
Panforte on suklainen, pähkinäinen ja kuivahedelmiä täynnä oleva tiivis ja hieman sitkeä kakku. Se saa ominaisen makunsa vin santosta, joka on italialainen jälkiruokaviini.
Toscanalainen suklaakakku eli panforte
Ainekset
Työvaiheet
- Rouhi pähkinät tarvittaessa ja paahda niitä muutama minuutti kuivalla, kuumalla pannulla.
- Pieni hedelmät paloiksi. Laita kattilaan viinin, siirapin ja sokerin kanssa. Anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia.
- Sulata suklaa ja rasva vesihauteessa eli astiassa kuumenevan veden päällä. Ota pois vesihauteesta, kun suklaa on sulanut, sekoita ja anna jäähtyä (esimerkiksi siirtämällä astia nyt kylmään veteen).
- Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja siivilöi joukkoon perunajauhot ja vaniljasokeri.
- Sekoita keltuaisvaahto jäähtyneeseen suklaaseen. Lisää pähkinät ja hedelmäpalat. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon.
- Kaada taikina leivinpaperilla pingotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija noin 22 cm). Paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes kakku on keskeltä vielä tahmea, mutakakun tyylinen paistos. Kakku kypsyy hieman myös uunista ottamisen jälkeen.
- Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi pinnalle tomusokeria. Tarjoa kakun kanssa pähkinä- tai vaniljajäätelöä.
Panfote on kyllä perinteisesti hedelmä-piparkakun yhdistelmä. Siitä voi toki olla myös kaakaolla tai suklaalla maustettu versio, mutta perusversio on "piparkakkumausteinen". Sen mainostaminen Toscanalaisena suklaakakkuna kertoo, että kirjoittaja ei todella tunne leivonnaista ja sen juuria keskiaikaisessa piparkakussa.