Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3413 reseptiä.
Linkitetty 177 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Reilusti täytettä, mojovasti mausteita ja riittävän kuuma öljy. Hyvin tehty lihis pärjää street food -kisassa siinä missä uudemmatkin tulokkaat.

Lihapiirakka on oikea katuruokien klassikko. Parhaimmillaan lihis on kuumana, grillikioskista ostettuna ja paperikääreestä haukattuna, sinapin, ketsupin ja kurkkusalaatin kanssa.

Mutta entä jos lihikset tekisikin itse? Mitä tulee ottaa huomioon?

Ainakin se, että valmistaa täytettä riittävästi. Täyte on lihiksen tärkein asia, joten sen tulee myös maistua kunnolla.

Tässä reseptissä luotetaan rasvaiseen jauhelihaan, joka ruskistetaan huolellisesti. Sen lisänä on mausteisessa lihaliemessä keitettyä riisiä. Oman osansa makuun antaa makeaksi haudutettu sipuli.

Kun täyte on kätketty taikinakuoriin, lihikset ovat valmiita kypsennettäviksi. Ainakin melkein. Kuoret on nimittäin hyvä pistellä ennen paistamista, niin höyryt pääsevät ulos ja piirakat pysyvät kauniin muotoisina.

Kypsennys onnistuu uppopaistamalla öljyssä. Jos olet joskus valmistanut munkkeja, onnistut tässäkin.

Täältä löydät reseptin työvaihekuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
1 t 15 min + kohotus 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lihapiirakat

Ainekset

Taikina
3
dl
täysmaitoa
25
g
tuorehiivaa
1
rkl
voita
1
rkl
sokeria
7
dl
vehnäjauhoja
tl
suolaa
Täyte
1
dl
puuroriisiä
4
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
1
tähtianis
1
iso
sipuli
1
rkl
voita
2
rkl
auringonkukkaöljyä
400
g
sika-nautajauhelihaa
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
tl
sokeria
½
tl
jauhettua maustepippuria
¼
tl
mustapippuria myllystä
ripaus
valkopippuria
tl
suolaa)
Paistamiseen
1
l
auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sulata voi, lisää se ja sokeri maitoon. Sekoita jauhot erissä taikinaan. Vaivaa noin 5 minuuttia. Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja vaivaa taas pari minuuttia. Lisää suola ja alusta taikina tasaiseksi. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan.
  2. Huuhtele riisiä siivilässä kylmällä vedellä noin 5 minuuttia. Kuumenna 4 dl vettä, liemikuutio ja tähtianis. Keitä riisi liemessä kypsäksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä voissa pannussa 10 minuuttia. Siirrä sipulit kulhoon ja kuumenna pannu erittäin kuumaksi. Ruskista jauheliha öljyssä, kahdessa erässä, rapeaksi muruksi. Yhdistä se sipuleiden kanssa. Mausta etikalla, sinapinsiemenillä, sokerilla ja pippureilla.
  4. Valuta riisi ja sekoita se täytteeseen. Lisää tarvittaessa suolaa.
  5. Jaa taikina 8 osaan, pyöritä palloiksi ja kauli sentin paksuisiksi soikioiksi. Jaa täyte pohjille, kostuta reunat, taita kaksinkerroin ja painele sauma tiiviiksi. Kohota 30 minuuttia.
  6. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu öljyn pinnalla poreillen. (Pidä kattilan vieressä kansi öljyn syttymisen varalta: syttynyt öljy tulee tukahduttaa kannella.) Pistele piirakat ja kypsennä pari piirakkaa kerrallaan kauniin ruskeiksi, noin 1½ minuuttia molemmilta puolilta. Siirrä piirakat reikäkauhalla talouspaperille valumaan.

Kommentit (10)

Minou

Tähtianista? En usko että n s alkuperäisissä lihapiirakoissa oli tähtianista. Onko tietoa mitä sen tilalla käytettiin ennen vanhaan? Ajattelin ehdä muutaman lihapiirakan mutta mieheni inhoaa anista ja tähtianista.

Nunnu

Joo, ajattelin kokeilla, mutta tökkäs tohon tähtianikseen. Kolemalaista pippuria,, suola ja jauheliha sekä riisi, eiköhän näillä pääse hyvään, vanhanaikaiseen lopputulokseen.

