Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1843 reseptiä.
Linkitetty 530 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pataleipä tehdään nyt kaurasta! Kaurapataleipään syntyy ihanasti rapsahtava kuori ja mehevä sisus ilman taikinan vaivaamista.

Annoksia
1 kpl
Valmistusaika
15 min + kohotus 12-16 t + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaurapataleipä

Ainekset

1
tl
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
5
dl
kaurajauhoja
5
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
5
dl
vettä
Lisäksi
vehnäjauhoja leivontaan

Työvaiheet

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää reilusti kädenlämpöistä vettä ja sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 12-16 tuntia.
  2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Kääntele taikina palloksi. Peitä pallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  3. Pane kannellinen pata uuniin ja säädä uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  4. Kun taikina on kohonnut, ota kuuma pata uunista ja siirrä taikina pataan. Nosta kansi päälle ja laita pata uuniin. Paista leipää uunissa kannen alla 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja jatka kypsentämistä vielä 15 minuuttia. Ota pata uunista ja kumoa leipä ritilälle jäähtymään.

Kommentit (19)

Vierailija

Kohoaako taikina noin vähällä hiivan määrällä?
Taikinaan ei siis tule hunajaa tai siirappia, niinkuin yleensä leipätaikinoihin tulee.

Vierailija

Vain 10 dl jauhoja? Meillä taikinasta tuli aivan velliä tuolla määrällä, ja pöydälle sai kaataa jauhoja useamman desin ettei taikina valunut aivan lattialle.

Vierailija

Voithan laittaa vaikka pajunkuorta sekaan, mutta silloin leipä ei ole ohjeen mukainen.

Vierailija

Taikina kohoaa hyvin pienellä hiivamäärällä, koska sen tulee kohota niin monta tuntia.
Taikinan kuuluu myös olla paljon tavallista taikinaa löysempää ja halutessaan voi lisätä jauhoja kohotuksen jälkeen samalla, kun pyörittelee taikinaa palloksi.

ajatustenRikastuttaja

Kauraleipähän tämä ei ole vaan sekahiivaleipä. Leivästä ei tee kaura tai ruis tai ohraleipää se että vehnäjauhoihin laitetaan jotain muuta jauhoa.

mutzi

Kaurajauhoja? Kauraryynejä vai jotain muuta?

Vierailija

Miten iso pata pitää olla?

olio

Kauraleipä josta puolet on vehnää.

Patakauraleipä!

Enää ei riitä, että etusivulta siirtyy aihesivulle, vaan rahastavat lisää klikkejä.

Pata, kattila, kauha, ilo, onn...

Älkää käyttäkö mitään vehnäjauhoja, vaan etsikää joku hyvä kotimainen gluteeniton jauhoseos, niin  tulee terveellinen ja maukas leipä.

Leipuri Kuivahiiva

Aivan ihana rapsakka leipä tuli ja vähällä vaivalla. Jauhoja laitoin hiukkasen enemmän leivontavaiheessa.

FunkyPilot_Vesa
Seuraa 
Liittynyt25.2.2018

Helpon näköinen ohje. Pitää kokeilla täällä Kiinassa. 

Vesa Turpeinen

No eipä näy olevan oikeita leipojia täällä kommentoimassa.
Hiiva kohottaa pitkällä käymis ajalla.
Ei oo pakko vaivata pöydällä,, suoraan nostatusastiasta kuumaan pataan.
Ohjeessa mainittiin padan tilavuuskin.
LUKEKAA HYVÄT IHMISET !!!!!!!

Näyttää herkulliselta

Sokea kana täällä enkä leipuri todellakaan, mutta kattilan tilavuutta en vain löydä. Siksihän tässä ohjeita luetaan, kun ei leipuriksi tullut opis

Vierailija

Leivästä tuli oikein hyvä. Käytin vehnäjauhoja 3dl ja hiivaleipäjauhoja 2dl ja laitoin suolaa vain 1tl.

Näytä kaikki kommentit (19)
Kodin Kuvalehti on lisännyt 572 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Tässä se on: suklaajuustokakku, jota olet etsinyt! Tämä kakku maistuu kaikille ja sopii myös vegaaneille. Pieni mutta täyteläinen suklaajuustokakku on todella riittoisa.

Tarkista, että ostat vegaanisia keksejä. Esimerkiksi Pirkan ja LU:n digestivet eivät sisällä eläinperäisiä tuotteita.

