Mikään ei voita pehmeitä, vastapaistettuja munkkeja. Tässä munkkiresepti, jolla onnistut aina!
Munkkitaikinan perusohje on oikeastaan sama kuin pullataikinan. Myös siitä on olemassa erilaisia versioita: käytetty rasva ja taikinaneste vaihtelevat eikä taikinaan aina lisätä kananmunaa.
Tässä ohjeessa taikinaan käytetään jopa kaksi munaa, mikä tekee taikinan koostumuksesta helposti käsiteltävän. Rasvana on tavallinen neutraalinmakuinen rypsiöljy, jota tarvitaan myös paistamiseen.
Tärkeintä on tehdä taikinasta melko pehmeä ja antaa sen kohota hyvin. Näin munkeista tulee sekä kuohkeita, pehmeitä että rapeapintaisia.
Kypsentämiseen kannattaa varata iso pata, jossa öljyn lämpötila on helppo pitää tasaisena. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikinapala ruskistuu kauniisti noin minuutissa. Vielä yksi vinkki: kansi kannattaa pitää uppopaistettaessa aina käden ulottuvilla.
Munkit
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, suola, munat ja puolet jauhoista.
- Alusta taikinaan rasva ja loput jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi. (Mitä pehmeämmäksi taikinan jätät, sitä kuohkeampia ja rapeapintaisempia munkeista tulee. Älä siis lisää jauhoja vain varmuuden vuoksi.) Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
- Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Leivo taikina tasaiseksi pötköksi ja jaa se 32 palaan.
- Pyörittele palat pulliksi ja anna niiden kohota rauhassa jauhotetulla alustalla liinalla peitettyinä.
- Paina jauhotettu etusormi kohonneen pullan läpi ja kasvata reikää pyörittämällä munkkia varovasti sormien ympärillä.
- Kuumenna öljy padassa tai teräskattilassa 170–180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikinapala ruskistuu kauniisti noin minuutissa. Pidä paistolämpötila mahdollisimman tasaisena lieden tehoa säätelemällä. Varo, ettei rasva pääse ylikuumenemaan.
- Laske 3–4 munkkia kuumaan öljyyn esimerkiksi reikäkauhalla. Paista 1–2 minuuttia puolta kohden.
- Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.
- Kaada kulhoon sokeria. Pyörittele lämpimät munkit sokerissa.
Vinkki! Saat ihanan maun lisäämällä taikinaan 1 rkl hienoksi raastettua sitruunankuorta ja 1 rkl vaniljasokeria.
Mun mielestä kuvassa on donitseja eikä munkkeja,
Samaa mieltä. Miten hävität öljyn?
Öljy kannattaa hävittää niin, että antaa sen jäähtyä ensin paistoastiassa huoneenlämpöiseksi ja kaataa sitten takaisin muovipulloon suppilon avulla. Kun pullon teippaa kunnolla kiinni, öljyn voi hävittää sekajätteen joukossa.
Jos uppopaistaa pian uudelleen munkkeja tai jotain muuta, samaa öljyä voi käyttää kyllä vielä toisenkin kerran! Pakkaa vain öljyn jäähtyneenä takaisin pulloon ja säilyttää jääkaapissa.
Itse käyttäisin paistamisessa rypsiöljyn sijaan kookosrasvaa. Tein aikanaan testin, jossa paistoin osan munkeista rypsiöljyssä ja osan kookosrasvassa. Meidän perheen maisteluarviossa kookosrasva voitti rypsiöljyn 4-0.
Kyllä nuo ihan munkkeja ovat!
Jos tykkää inkivääristä niin kannattaa lisätä tuoretta raastettua inkivääriä taikinaan, itse pidän ja tein ja söin njam.
Toiseen osaan taikinasta laitoin sitruunamehua ja päälle sitruunakuorrutteen.
Donitsitaikina on ihan eri kuin munkkitaikina. Siinä ei ole hiivaa, vaan ne kohotetaan leivinjauheella. Itse en ole koskaan pitänyt niistä, minusta ne ovat jotenkin kuiviaisia.
Miksi kuvausta varten koko pöytä täytyy sotkea sokerilla?
Munkit ovat kokonaisia ja doneitseissa on reikä kuten kuvan leipomuksissa
Donitsitaikina on kakkutaikinaa, joka pursotetaan rengasmuottiin ja paistetaan uunissa kuivaksi ja kurkkuun takertuvaksi. Munkit tehdään munkkitaikinasta, siis sellaisesta joka kohotetaan hiivalla ja kypsennetään uppopaistamalla. Munkissa voi olla myös reikä. Sen munkin nimi on munkkirinkilä.
Ohjeessa on mainittu 1 dl rypsiöljyä mutta missään ei käy ilmi mihin se on tarkoitettu....
Öljy alustetaan taikinaan siinä vaiheessa kuin loput jauhot. Se mainitaan kohdassa 2.