Emilia Soppa365 on lisännyt 48 reseptiä.
Linkitetty 111 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Mikään ei voita pehmeitä, vastapaistettuja munkkeja. Tässä munkkiresepti, jolla onnistut aina!

Munkkitaikinan perusohje on oikeastaan sama kuin pullataikinan. Myös siitä on olemassa erilaisia versioita: käytetty rasva ja taikinaneste vaihtelevat eikä taikinaan aina lisätä kananmunaa.

Tässä ohjeessa taikinaan käytetään jopa kaksi munaa, mikä tekee taikinan koostumuksesta helposti käsiteltävän. Rasvana on tavallinen neutraalinmakuinen rypsiöljy, jota tarvitaan myös paistamiseen.

Tärkeintä on tehdä taikinasta melko pehmeä ja antaa sen kohota hyvin. Näin munkeista tulee sekä kuohkeita, pehmeitä että rapeapintaisia.

Kypsentämiseen kannattaa varata iso pata, jossa öljyn lämpötila on helppo pitää tasaisena. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikinapala ruskistuu kauniisti noin minuutissa. Vielä yksi vinkki: kansi kannattaa pitää uppopaistettaessa aina käden ulottuvilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
32 kpl
Valmistusaika
1 t + 1 t taikinan ja munkkien kohoaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Munkit

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
dl
sokeria
1
rkl
rouhittua kardemummaa
tl
suolaa
2
munaa (M-koko)
13–15
dl (noin 850 g)
vehnäjauhoja
1
dl
rypsiöljyä huoneenlämpöisenä (ei kylmäpuristettua)
Paistamiseen
noin 9
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
Pinnalle
sokeria (ja ripaus vaniljasokeria)

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri, kardemumma, suola, munat ja puolet jauhoista.
  2. Alusta taikinaan rasva ja loput jauhot. Vaivaa taikina kimmoisaksi. (Mitä pehmeämmäksi taikinan jätät, sitä kuohkeampia ja rapeapintaisempia munkeista tulee. Älä siis lisää jauhoja vain varmuuden vuoksi.) Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Leivo taikina tasaiseksi pötköksi ja jaa se 32 palaan.
  4. Pyörittele palat pulliksi ja anna niiden kohota rauhassa jauhotetulla alustalla liinalla peitettyinä.
  5. Paina jauhotettu etusormi kohonneen pullan läpi ja kasvata reikää pyörittämällä munkkia varovasti sormien ympärillä.
  6. Kuumenna öljy padassa tai teräskattilassa 170–180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun taikinapala ruskistuu kauniisti noin minuutissa. Pidä paistolämpötila mahdollisimman tasaisena lieden tehoa säätelemällä. Varo, ettei rasva pääse ylikuumenemaan.
  7. Laske 3–4 munkkia kuumaan öljyyn esimerkiksi reikäkauhalla. Paista 1–2 minuuttia puolta kohden.
  8. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.
  9. Kaada kulhoon sokeria. Pyörittele lämpimät munkit sokerissa.

Vinkki! Saat ihanan maun lisäämällä taikinaan 1 rkl hienoksi raastettua sitruunankuorta ja 1 rkl vaniljasokeria.

Kommentit (11)

Vierailija

Mun mielestä kuvassa on donitseja eikä munkkeja,

Vierailija

Samaa mieltä. Miten hävität öljyn?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Öljy kannattaa hävittää niin, että antaa sen jäähtyä ensin paistoastiassa huoneenlämpöiseksi ja kaataa sitten takaisin muovipulloon suppilon avulla. Kun pullon teippaa kunnolla kiinni, öljyn voi hävittää sekajätteen joukossa.

Jos uppopaistaa pian uudelleen munkkeja tai jotain muuta, samaa öljyä voi käyttää kyllä vielä toisenkin kerran! Pakkaa vain öljyn jäähtyneenä takaisin pulloon ja säilyttää jääkaapissa.

Vierailija

Itse käyttäisin paistamisessa rypsiöljyn sijaan kookosrasvaa. Tein aikanaan testin, jossa paistoin osan munkeista rypsiöljyssä ja osan kookosrasvassa. Meidän perheen maisteluarviossa kookosrasva voitti rypsiöljyn 4-0.

