MasterChef VIP on lisännyt 41 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.

Autourheilija Emma Kimiläisen fenkolikeitto syödään pirteän fenkolisalaatin ja paistettujen kampasimpukoiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta
Vaikeustaso
Kohtalainen

Fenkolikeittoa, fenkolisalaattia ja kampasimpukoita

Ainekset

Keitto
1/2-1
salottisipulia
1/2
sellerinvarsi
150
g
fenkolia
1 1/2
dl
valkoviiniä
3
dl
kanalientä
1/2
dl
kuohukermaa
suolaa
valkopippuria
muutama nokare voita
Salaatti
50
g
fenkolia
fenkolin vihreitä latvoja
suolaa
sokeria
1/2
sitruunan mehu
1/2
appelsiinin mehu
Lisäksi
2-4
kampasimpukkaa
voita ja rypsiöljyä paistamiseen

Työvaiheet

 

  1. Tee ensin keitto. Kuutioi sipuli ja fenkoli. Säästä fenkolin yrttejä koristeeksi ja salaattiin.

    Leikkaa selleri ohuiksi siivuiksi. Freesaa kasviksia kattilassa nokareessa voita kunnes vihannekset vähän pehmenevät. Voi ja kasvikset eivät saa ruskistua.

  2. Lisää valkoviini ja kiehauta, keitä hetken. Lisää kanaliemi ja anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Lisää kerma ja kiehauta vielä kerran. Laita keitto tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi. Laita keitto takaisin kattilaan ja mausta voilla, suolalla ja valkopippurilla makusi mukaan. Kiehauta keitto juuri ennen tarjoilua.
  3. Tee salaatti sillä välin kun keitto kiehuu. Leikkaa fenkolista mandoliinilla ohuita siivuja, voit myös käyttää veistä. Mausta suolalla, sokerilla ja sitrusmehuilla ja anna marinoitua.
  4. Paista kampasimpukat voissa ja öljyssä pannulla noin 30-60 sekuntia per puoli kovassa lämmössä niin että pinta on hyvin ruskistunut.
  5. Kokoa annokset laittamalla salaattia pohjalle ja päälle kampasimpukka. Kaada keittoa lautaselle niin että kampasimpukka jää "pinnalle". Koristele fenkolisalaatin rippeillä ja fenkolin yrteillä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2330 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Lempeässä ja tyylikkässä keitossa yhdistyvät omenan kirpakkuus ja juurisellerin herkkä maku. Tarjoa alku- tai pääruokana hyvän leivän kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-juurisellerikeitto

Ainekset

1
(n. 900 g)
keskikokoinen juuriselleri
7
kotimaista omenaa (esim. Valkea kuulas tai Samo)
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
50
g
voita
6
dl
kanalientä
2
dl
kuohukermaa
¼
tl
suolaa
(1–2
tl
sitruunamehua)
Sumakkivinegretti
½
dl
oliiviöljyä
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
hunajaa
½–1
tl
sumakkia
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese juuriselleri ja leikkaa kuori tukevalla veitsellä. Kuutioi juuriselleri. Kuori ja kuutioi viisi omenaa. Laita ne kylmään veteen odottamaan. Kuori ja hienonna sipulit.

  2. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia ja selleriä 10 minuuttia. Valuta omenat ja lisää ne kattilaan. Paista muutama minuutti.

  3. Kaada kanaliemi kattilaan. Nestettä tulee olla sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kannen alla pehmeiksi, noin 20 minuuttia.

  4. Lisää kerma ja soseuta keitto sileäksi. Mausta suolalla ja lisää sitruunamehua halutessasi.

  5. Leikkaa loput omenat ohuiksi suikaleiksi. Valuta päälle hieman sitruunamehua. Sekoita kulhossa sumakkivinegretin ainekset.

  6. Jaa keitto kulhoihin ja annostele päälle omenaa ja sumakkivinegrettiä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2330 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Tyylikästä ja helppoa! Kokonaiselle kalalle levitetty suolapeite tasaa lämpöä ja muodostaa kuoren, jonka alla kala kypsyy meheväksi. Vain hiven suolaisuudesta siirtyy nahan läpi kalaan. Yksinkertaisen ja tyylikkään kalan mausteiksi riittävät sitruuna ja ranskalainen rakuuna, jota myydään...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Siika suolakuoressa

Ainekset

1
(n. 1 kg)
perattu siika
1
iso tai 2 pientä sitruunaa
1
ruukku
(ranskalaista) rakuunaa
1
kg
karkeaa merisuolaa
Lisäksi
8
pientä punajuurta
2
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa siika huolellisesti. Laita kala leivinpaperille pellille.

  2. Pese sitruunat, purista ruokalusikallinen sitruunanmehua kulhoon. Viipaloi loppu sitruuna ja laita viipaleet kalan vatsaan. Lisää vatsaan myös reilu puolet rakuunasta. Paina loppu rakuuna kalan pinnalle.

