Emilia Soppa365 on lisännyt 48 reseptiä.
Linkitetty 115 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Mikään ei voita pehmeitä, vastapaistettuja munkkeja. Tässä munkkiresepti, jolla onnistut aina!

Munkkitaikinan perusohje on oikeastaan sama kuin pullataikinan. Myös siitä on olemassa erilaisia versioita: käytetty rasva ja taikinaneste vaihtelevat eikä taikinaan aina lisätä kananmunaa.

Tässä ohjeessa taikinaan käytetään jopa kaksi munaa, mikä tekee taikinan koostumuksesta helposti käsiteltävän. Rasvana on tavallinen neutraalinmakuinen rypsiöljy, jota tarvitaan myös paistamiseen.

Tärkeintä on tehdä taikinasta melko pehmeä ja antaa sen kohota hyvin. Näin munkeista tulee sekä kuohkeita, pehmeitä että rapeapintaisia.

Kypsentämiseen kannattaa varata iso pata, jossa öljyn lämpötila on helppo pitää tasaisena. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikinapala ruskistuu kauniisti noin minuutissa. Vielä yksi vinkki: kansi kannattaa pitää uppopaistettaessa aina käden ulottuvilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
32 kpl
Valmistusaika
1 t + 1 t taikinan ja munkkien kohoaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Munkit

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
dl
sokeria
1
rkl
rouhittua kardemummaa
tl
suolaa
2
munaa (M-koko)
13–15
dl (noin 850 g)
vehnäjauhoja
1
dl
rypsiöljyä huoneenlämpöisenä (ei kylmäpuristettua)
Paistamiseen
noin 9
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
Pinnalle
sokeria (ja ripaus vaniljasokeria)

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, suola, munat ja puolet jauhoista.
  2. Alusta taikinaan rasva ja loput jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi. (Mitä pehmeämmäksi taikinan jätät, sitä kuohkeampia ja rapeapintaisempia munkeista tulee. Älä siis lisää jauhoja vain varmuuden vuoksi.) Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Leivo taikina tasaiseksi pötköksi ja jaa se 32 palaan.
  4. Pyörittele palat pulliksi ja anna niiden kohota rauhassa jauhotetulla alustalla liinalla peitettyinä.
  5. Paina jauhotettu etusormi kohonneen pullan läpi ja kasvata reikää pyörittämällä munkkia varovasti sormien ympärillä.
  6. Kuumenna öljy padassa tai teräskattilassa 170–180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikinapala ruskistuu kauniisti noin minuutissa. Pidä paistolämpötila mahdollisimman tasaisena lieden tehoa säätelemällä. Varo, ettei rasva pääse ylikuumenemaan.
  7. Laske 3–4 munkkia kuumaan öljyyn esimerkiksi reikäkauhalla. Paista 1–2 minuuttia puolta kohden.
  8. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.
  9. Kaada kulhoon sokeria. Pyörittele lämpimät munkit sokerissa.

Vinkki! Saat ihanan maun lisäämällä taikinaan 1 rkl hienoksi raastettua sitruunankuorta ja 1 rkl vaniljasokeria.

Kommentit (11)

Vierailija

Mun mielestä kuvassa on donitseja eikä munkkeja,

Vierailija

Samaa mieltä. Miten hävität öljyn?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Öljy kannattaa hävittää niin, että antaa sen jäähtyä ensin paistoastiassa huoneenlämpöiseksi ja kaataa sitten takaisin muovipulloon suppilon avulla. Kun pullon teippaa kunnolla kiinni, öljyn voi hävittää sekajätteen joukossa.

Jos uppopaistaa pian uudelleen munkkeja tai jotain muuta, samaa öljyä voi käyttää kyllä vielä toisenkin kerran! Pakkaa vain öljyn jäähtyneenä takaisin pulloon ja säilyttää jääkaapissa.

Vierailija

Itse käyttäisin paistamisessa rypsiöljyn sijaan kookosrasvaa. Tein aikanaan testin, jossa paistoin osan munkeista rypsiöljyssä ja osan kookosrasvassa. Meidän perheen maisteluarviossa kookosrasva voitti rypsiöljyn 4-0.