Munkin purija

Kyllä nuo ihan munkkeja ovat!

Jos tykkää inkivääristä niin kannattaa lisätä tuoretta raastettua inkivääriä taikinaan, itse pidän ja tein ja söin njam.

Toiseen osaan taikinasta laitoin sitruunamehua ja päälle sitruunakuorrutteen.

Vierailija

Donitsitaikina on ihan eri kuin munkkitaikina. Siinä ei ole hiivaa, vaan ne kohotetaan leivinjauheella. Itse en ole koskaan pitänyt niistä, minusta ne ovat jotenkin kuiviaisia.

Vierailija

Miksi kuvausta varten koko pöytä täytyy sotkea sokerilla?

Vierailija

Munkit ovat kokonaisia ja doneitseissa on reikä kuten kuvan leipomuksissa

Vierailija

Donitsitaikina on kakkutaikinaa, joka pursotetaan rengasmuottiin ja paistetaan uunissa kuivaksi ja kurkkuun takertuvaksi. Munkit tehdään munkkitaikinasta, siis sellaisesta joka kohotetaan hiivalla ja kypsennetään uppopaistamalla.  Munkissa voi olla myös reikä.  Sen munkin nimi on munkkirinkilä.

Minä vaan mietin

Ohjeessa on mainittu 1 dl rypsiöljyä mutta missään ei käy ilmi mihin se on tarkoitettu....

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Öljy alustetaan taikinaan siinä vaiheessa kuin loput jauhot. Se mainitaan kohdassa 2.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tämä trendiherkku yhdistää kaksi klassikkoa, ikihyvän jälkkärin ja mummolasta tutun kääretortun. Paahteinen sokeri maustaa täytteen sekä viimeistelee koristelun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 viipaletta
Valmistusaika
50 min + maustuminen 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Crème brûlée -kääretorttu

Ainekset

4
kananmunaa (M-koko)
dl
ruokokidesokeria
dl
perunajauhoja
dl
mantelijauhetta
1
tl
aitoa vaniljaa jauheena
Paahdettu sokeri
dl
sokeria
Käärimiseen
ruokokidesokeria
Täyte
200
g
tuorejuustoa
2
dl
paksua jogurttia
¾
dl
paahdettua sokeria
¼
tl
aitoa vaniljaa jauheena
Lisäksi
1
dl
vispikermaa

Työvaiheet

  1. Paahda ensin sokeri. Sulata sokeri keskilämmöllä paksupohjaisessa laakeassa kattilassa. Sekoita vasta, kun suurin osa sokerista on sulanut. Anna sen paahtua kullanruskeaksi. Kaada sokerisula leivinpaperin päälle pellille. Levitä se metallilastalla heti ohueksi levyksi. Jauha puolet jäähtyneestä sokerista monitoimikoneella hienoksi. Taita loput paloiksi.

  2. Vuoraa pieni, reunallinen pelti (26 cm x 36 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi ne vaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperille. Paista uunin keskitasolla 9–10 minuuttia.

  3. Ripottele ruokosokeria leivinpaperille ja kumoa kypsä pohja sen päälle. Irrota paistopaperi. Kääri torttu pohjalla olevan leivinpaperin kanssa rullaksi ja anna jäähtyä 5 minuuttia.

  4. Sekoita tuorejuusto sileäksi. Lisää jogurtti, paahtosokerimuru ja vanilja. Levitä täyte pohjan päälle ja kääri rullaksi lyhyemmästä päästä alkaen. Kääri torttu leivinpaperiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään 1 t.

  5. Vaahdota kerma ja pursota tortun pinnalle. Koristele sokeripaloilla ja jauhetulla sokerilla.

 

Kommentit (1)

Hitsari

Alkoi huimaamaan lukiessani ohjetta-

Ihanko totta että siinä ohjeistetaan ensin kaatamaan taikinalevy sokeroidun leivinpaperin päälle, käärimään se rullalle ja pyydetään antamaan sen levätä sen jälkeen viisi minuuttia?

Ja tässä vaiheessa vasta valmistetaan täyte? Millä sen täytteen on ajateltu sukeltävän jo valmiiksi rullalle käärityn taikinalevyn sisälle?