  3. Sekoita merisuola sitruunamehuun ja painele seos tiiviisti kalan päälle.

  4. Pese punajuuret ja leikkaa 2–4 palaan. Lisää palat pellille kalan viereen.

  5. Kypsennä kalaa uunissa 30–40 minuuttia. Riko suolakuori lusikalla napauttamalla ja poista kalan nahka ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2330 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Kolmen yrtin kombo ja anisviina antavat luonnetta graavisiialle. Tarjoa alkuruokana tuoreesta fenkolista valmistetun salaatin kanssa.

Viinisuositus: Fenkolin ja anisviinan maku vaativat viiniltä monipuolisuutta, ja graavattu siika kaipaa kepeyttä. Toiveet yhdistyvät Zenato Soave Classicossa 2019, 11,98 e. Se on jännittävä yhdistelmä valkoherukkaisuutta, kevyttä mineraalisuutta ja kukkaisuutta, jotka toimivat upeasti...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + maustuminen 1–2 pv
Vaikeustaso
Helppo

Yrttigraavattu siika ja fenkolisalaatti

Ainekset

500
g
nahallista siikafileetä
2
rkl
anisviinaa
1
ruukku
lehtipersiljaa
½
ruukku
sitruunamelissaa
2–3
basilikanoksaa
rkl
karkeaa merisuolaa
Fenkolisalaatti
1
keskikokoinen fenkoli
1
rkl
sinapinsiemeniä
2
rkl
valkoista balsamiviinietikkaa
1
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Laita siikafileet alustalle nahkapuoli alaspäin, kuivaa pinta talouspaperilla ja hiero anisviinalla.

  2. Jauha yrttejä ja suolaa morttelissa tai sauvasekoittimella, kunnes yrteistä alkaa irrota hieman kosteutta. Levitä seos fileille ja paina ne lihapuolet vastakkain. Kääri fileet tiukasti voipaperiin ja sitten folioon ja laita jääkaappiin maustumaan vuorokaudeksi. Jos haluat kalaan vahvan yrtin maun, anna sen maustua jääkaapissa kaksi vuorokautta.

  3. Valmista salaatti juuri ennen tarjoamista. Paahda sinapinsiemeniä pannussa ilman rasvaa koko ajan sekoitellen noin minuutti ja kaada ne kulhoon. Ota fenkolin hyväkuntoiset lehdet talteen koristelua varten. Leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi vihannesleikkurilla tai terävällä veitsellä. Laita viipaleet kulhoon sinapinsiementen joukkoon, sekoita viinietikka ja öljy joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Pyyhi yrtit pois kalan pinnalta ja viipaloi fileet. Jaa viipaleet lautasille ja salaatti päälle. Koristele annokset fenkolinlehdillä.

Kommentit (0)

Hansin reseptit on lisännyt 16 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Hans Välimäki

Simpukoita merimiehen vaimon tapaan, moules marinière, on helppo ja herkullinen klassikkoannos. Tarjoile simpukat aiolin ja hyvän leivän kanssa.

Resepti on peräisin huippukokki Hans Välimäen ja käsikirjoittaja Santtu Palmin podcastista Eiku se on just näin, joka yhdistää hyvän ruuan ja kärkevät mielipiteet. Viidennessä jaksossa Hans klassikkoannokset maksasta...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min

Simpukat merimiehen vaimon tapaan

Ainekset

1
kg
sinisimpukoita
2–3
salottisipulia
2–3
valkosipulinkynttä
½
punaista chiliä
¼
purjoa
1
fenkoli
tuoretta timjamia ja rosmariinia
4
dl
valkoviiniä
3–4
dl
vettä
2–3
rkl
oliiviöljyä
3–4
rkl
voita
Viimeistelyyn
tuoreita yrttejä

Työvaiheet

  1. Harjaa simpukat juuresharjalla juoksevan, kylmän veden alla. Tarkista, että simpukat ovat eläviä. Elävän simpukan kuori vetäytyy, kun sitä kopauttaa kevyesti. Heitä kuolleet simpukat pois. Jos kuoreen on jäänyt ”partaa”, nyhdä se pois.
  2. Kuori ja pilko salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Hienonna chili. Halkaise, huuhdo ja pilko purjo. Huuhdo ja paloittele fenkoli.
  3. Kuumenna öljy ja voi kattilassa. Lisää kasvikset ja yrtit. Kuullota hetki, lisää simpukat sekä viini ja vesi. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes simpukat ovat kunnolla auenneet. Heitä avautumattomat simpukat pois.
  4. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Tarjoile hyvän leivän ja aiolin kanssa.

Helppo aioli

Ainekset

2–3
dl
hyvää valmismajoneesia
5–6
valkosipulinkynttä
1
tl
dijoninsinappia
mustapippuria
sitruunanmehua

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet.
  2. Sekoita majoneesi, valkosipuli ja sinappi keskenään. Mausta pippurilla ja sitruunalla oman maun mukaan.

Kommentit (0)