Annoksia
20
Valmistusaika
40 min + 10 t hyytyminen

Vegaaninen suklaajuustokakku

Ainekset

Pohja
150
g
digestivekeksejä
50
g
maidotonta rasiamargariinia (sininen Keiju)
2
tl
espresso-pikakahvijauhetta
Suklaamousse
1
dl
vahvaa kahvijuomaa
1
dl
kauramaitoa (esim. Oatly iKaffe)
2
ps (à 4 g)
Vegegel-jauhetta (Oetker)
200
g
vegaanista tummaa suklaata
1
prk (2½ dl)
vaahtoutuvaa soijakermaa (Alpro)
1
prk (150 g)
vegaanista tuorejuustoa (Oatly på mackan)
3/4
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
Viimeistelyyn
20
g
vegaanista suklaata rouhittuna
syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Mittaa murujen joukkoon kylmä rasva ja pikakahvijauhe. Sekoita tasaiseksi.
  2. Vuoraa pieni irtopohjavuoka (Ø 18 cm) leivinpaperilla. Kumoa keksiseos vuokaan. Taputtele se vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
  3. Mittaa kahvi ja kauramaito kattilaan. Lisää Vegegel-jauhe. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos kuplahtaa kerran ja muuttuu väriltään kirkkaaksi. Nosta liedeltä. Anna jäähtyä muun täytteen valmistuksen ajan.
  4. Sulata suklaa varovasti mikroaaltouunissa. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  5. Vatkaa soijakerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
  6. Lisää huoneenlämpöinen suklaa ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa sitten joukkoon Vegegel-liuos.
  7. Kaada suklaamousse pohjan päälle vuokaan. Muotoile pinta lusikalla kauniin huolettomaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.
  8. Viimeistele suklaarouheella ja syötävillä kukilla.

Vinkki! Kakkuun on käytetty Fazerin Premium-suklaata, joka on valmistettu ilman maitoa. Tuotteessa on kuitenkin maininta, että se saattaa sisältää maitojauhetta tuotantolinjan jäämien vuoksi. Kakun pinnalla on syötäviä pelargonin kukintoja, joita tuottaa esimerkiksi Mimis.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1843 reseptiä.
Linkitetty 47 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Ohuet kierteet, ripaus tummaa suklaata ja raikasta appelsiininkuorta tekevät kierrepullista täydellisiä.

Annoksia
15-20 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus ja kypsennys 1 t

Suklaa-appelsiinipullat

Ainekset

dl
täysmaitoa
25
g
hiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
1
(luomu)appelsiinin kuori raastettuna
n. 8
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää voita
Täyte
50
g
pehmeää voita
2
rkl
kaakaojauhetta
1
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1/4
tl
suolaa
50
g
tummaa suklaata (yli 70 %)
Kuorrutus
1
dl
kreikkalaista jogurttia
2
rkl
appelsiinin mehua
3/4
dl
tomusokeria
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Kaada maito kulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon kananmuna, sokeri ja suola. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi ja lisää se maitoon.
  2. Alusta taikinaan noin 2/3 vehnäjauhoista. Lisää voi ja loput jauhot erissä, koko ajan vaivaten. Lisää jauhoja vain sen verran, että taikina juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla noin ½ tuntia.
  3. Tee täyte. Sekoita voi, kaakaojauhe, sokeri, suola ja kardemumma keskenään. Raasta suklaa hienoksi raasteeksi.
  4. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 40 cm x 60 cm:n levyksi. Tee levystä todella ohut, paksuudeltaan alle puoli senttiä, jotta saat pulliin tiheät kierteet.
  5. Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle. Jätä taikinalevyn yläreunasta noin 1 cm ilman täytettä. Ripottele suklaaraaste täytteen päälle.
  6. Kääri levy tiiviiksi rullaksi ja nipistele saumakohta sormin tiukasti kiinni. Leikkaa rullasta noin 3 cm:n paksuisia kiekkoja ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle pellille. Anna kiekkojen kohota liinan alla noin 15 minuuttia.
  7. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja paista uunissa noin 8–10 minuuttia. Anna pullien jäähtyä ennen kuorruttamista.
  8. Sekoita kuorrutteen aineet tasaiseksi seokseksi. Jos jogurtti on hyvin juoksevaa, lisää tomusokerin määrää. Lusikoi kuorrutus jäähtyneille pullille.

Kommentit (2)

Jacquel

Hei, tarkoitetaanko tässä kaakaojauheella puhdasta kaakaota (esim. Van Houten) vai kaakaojuomajauhetyyppistä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, sillä tarkoitetaan Van Houten -tyyppistä kaakaojauhetta, joka sopii parhaiten leivontaan.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1843 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Suloiset pikkugalettet täytetään raastetulla palsternakalla ja sinihomejuustolla.

Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
1 1/2 t
Vaikeustaso
Helppo

Palsternakkagalettet

Ainekset

3 1/2
dl
vehnäjauhoja
3
dl
grahamjauhoja
1
tl
suolaa
250
g
voita
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
2
dl
palsternakkaa raasteena
1
rkl
öljyä
2
omenaa
125
g
sinihomejuustoa
1
dl
ranskankermaa
Lisäksi
1
kananmuna
1
dl
kuivattuja karpaloita
2
viikunaa
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Kuutioi voi ja nypi se kuivien aineiden kanssa murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa noin 30 minuuttia.
  2. Kuori ja raasta palsternakka. Paista raastetta pannussa öljyssä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä. Raasta omenat kulhoon. Murustele juusto joukkoon. Lisää palsternakka ja ranskankerma ja sekoita.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin ½ cm paksuksi levyksi. Leikkaa siitä taikinapyörällä viisikulmioita (Ø noin 15 cm) ja siirrä ne leivinpaperille pellille. Lusikoi täytettä keskelle ja taita kulmat keskustaa kohden. Voitele reunat kananmunalla ja kypsennä uunissa noin 15 minuuttia.
  4. Viimeistele galettet karpaloilla ja/tai viikunoilla sekä timjamilla. Tarjoa lämpiminä.

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 134 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Maailman paras leipä syntyy viidestä aineesta.

Annoksia
2 leipää, 28 viipaletta
Valmistusaika
45 min + 12-24 tuntia kohotusaikaa
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ranskalainen levain

Ainekset

1
dl
ruisjuurta (ks. ohje alhaalla)
dl
vettä
1
l
vehnäjauhoja
2
tl
suolaa
Lisäksi
2
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Mittaa ruisjuuri kulhoon. Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Lisää juuren joukkoon vesi, vehnäjauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Peitä kulho tiiviiksi kelmulla. Jätä huoneenlämpöön kohoamaan pariksi tunniksi. Nosta sitten jääkaappiin 12–24 tunniksi.
  2. Lämmitä uuni 280-asteiseksi. Mittaa 2 dl vehnäjauhoja pöydälle. Kaada leipätaikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikinapala kahteen osaan ja muotoile jauhojen avulla leiviksi. Halutessasi muotoile leipien päät suipoiksi. Leikkaa ristiviillot päälle.
  3. Nosta pelti kuumaan uuniin 10 minuutiksi.
  4. Siirrä sen jälkeen leivät pellille. Alenna lämpö 250 asteeseen ja paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniinruskeita ja rapeita.

Kolmen päivän ruisjuuri

Ainekset

1.päivä
2
dl
vettä
dl
ruisjauhoja
½
tl
hunajaa
2. päivä
1
dl
vettä
1
dl
ruisjauhoja
3. päivä
1
dl
vettä
1
dl
ruisjauhoja
Juuren uudistaminen
1
dl
ruisjuurta
1
dl
haaleaa vettä
1
dl
ruisjauhoja

Työvaiheet

  1. 1 päivä: Lämmitä vesi noin 30-asteiseksi. Mittaa vesi, ruisjauhot ja hunaja puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin. Ravistele purkkia. Anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
  2. 2 päivä: Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Lisää vesi ja ruisjauhot juuren joukkoon. Sulje purkki ja ravistele voimakkaasti sekaisin. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.
  3. 3 päivä: Mittaa juuren joukkoon kylmä vesi ja ruisjauhot. Sulje purkki ja ravistele voimakkaasti sekaisin. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Ota valmista juurta leipätaikinaan ohjeen mukainen määrä. Säilytä loppu juuri jääkaapissa. Uudista juurta kerran viikossa.
  4. Juuren uudistaminen: Ota puhtaaseen lasipurkkiin 1 dl ruisjuurta. Heitä loput juuresta pois (näin juuren määrä pysyy sopivana). Lisää joukkoon 30-asteista vettä ja ruisjauhoja. Sulje purkki ja ravista voimakkaasti. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 8–12 tuntia. Valmista taikina juuresta ohjeen mukaan. Jos et käytä juurta heti, nosta uudistettu juuri jääkaappiin.

Kommentit (1)

Ainut

Voiko tällä juurella tehdä välillä vaaleampaa leipää ,käyttämällä esim.enemmän vehnäjauhoja?