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, mutta minä en ainakaan hitsarina ammatiltani pysty edes kuvittelemaan miten tuo fakiirin suoritus käytännössä tapahtuisi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 54 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Raparperikeikauskakku on kuin taideteos, jos raparperit asettelee vuoan pohjalle geometriseen kuvioon. Mantelinen taikina on mehevä ja gluteeniton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
25 min + kypsennys 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-mantelikeikaus

Ainekset

7
dl
raparperia paloiteltuna (n. 4–5 vartta)
1
dl
muscovadosokeria
50
g
voita
TAIKINA
150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
2
kananmunaa
1
ps (75 g)
mantelilastuja
1
dl
mantelijauhetta
dl
gluteenittomia kaurajauhoja
¼
tl
suolaa
LISÄKSI
1
l
mansikkajäätelöä

Työvaiheet

  1. Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (Ø 24 cm) pohjalle sopiva leivinpaperipala ja laita se vuokaan. Voitele vuoan reunat. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Leikkaa raparperinvarret viistoon noin 2 cm:n viipaleiksi ja lado ne vuoan pohjalle vieri viereen mosaiikkimaiseksi kuvioksi. Ripottele päälle sokeri. Sulata voi ja lusikoi vuokaan. Kypsennä uunissa 10 minuuttia.

  3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, koko ajan vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.

  4. Ota vuoka uunista ja laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Lusikoi taikina raparperien päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kypsennä kakkua uunissa noin 35–40 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia ennen kumoamista.

  5. Keikauta kakku vadille ja tarjoa lämpimänä jäätelön kanssa.

Vinkki Kakun valmistukseen sopii parhaiten tavallinen kakkuvuoka, sillä voi-sokeriseos saattaa valua irtopohjavuoan pohjan ja reunan välistä.

Kommentit (0)

Tällä ohjeella tulee tosi hyvä leivospohja tai täytekakku, ei tarvitse kuin hilloa väliin ja päälle kuorrute, allergiat huomioon ottaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 8 - 16 koosta riippuen
Valmistusaika
n. 15 - 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paras leivos- ja kakkupohja gluteeniton, maidoton, munaton (sopii kaikille)

Ainekset

2,5
dl
Semper jauhoja
0,5
dl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria/vanilliinisokeria
1,5
dl
vichyä
0,5
dl
Flora Culinesse, juoksevaa rasvaa

Työvaiheet

Sekoita kuivat aineet ja lisää juokseva rasva sulatettuna, sekä vichy, sekoita.

Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle.

Paista 225 asteessa n. 8 min keskitasolla.

Pohjan paistuessa uunissa älä avaa uunin luukkua.

Kun otat pois uunista anna sen täysin jäähtyä, ettei murene.

Jos teet leivoksia anna hillon ja kuorrutteen kosteuttaa levyt, ennen kuin
tasaat leivokset.

Leivosten väliin voit laittaa vadelmahilloa tai muuta, hillo kostuttaa sopivasti,
itse pohja on jo niin hyvän makuinen, ettei vaadi kakunkaan kostuttamista.

Päälle voit tehdä kuorrutteen 3 - 4 dl tomusokeria, hiukan mehua ja vettä, sekoita hyvin.
Jos tulee liian paksua lisää mehua hiukan tai löysää, lisää tomusokeria.
Nonparelleja voi laittaa koristeeksi leivosten päälle.

Vinkki: Kannattaa pakastaa ilman täytettä ja kuorrutetta, jos ei heti syödä, mutta kestää kyllä pakastusta jonkun aikaa täytteen ja kuorrutteen kanssa. kerrosten väliin leivinpaperia ja päälle rasiaan, etteivät kostu ja ota toisiinsa kiinni. Täytekakun päälle voit käyttää Alpro Soya vispautuvaa soijakermaa.
Huom. kaikki gluteenittomat eivät siedä edes kauravalmisteita. Kannattaa, kun laittaa tarjolle tehdä aineosaluettelo, jos on kovin allergisia ihmisiä.

Kommentit (9)

Anne H.

