Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1886 reseptiä.
Linkitetty 581 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pataleipä tehdään nyt kaurasta! Kaurapataleipään syntyy ihanasti rapsahtava kuori ja mehevä sisus ilman taikinan vaivaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 kpl
Valmistusaika
15 min + kohotus 12-16 t + kypsennys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaurapataleipä

Ainekset

1
tl
kuivahiivaa
2
tl
suolaa
5
dl
kaurajauhoja
5
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
5
dl
vettä
Lisäksi
vehnäjauhoja leivontaan

Työvaiheet

  1. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Lisää reilusti kädenlämpöistä vettä ja sekoita taikina tasaiseksi, mutta älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä 12-16 tuntia.
  2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Kääntele taikina palloksi. Peitä pallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  3. Pane kannellinen pata uuniin ja säädä uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  4. Kun taikina on kohonnut, ota kuuma pata uunista ja siirrä taikina pataan. Nosta kansi päälle ja laita pata uuniin. Paista leipää uunissa kannen alla 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja jatka kypsentämistä vielä 15 minuuttia. Ota pata uunista ja kumoa leipä ritilälle jäähtymään.

Kommentit (20)

Vierailija

Kohoaako taikina noin vähällä hiivan määrällä?
Taikinaan ei siis tule hunajaa tai siirappia, niinkuin yleensä leipätaikinoihin tulee.

Vierailija

Vain 10 dl jauhoja? Meillä taikinasta tuli aivan velliä tuolla määrällä, ja pöydälle sai kaataa jauhoja useamman desin ettei taikina valunut aivan lattialle.

Vierailija

Voithan laittaa vaikka pajunkuorta sekaan, mutta silloin leipä ei ole ohjeen mukainen.

Vierailija

Taikina kohoaa hyvin pienellä hiivamäärällä, koska sen tulee kohota niin monta tuntia.
Taikinan kuuluu myös olla paljon tavallista taikinaa löysempää ja halutessaan voi lisätä jauhoja kohotuksen jälkeen samalla, kun pyörittelee taikinaa palloksi.

ajatustenRikastuttaja

Kauraleipähän tämä ei ole vaan sekahiivaleipä. Leivästä ei tee kaura tai ruis tai ohraleipää se että vehnäjauhoihin laitetaan jotain muuta jauhoa.

mutzi

Kaurajauhoja? Kauraryynejä vai jotain muuta?

Vierailija

Miten iso pata pitää olla?

olio

Kauraleipä josta puolet on vehnää.

Patakauraleipä!

Enää ei riitä, että etusivulta siirtyy aihesivulle, vaan rahastavat lisää klikkejä.

Pata, kattila, kauha, ilo, onn...

Älkää käyttäkö mitään vehnäjauhoja, vaan etsikää joku hyvä kotimainen gluteeniton jauhoseos, niin  tulee terveellinen ja maukas leipä.

Leipuri Kuivahiiva

Aivan ihana rapsakka leipä tuli ja vähällä vaivalla. Jauhoja laitoin hiukkasen enemmän leivontavaiheessa.

FunkyPilot_Vesa
Seuraa 
Liittynyt25.2.2018

Helpon näköinen ohje. Pitää kokeilla täällä Kiinassa. 

Vesa Turpeinen

No eipä näy olevan oikeita leipojia täällä kommentoimassa.
Hiiva kohottaa pitkällä käymis ajalla.
Ei oo pakko vaivata pöydällä,, suoraan nostatusastiasta kuumaan pataan.
Ohjeessa mainittiin padan tilavuuskin.
LUKEKAA HYVÄT IHMISET !!!!!!!

Näyttää herkulliselta

Sokea kana täällä enkä leipuri todellakaan, mutta kattilan tilavuutta en vain löydä. Siksihän tässä ohjeita luetaan, kun ei leipuriksi tullut opis

Vierailija

Leivästä tuli oikein hyvä. Käytin vehnäjauhoja 3dl ja hiivaleipäjauhoja 2dl ja laitoin suolaa vain 1tl.

Näytä kaikki kommentit (20)
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1886 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Tuoreella salvialla maustettu sitruskakku vie kielen, vaikka onkin astetta terveellisempi. Taikina saa luonnetta täysjyvästä ja mehevyyttä oliiviöljystä ja rahkasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12-15 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Salvia-mandariinikakku

Ainekset

4
kananmunaa
2
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
dl
täysjyvävehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
suolaa
1
appelsiinin raastettu kuori
1/2
dl
appelsiinimehua
2
rkl
tuoretta salviaa hienonnettuna
2
dl
rypsiöljyä tai vaaleaa oliiviöljyä
2
dl
rahkaa
Kuorrutus
2
mandariinia
1
dl
tomusokeria
1
rkl
appelsiinimehua
salvianlehtiä
Lisäksi
margariinia ja vehnäleseitä vuokaan

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka (vet. noin 1½ l) ja jauhota se leseillä.
  2. Tee taikina. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Säästä 1 rkl mehua kuorrutusta varten. Hienonna salvia. Kääntele kaikki taikinan aineet muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia ennen kumoamista.
  3. Kuorruta kakku huoneenlämpöisenä. Kuori ja viipaloi mandariinit. Sekoita tomusokeri ja appelsiinimehu pienessä kulhossa. Valuta 2/3 tomusokerikuorrutuksesta kakun pinnalle, levitä mandariiniviipaleet ja salvianlehtiä kuorrutuksen päälle. Valuta loppu tomusokerikuorrutus pinnalle.

