Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 279 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Pia Inberg

Joskus ajasta ei kannata tinkiä ja tämä pata on yksi niistä herkuista minkä kannattaa antaa kunnolla muhia uunissa matalalla lämmöllä. Terästä lihapata vielä lämpimin intialaisin maustein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta, 166 kcal/annos
Valmistusaika
noin 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Currylihapata

Ainekset

600–700
g
naudanpaistia (ulkopaisti, pyöröpaisti, kulmapaisti tai etuselkä)
3
porkkanaa
1
keltasipuli
6
valkosipulinkynttä
2
rkl
raastettua tuoretta inkivääriä
1
rkl
mietoa currytahnaa
1/2
tl
juustokuminaa eli jeeraa
1/2
tl
jauhettua korianteria
3
rkl
öljyä
400
g
paseerattua tomaattia
1
tl
suolaa
ripaus
sokeria
1/2
tl
rouhittua mustapippuria
3 1/2
dl
vettä
1
prk
kookoskermaa

Työvaiheet

  1. Siisti paisti ja leikkaa se kookkaiksi kuutioiksi. Ruskista kuutiot kuumalla pannulla öljyssä pienissä erissä. Kumoa lihat isoon uunipataan.
  2. Paista öljyssä kuoritut ja pilkotut sipulit, porkkanat, raastettu inkivääri, murskatut valkosipulinkynnet, currytahna, jeera ja korianteri, kunnes sipuli on kuullottunut ja porkkanapalat ovat saaneet hiukan väriä.
  3. Lisää kuullotettu sipuli-porkkanaseos ruskistettujen lihakuutioiden sekaan paseeratun tomaatin, suolan, sokerin, mustapippurirouheen ja veden kanssa.
  4. Nosta pata uuniin 150 asteeseen ja anna muhia hiljalleen puolitoista tuntia tai kunnes lihapalat ovat murean pehmeitä. Lisää lopuksi kookoskerma. Nosta lämpötila 225 asteeseen vielä noin 15 minuutiksi.
  5. Tarjoa lihapata keitetyn riisin, kreikkalaisen jogurtin ja raikkaan salaatin kanssa.

Kommentit (7)

Laura Sykäri
Seuraa 
Liittynyt27.10.2014

Pieni asiakorjaus: juustokumina on jeeraa, jauhettu korianteri korianterinsiemenistä.

Sari Lindberg
Seuraa 
Liittynyt20.8.2014

Kahden tunnin haudutuksen jälkeen nauda paistiliha-nimikkeellä ostettu liha on edelleen täysin kovaa. Jos reseptissä on käytetty sisä-tai paahtopaistia, olisi tärkeää mainita siitä ohjeessa. Kypsymisajat vaihtelevat huimasti ruhonosien mukaan. Meidän sunnuntai-illallinen menikin nyt mönkään, kun päätin kerrankin kokeilla reseptiä....

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Sari, voi ei, harmillista, että illallisenne meni mönkään! Otamme tämän reseptin tarkasteluun ja täsmennämme sitä, niin vastaavaa ei tapahdu muille. Pahoittelut koituneesta harmista.

Sari Lindberg
Seuraa 
Liittynyt20.8.2014

Kiitos pahoitteluista. Voisitte täsmentää ohjeeseen, että mitä ruhonosaa / paistia käytitte.
Tunti lisää kypsennysaikaa, niin minunkin patani alkoi olla syömäkelpoista. Söimme sitten illallista vasta klo 21 klo 20 sijaan :)

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Moikka Sari!

Juttelin ruokatoimittajamme Riikan kanssa, ja hän sanoi, että padoille on hankala antaa ihan täysin tarkkoja paistoaikoja, koska haudutukseen kuluva aika riippuu lihapalojen koosta, niiden mureudesta ja uunin tehosta.

Hyvä nyrkkisääntö on kuitenkin se, että pataa ei yleensä voi hauduttaa liian kauaa.

Korjasimme reseptiin parhaiten juuri tähän ruokaan sopivat lihapalat.