Ja tämähän ei sovi vähähiilihydraattiseen tai ketoruokavalioon eli "sopii kaikille" on äärimmäisen harhaanjohtava. Onneksi järkevä gluteeniton jauhoseos on olemassa, jolla leipoo sekä keliaakikoille että ketoilijoille. Kannattaa googlettaa Ketokamun Leivontamix.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Kaikkia ei voi miellyttää, allergioista kysymys ja niistä jotka ovat kaikkiruokasia. 😊

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Kaikkia ei voi miellyttää, allergioista kysymys ja niistä jotka ovat kaikkiruokaisia. Ohjeessa oli laittaa esille ruoka-aineluettelo. Ei voi emännältä, joka tarjoaa vaatia joka lähtöön jotain 😊

Vierailija

Kiitos hyvästä reseptistä Hildu! Ja samaa mieltä sinun kanssasi, tässä kysymys allergioista eikä muotidieeteistä.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Ei todellakaan ole, mutta kaikki ymmärtää mitä tarkoitetaan, eikä jokaista ruoka-aineille olevaa herkkyyttä luetella erikseen, koska niitä on todella paljon, sekä muotidietteejä.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Tässä ohjeessa ei käytetä kauravalmisteita huom.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Kun jossain tilaisuudessa tarjotaan ruokaa ym., kohteliaasti kutsussa pyydetään ilmoittamaan allergiat.

Vierailija

Kiitos, ehdottomasti kokeiltava.

Vierailija

Minkä kokoiseen vuokaan tämä kannattaa tehdä? Ainemäärät kuitenkin aika pieniä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2924 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Ina Niiniketo KUVA Ninna Lindström

Ranskalaisesta sitruunapiirakasta inspiroituneet pikkupiirakat tehdäänkin nyt muista sitruksista - limetistä ja verigreipistä. 

Haluatko tehdä pinkin verison? Korvaa ohjeen limetit kahdella verigreipillä ja jätä basilika pois täytteestä. Viimeistele pinkit piirakat roseepippurilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 20 kpl
Valmistusaika
45 min + tekeytyminen 3½ t
Vaikeustaso
Helppo

Limetti-basilikapiirakat

Ainekset

pohjataikina (ks. resepti alla)
TÄYTE
1
liivatelehti
4
limettiä
2
kananmunaa
1
dl
sokeria
100
g
voita
1
ruukku basilikaa
MASCARPONEVAAHTO
½
dl
kermaa
250
g
mascarponejuustoa
2
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Valmista pohjataikina sitruunapiirakan ohjeella. Painele taikinasta pieniä pohjia alumiinisiin muffinivuokiin (Ø noin 6 cm). Kypsennä pohjia 180-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia.

  2. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen.

  3. Raasta limeteistä vihreä kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Laita raaste, mehu, munat ja sokeri lämpöä kestävään kulhoon, joka sopii kattilan päälle.

  4. Kaada kattilaan vettä pari senttimetriä pohjasta ja kuumenna vesi höyryäväksi. Nosta kulho kattilan päälle. Kypsennä seosta vesihauteessa pohjaa myöten sekoitellen, kunnes täyte sakenee, noin 10–15 minuuttia. Ota liivatelehti likoamasta ja lisää se lämpimään täytteeseen. Lisää voi kuutioina ja sekoita, kunnes se sulaa täytteen joukkoon.

  5. Ota basilikasta muutamia lehtiä sivuun koristelua varten, lisää loput lehdet täytteeseen ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

  6. Kaada täyte piirakkapohjalle ja siirrä piirakka kylmään jähmettymään noin 3 tunniksi.

  7. Tee mascarponevaahto. Vaahdota kerma kulhossa. Lisää mascarpone joukkoon nuolijalla nostellen. Lisää tomusokeri ja sekoita.

  8. Nostele vaahdosta lusikalla pieniä kasoja piirakoiden päälle. Koristele basilikanlehdillä.

POHJATAIKINA

Ainekset

150
g
voita jääkaappikylmänä
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
tomusokeria
1
kananmunan keltuainen

Työvaiheet

  1. Leikkaa pohjaan tuleva voi kuutioiksi. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri kulhossa. Lisää voikuutiot ja nypi ne käsin jauhojen ja sokerin kanssa murumaiseksi seokseksi.

  2. Lisää keltuainen ja sekoita taikinaksi. Jos taikina on liian kuivaa, lisää tilkka vettä. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

Kommentit (0)