Munkin purija

Kyllä nuo ihan munkkeja ovat!

Jos tykkää inkivääristä niin kannattaa lisätä tuoretta raastettua inkivääriä taikinaan, itse pidän ja tein ja söin njam.

Toiseen osaan taikinasta laitoin sitruunamehua ja päälle sitruunakuorrutteen.

Vierailija

Donitsitaikina on ihan eri kuin munkkitaikina. Siinä ei ole hiivaa, vaan ne kohotetaan leivinjauheella. Itse en ole koskaan pitänyt niistä, minusta ne ovat jotenkin kuiviaisia.

Vierailija

Miksi kuvausta varten koko pöytä täytyy sotkea sokerilla?

Vierailija

Munkit ovat kokonaisia ja doneitseissa on reikä kuten kuvan leipomuksissa

Vierailija

Donitsitaikina on kakkutaikinaa, joka pursotetaan rengasmuottiin ja paistetaan uunissa kuivaksi ja kurkkuun takertuvaksi. Munkit tehdään munkkitaikinasta, siis sellaisesta joka kohotetaan hiivalla ja kypsennetään uppopaistamalla.  Munkissa voi olla myös reikä.  Sen munkin nimi on munkkirinkilä.

Minä vaan mietin

Ohjeessa on mainittu 1 dl rypsiöljyä mutta missään ei käy ilmi mihin se on tarkoitettu....

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Öljy alustetaan taikinaan siinä vaiheessa kuin loput jauhot. Se mainitaan kohdassa 2.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Marjaisat minipiirakat syntyvät kätevästi valmistaikinasta. Juju on mehevässä pistaasitäytteessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
40 min + sulatus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjaisat frangipane-muffinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
murotaikinaa (esim. Sunnuntai)
2
pss (á 70 g)
paahdettua pistaasirouhetta (esim. Meira)
4
munaa
1
dl
sokeria
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
huoneenlämpöistä voita
Lisäksi
1
rs (125 g)
vadelmia
1
rs (250 g)
mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata piiraspohjaa huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  2. Laita pistaasirouhe tehosekoittimeen. Surauta jauhemaiseksi.
  3. Yhdistä kulhossa munat, pistaasijauhe, sokeri, vehnäjauhot ja pehmeä voi. Sekoita tasainen tahna.
  4. Leikkaa taikinalevy kuuteen osaan. Laita muffinssipellin koloihoin paperiset vuoat. Painele taikinapalat vuokiin.
  5. Lusikoi täyte taikinapohjille. Paina täytteeseen marjoja. Aseta muutama marja myös pinnalle.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Jättiviineri valmistuu lehtevästä valmistaikinasta pikavauhtia. Toffee ja tuoreet vadelmat vievät kielen, ja tupsaus tomusokeria viimeistelee koko komeuden.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 - 12 palaa
Valmistusaika
40 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-toffeejättiviineri

Ainekset

1
iso lehtitaikinalevy (600 g)
1
prk
vaniljakreemiä esim. Valio (200 g)
1
prk
karamellisoitua, kondensoitua maitoa
Lisäksi
1
muna voiteluun
l
vadelmia
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli taikina suoraan leivinpaperille hieman ohuemmaksi levyksi (n. 30 x 20 cm). Suorista reunat tarvittaessa taikinapyörällä.
  2. Vedä terävällä veitsellä pintaviilto noin 2 cm:n päähän levyn reunoilta. Pistele taikinaa keskeltä haarukalla, niin se ei kohoa paiston aikana. Voitele ulkoreuna kananmunalla.
  3. Vedä taikinalevy leivinpaperilla pellille. Levitä vaniljakreemi tasaisesti pohjalle, mutta jätä reunat tyhjiksi. Lusikoi kondensoitu maito nokareina kreemin päälle. Vedä lusikan kuperalla puolella toffee pyörteiksi.
  4. Käännä voideltuja taikinareunoja kevyesti ylöspäin. Nipistä taikinaa kulmista yhteen niin, että reunat pysyvät koholla paremmin.
  5. Kypsennä viineriä 200-asteisen uunin alaosassa 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia.
  6. Lado tuoreet vadelmat pinnalle. Siivilöi tomusokeria päälle.