Pahoittelut vielä, että illallishetkenne pääsi venymään. Toivottavasti itse pata kuitenkin oli hyvää :)

T. Teemu Leminen
Sopan tuottaja

Sari Lindberg
Seuraa 
Liittynyt20.8.2014

Kiitos kun otitte asiaksenne hoitaa tämän. Hienoa ja epätavallistakin:)
Totta, että lihapadat on haasteellisia kypsymisaikojen suhteen. Itse teen usein "omasta päästä" patoja ja laitan aamusta muhimaan. Joskus erehdyn luottamaan ohjeen aikoihin.... Onneksi harvemmin enää nykyisin. Pata oli ihan maukasta. Ohjeessa voisi lukea VÄHINTÄÄN 1,5 tuntia.... Taidan kuulua nipottavien lukijoiden kaartiin....anteeksi ja kiitos vielä kerran ;) . T. Sari

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Päästä keksityt padathan usein ovatkin niitä parhaita!

Ja meillä Sopassa ei ole nipottajia vaan reseptinkehittelijöitä ja -parantajia :)

T. Teemu

Ketju on lukittu.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 16 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Makaronimössö, -pöperö vai pääkallopata? Legendaarisella arjen pelastajalla on monta nimeä. Valitse arkikäyttöön täysjyvämakaroneja ja lisää joukkoon juureksia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makaroniherkku

Ainekset

1
ps (400 g)
makaronia
1
sipuli
1
iso porkkana
2
rkl
öljyä
400
g
jauhelihaa
2
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
mustapippuria
1
tl
suolaa
1
prk
juustokastiketta (esim. Koskenlaskija ruoka & dippi)
1
dl
makaronin keitinvettä
1
dl
silputtua persiljaa

Työvaiheet

  1. Keitä makaroni. Ota lopuksi talteen 1 dl keitinvettä.
  2. Kuori ja silppua sipuli. Pese ja raasta porkkana.
  3. Kuullota sipuli öljyssä. Lisää jauheliha, porkkana, tomaattipyree, pippuri ja suola. Ruskista 10 minuuttia.
  4. Sekoita makaronit, keitinvesi ja juustokastike jauhelihaan. Silppua päälle persiljaa.

    Vinkki! Nautaa, possua, broileria vai vegeä? Jauhisvaihtoehtoja on moneen makuun.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Piia Arnould
Sopivan tulisen lempikastikkeen salaisuus ovat mehevät pavut ja paahdetut mausteet.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Chili con carne

Ainekset

1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
1
porkkana
1
sellerinvarsi
1
rkl
öljyä
400
g
sika-nautajauhelihaa
tl
juustokuminaa
1
tl
(savustettua) paprikajauhetta
½–1
tl
chilirouhetta
1
kanelitanko
1
prk
tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
rkl
tomaattipyreetä
3
dl
vettä
1
tlk (410 g/250 g)
kidneypapuja
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
(fariini)sokeria
tl
kuivattua oreganoa
1
tl
suolaa
lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi porkkana. Viipaloi sellerinvarsi.
  2. Kuumenna öljy reilussa kasarissa. Kuullota sipulit, juustokumina, paprikajauhe ja chilirouhe hiljalleen öljyssä. Lisää jauheliha ruskistumaan.
  3. Lisää kasariin porkkana, selleri, kanelitanko, tomaattimurska ja -pyree. Huuhtele tomaattipurkki vedellä ja kaada vesi kasariin.
  4. Valuta ja huuhtele pavut. Lisää pavut, etikka, sokeri, oregano ja suola.
  5. Hauduta chili con carnea miedolla lämmöllä kannen alla 30 minuuttia. Sekoita välillä. Lisää tilkka vettä, jos kastike tuntuu liian kuivalta. Silppua päälle lehtipersiljaa.
  6. Tarjoa kastike keitetyn riisin ja kreikkalaisen jugurtin kanssa. Se sopii myös nachojen päälle tai tortillan täytteeksi.
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 39 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.