaa, rapuperunoita ja kurkku-kyssäkaalisalaattia. Kuva Santeri Stenvall, lautanen E. Ahlström.

Loihdi tähtikokki Tommi Tuomisen ohjeella kuhasta huippuravintolatasoinen makuelämys. Paistetun kuhan kaverina tarjotaan rapuperunoita, kurkku-kyssäkaalisalaattia ja pannulla rapeaksi paistettua mallasleipää.

Annoksia
4
Valmistusaika
Yli 60 min
Vaikeustaso
Vaikea

Paistettua kuhaa ja rapuperunoita

Ainekset

Paistettu kuha ja mallasleipä
1
(n. 350 g)
iso kuhafilee suomustettuna
2
viipaletta mallasleipää
1
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
ripaus suolaa
Rapuperunat
4
keskikokoista kiinteää perunaa (vihreä pussi)
1
prk
Pirkka katkarapuja liemessä MSC
1
rkl
Maille Dijon sinappia
1
rkl
Hellmann's majoneesia
1
tl
tilliä hienonnettuna
ripaus suolaa
Pikkeliliemi
6
rkl
vettä
4
rkl
sokeria
2
rkl
väkiviinaetikkaa
Kurkku-kyssäkaalisalaatti ja fenkolimajoneesi
150
g
kurkkua
150
g
kyssäkaalia
1
tl
fenkolinsiemeniä
1
dl
Hellmann's majoneesia
½
tl
sitruunanmehua
siian tai kirjolohen mätiä
tillinoksia

Työvaiheet

  1. Kurkku-kyssäkaalisalaatti: Sekoita pikkeliliemen ainekset kattilassa ja kiehauta. Kuori kurkku ja kyssäkaali. Halutessasi voit poistaa kurkusta siemenet. Leikkaa kurkku ja kyssäkaali tasakokoisiksi pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot kulhoon. Kaada pikkeliliemi päälle ja anna maustua 1–2 tuntia.
  2. Fenkolimajoneesi: Jauha fenkolinsiemenet huhmareessa. Sekoita fenkolinsiemenet majoneesin joukkoon. Mausta sitruunanmehulla.
  3. Rapuperunat: Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja jäähdytä. Kuori perunat ja leikkaa ne keskeltä kahtia. Leikkaa vielä pieni viilto perunanpuolikkaiden päistä niin, että puolikkaat pysyvät pystyssä. Koverra perunanpuolikkaisiin pieni kolo. Valuta katkaravut liemestä ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Sekoita katkaravut sinapin ja majoneesin kanssa. Mausta hienonnetulla tillillä ja suolalla.
  4. Paistettu kuha ja mallasleipä: Leikkaa mallasleipä pieniksi paloiksi ja paista pannulla rapeaksi. Leikkaa kala neljään tasakokoiseen annospalaan. Paista pannulla voi-öljyseoksessa nahkapuoli alaspäin niin, että nahka ruskistuu kauniisti. Mausta suolalla.
  5. Siivilöi kurkku- ja kyssäkaalikuutiot pois liemestä. Kokoa majoneesista ja pikkelikuutioista salaatti lautaselle. Koristele tillinoksilla ja mädillä. Täytä perunanpuolikkaiden kolot raputäytteellä ja aseta perunat lautaselle. Aseta kuha lautaselle nahkapuoli ylöspäin ja ripottele päälle mallasleipää.

 

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Keitettyjen pottujen ja kaalin sekaan hyrskytetään tuorejuustoa. Lämmin kattilakyyti tuottaa samettisen herkullisen lisukkeen savukalalle tai grillilihalle.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Savusilakat ja hyrskytetyt kesäkasvikset

Ainekset

1
l (800 g)
pieniä uusia perunoita
1
(600 g)
kesäkaali
1
tl
suolaa keitinveteen
1
nippu kevätsipulia
1
nippu tilliä
1
rs (150 g)
ranskankermaa
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa (esim. Creme Bonjour)
LISÄKSI
8
savusilakkaa tai muuta savukalaa

Työvaiheet

  1. Pese perunat. Leikkaa kaalit lohkoiksi. Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa, lisää perunat ja keitä 10 minuuttia.

  2. Lisää kaalilohkot joukkoon ja kypsennä vielä 5–10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Ota desilitra keitinvettä talteen ja valuta loppu vesi pois.

  3. Hienonna sipulit ja tillit. Lisää ne, ranskankerma ja tuorejuusto kattilaan lämpimien perunoiden ja kaalien joukkoon.

  4. Sulje kansi. Ravista kattilaa voimakkaasti, kunnes ranskankerma ja tuorejuusto sekoittuvat. Lisää tarvittaessa tilkka keitinvettä.

  5. Tarjoa lämpimänä savukalan kanssa.

VINKKI! Hyrskyvihannekset sopivat myös grilliruokien lisukkeeksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Kokonaisena grillatulle siialle antavat makua sipuli, sitruuna ja yrtit. Myös makeantulinen chilikastike saa syvyyttä grillistä.

Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Halsterisiika & chilikastike

Ainekset

4
(yht. 1 kg)
pikkusiikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
sitruunaa
4
kesäsipulia
1
punainen chili
1
ruukku korianteria
1
rkl
rypsiöljyä
Chilikastike
3
punaista chiliä
1
grillattu sitruuna
½
dl
rypsiöljyä
1
rkl
sokeria
1
tl
juustokuminaa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Suomusta ja puhdista kalat. Pyyhi kuiviksi talouspaperilla. Ripottele kalan sisälle ja pinnalle suolaa ja pippuria.
  2. Leikkaa sitruuna ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli pitkittäin ohuiksi paloiksi. Hienonna chili. Laita kalan sisään korianteria, sitruunasiivuja, sipulia ja chilit. Sivele kalojen pinnalle kevyesti öljyä ja aseta kalat halsterin väliin.
  3. Kuumenna grilli kuumaksi. Laita ensin kastikkeeseen tulevat chilit kokonaisena grilliin, kunnes pinta tummuu lähes mustaksi. Ota chilit kulhoon ja peitä kelmulla.
  4. Puolita sitruunat ja grillaa leikkauspintoja noin 5 minuuttia. Purista pehmenneistä sitruunoista lämmin mehu sauvasekoittimen kulhoon. Ota chilit kulhosta leikkuulaudalle, poista hiiltyneet kuoret ja siemenet. Laita chilit mehun joukkoon, lisää öljy, sokeri ja mausteet. Soseuta tasaiseksi.
  5. Grillaa kaloja halsterissa suoraan hiilloksella tai kaasugrillin keskilämmöllä 6–8 minuuttia per puoli. Selkäevän irrotessa kala on kypsä. Käännä halsteria vain kerran grillauksen aikana. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Vinkki! Kypsän kalan sisälämpötila on 48 astetta. Voit koristella annoksen alkukesällä ruohosipulin kukkasilla.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Apposkeitossa on kesäherneitä kolmella tavalla. Annoksen kruunaavat rapeiksi paistetut ahvenet.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Apposkeitto

Ainekset

300
g
uusia perunoita
nippu (200 g) uusia porkkanoita
2
kesäsipulia varsineen
1
pieni kukkakaali
1
pieni parsakaali
2
l
toriherneenpalkoja (riivittäviksi)
½
l
sokeriherneenpalkoja
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
luomusitruunan kuorta raastettuna
n. 1
l
kasvislientä
1
tl
maustepippureita
2
laakerinlehteä
2
tl
kuivattua rakuunaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
500
g
ahvenfileitä
voita ja rypsiöljyä paistamiseen
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
kesäsipulin varsia
tuoretta rakuunaa

Työvaiheet

  1. Pese ja pilko perunat ja porkkanat.Viipaloi sipulit ja hienonna varret. Irrottele kukkakaali ja parsakaali kukinnoiksi ja paloittele varret. Riivi toriherneet paloistaan. Huuhdo sokeriherneet.
  2. Paahda perunat, porkkanat ja sipulit sekä kukka- ja parsakaalin varret sitruunankuoriraasteella maustetussa öljyssä ison kattilan pohjalla reippaasti käännellen. Lisää kasvisliemi ja mausteet. Keitä kannen alla 10 minuuttia.
  3. Paista ahvenfileet nopeasti rapeiksi muurikalla tai paistinpannulla voi-öljyseoksessa.
  4. Lisää keittoon herneet ja herneenpalot sekä kukka- ja parsakaalin kukinnot. Keitä kannen alla 5 minuuttia. Viimeistele kesäsipulin varsilla ja tuoreella rakuunalla.
  5. Nostele ahvenia ja nokare hernehummusta keittoannosten päälle.
Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Pannacotta hyydytetään liivatejauheella, jonka käyttö on yksinkertaisempaa kuin perinteisillä liivatelehdillä. Jauhe vain sekoitetaan lämpimään maitoon.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Mantelipannacotat ja mansikoita

Ainekset

1
dl
mantelilastuja
4
dl
täysmaitoa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
liivatejauhetta
LISÄKSI
mansikoita
(paahdettua valkosuklaata)

Työvaiheet

  1. Paahda mantelilastuja kattilassa pari minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Lisää täysmaito ja sokeri. Keitä 3–4 minuuttia. Siivilöi mantelilastut maitoliemestä. Mausta vanilja-sokerilla.

  2. Ota desi kuumaa maitoa erikseen kulhoon. Sekoita siihen liivatejauhe pikkuhiljaa ripotellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi. Kaada liivatemaito muun maustemaidon joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoitellen. Kaada seos laseihin. Nosta kylmään hyytymään 4 tunniksi.

  3. Koristele mansikoilla ja halutessasi paahdetulla valkosuklaalla.