Kommentit (0)

Sport on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Lasse Lecklin

Patukat taltuttavat makeannälän tehokkaasti ja suklaapatukkaa huomattavasti terveellisemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinähunajapatukat

Ainekset

2
dl
pekaanipähkinöitä
2
dl
pistaasipähkinöitä (suolattomia)
2
rkl
hunajaa
2
rkl
maapähkinävoita
1
dl
kuivattuja karpaloita
1
rkl
kaakaonibsejä
2
rkl
kaurahiutaleita
2
rkl
kookoshiutaleita
1/2
(luomu) appelsiinin kuori raastettuna

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Rouhi pähkinöitä veitsellä hieman pienemmiksi, mutta niin, että joukkoon saa jäädä kokonaisiakin. Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi.
  2. Vuoraa leivinpaperilla vuoka (25 x 20 cm). Kumoa pähkinäseos vuokaan ja laita toinen leivinpaperi seoksen päälle. Painele seos mahdollisimman tiiviiksi ja tasaiseksi levyksi. Ota päällimmäinen leivinpaperi pois ja paista vuokaa uunissa noin 10 minuuttia niin, että pähkinät ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä.
  3. Leikkaa kylmästä levystä terävällä veitsellä patukoita.

Vinkki Kun syöt pähkinöitä säännöllisesti, pienennät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Erityisesti pekaanipähkinät sisältävät kolesterolia alentavaa kasvissterolia, joka vastaa kolesterolilääkityksellä saatavaa hyötyä.

Kommentit (1)

Kateen
Seuraa 
Liittynyt3.3.2017

Nämä ei ole vegaanisia, koska hunaja ei oo vegaanista. 
Ihan vaan siis kommenttina, ettei kukaan tarjoa näitä hyvässä uskossa omalle vegaanilleen. 

Toimisikohan kookossiirappi tai vaahterasiirappi hunajan tilalla? 

Sport on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Lasse Lecklin

Suolaiset donitsit voi halutessaan kuorruttaa maustamattomalla tuorejuustolla ja pähkinöillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min + kypsennys 9 min
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinädonitsit

Ainekset

1/2
dl
öljyä
1 1/4
dl
piimää (rasvaton)
1
kananmuna
2 1/2
dl
täysjyvävehnäjauhoja
2
rkl
vehnäleseitä
1
tl
leivinjauhetta
1/2
tl
soodaa
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
sokeria
1
dl
saksanpähkinöitä rouhittuna
voiteluun öljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele donitsipellin kolot öljyllä.
  2. Sekoita öljy, piimä ja muna kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi mutta älä vaivaa.
  3. Lusikoi taikinaa donitsipellin koloihin reiluun puoleenväliin saakka. Paista uunissa noin 8–9 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista.


Vinkki. Rasvainen saksanpähkinä sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Runsaan rasvapitoisuuden kääntöpuolena saksanpähkinät eivät säily kovin kauaa, vaan härskiintyvät helposti. Saksanpähkinäöljy sopii mainiosti salaatin maustajaksi.

Kommentit (0)

Hyvä terveys on lisännyt 154 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Appelsiinikeikaus on kahvipöydän kaunotar. Kakun murea pohja leivotaan gluteenittomista kaurajauhoista, joten herkku sopii myös keliaakikolle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 h 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiinikeikaus

Ainekset

Vuokaan
2
(luomu) appelsiinia
2
rkl
hunajaa
1
rkl
margariinia
Taikina
2
munaa
1 ½
dl
sokeria
3 ½
dl
gluteenittomia kaurajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
appelsiinimehua
125
g
margariinia sulatettuna (laktoositon, 80 % rasvaa)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese appelsiinit huolellisesti ja viipaloi ohueksi. Mittaa irtopohjavuokaan hunaja ja margariini ja levitä tasaisesti vuoan pohjalle. Lado appelsiiniviipaleet margariinin ja hunajan päälle. Anna paistua uunissa 10 minuuttia.
  2. Valmista taikina. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Kääntele appelsiinimehu ja sulatettu margariini lopuksi joukkoon. Säästä tilkka sulatettua margariinia vuoan reunojen voiteluun.
  3. Ota vuoka uunista ja laske uunin lämpö 175 asteeseen. Voitele vuoan reunat margariinilla pullasudilla. Kaada taikina vuokaan appelsiiniviipaleiden päälle. Kypsennä kakkua uunin alatasolla noin 1 tunti. Anna jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista.

Kommentit (7)

Ter.leipoja

Itse olen käyttänyt vuosia,ohra,ruisjauhoja,tavallisia kaursjsuhoja olen etsinyt mutta en löytänyt, mutta kaurahiutaleet ajaa saman asian. Margariinin voi korvata öljyllä tässäkin kakussa.

Allerginen

Mitä voi käyttää hunajan tilalla ?

Vierailija

Voitko käyttää siirappia hunajan tilalla? Jos sinulla ei ole sitä, niin jättäisin vain pois

Vaula Tkalcan
Seuraa 
Liittynyt10.1.2015

Olisi kiva, jos resepteissä ilmoitettaisiin tarvittavan vuoan koko.

Ter.leipoja

Hunajan voi korvata fariinisokerilla tai tav.sokerilla.

Vierailija

Eikö appelsiinit voi kuoria?

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Vastauksia kysymyksiin:

Hunajan voi tosiaan korvata esimerkiksi siirapilla tai sokerilla.

Appelsiinit voi toki kuoria, mutta kuoresta tulee ihana maku ja siivut pysyvät paremmin kasassa.

Vuoaksi kannattaa valita isohko irtopohja vuoka, esim 26 cm halkaisijaltaan. Silloin appelsiinin siivut mahtuvat hyvin vuokaan.