Vierailija

Lihapiirakkataikinaan ei kuulu tähtianis. Minkalainen tekijä lienee toteuttanut luovuuttaan.
Siihen jauhelihaan tulee riisiä, sipulia, suolaa täydennettynä maustepippurilla.
Ja tulee hyvää

Vierailija

Perusjauhelihatäytteeseen voi lisätä 2 pieneksi hakattua kovaksikeitettyä kananmunaa.

Ja maustaahan voi ihan oman mielen mukaan, jättää anikset pois jos tökkii, ja lisätä omia mieluisia jauhelihamausteita.

Vierailija

Kovaksi keitetty muna kuuluu levynä paistettavaan lihapiirakkaan. En laittaisi missään nimessä. keitinpiirakkaan.

Rami

Monissa ohjeissa on myös persiljaa. Onko mielipiteitä?

Vierailija

Täyte: jauhelihaa, riisiä, sipulia, pippuria, suolaa

Kaikki muut täytteet ja mausteet ovat valinnaisia.

Talopalo

Osaisiko joku neuvoa?
Olisi välillä kiva tehdä vaikka wingsejä tai näitä lihapiirakoita mutta olen aina vieroksunut tuota uppopaistamista kahdesta syystä. 1) Rasvan käryn takia, voiko liesituuletin olla päällä kun uppopaistaa? Ja 2) Öljyn ylikuumenemisen (eli rasvapalon) pelosta. Eli miten pitäisi toimia?

TuuliSoppa365
Seuraa 
Liittynyt7.2.2022

Moikka! Uppopaistaminen voi herättää epäilyksiä, mutta kun pitää muutamasta perusasiasta kiinni se on yksi valmistustapa muiden joukossa.

Liesituulentinta ei suositella pidettäväksi päällä, sillä jos kävisikin hyvin huono tuuri ja rasva leimahtaisi, liesituuletin voi imaista liekin. Rasvapalo on kuitenkin hyvin epätodennäköinen. Useimmiten paistoöljyn ihannelämpötila on alle 185 astetta ja esimerkiksi rypsiöljyn savuamispiste on n. 220 astetta.

On tärkeää pitää tiivis kattilan kansi käsillä, joka tarvittaessa tukahduttaa liekin. Öljyn lämpötilaa on hyvä tarkkailla koko ajan, ja kattilan voi siirtää hetkeksi pois levyltä, jos öljy tuntuu kuumenevan liikaa. Myös vesiroiskeita tulee varoa käsiteltäessä kuumaa öljyä, eikä koskaan koettaa sammuttaa rasvapaloa vedellä, vaan aina tukahduttamalla.

Vaikka kaikki tämä saattaa kuulostaa hermostuttavalta, niin uppopaistaminen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen kypsennystapa, jolla saa aikaan mahtavan rapeita ruokia! Digitaalisella lämpömittarilla saa tekemiseen paljon varmuutta.

Taloeipalanutkaan

Kiitos tyhjentävästä vastauksesta. Nyt kokeilemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3413 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Hirvi- tai peurapaisti onnistuu mainiosti jääpaistin menetelmällä, eli paistin voi nostaa suoraan pakastimesta uuniin. Aasialaisilla mausteilla ryyditetty makuliemi viimeistelee täydellisesti riistapaistin maun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
40 min + 4 t paistaminen ja 1 vrk maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Riista-jääpaisti aasialaisittain

Ainekset

1
kg
jäistä hirvi- tai peurapaistia
LIEMI
2
l
vettä
5
cm:n pala
inkivääriä
3
valkosipulinkynttä
4
rkl
soijakastiketta
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¼
dl
riisiviinietikkaa
1
rkl
sokeria
2
tähtianista
1
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
paahdettua seesamiöljyä
LISÄKSI
4–8
paksoita
1
rkl
rypsiöljyä
KOOKOSRIISI
4
dl
jasmiiniriisiä
1
tlk (250 ml)
kookosmaitoa
2
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SOIJA-SEESAMIKASTIKE
dl
soijakastiketta
4
rkl
paahdettua seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
(1
punainen chili)

Työvaiheet

  1. Laita jäinen paisti uunivuokaan ja kypsennä 100-asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Työnnä kahden tunnin jälkeen lihaan paistilämpömittari. Kypsennä 62-asteiseksi. Tällöin liha punertaa sisältä. Jatka paistamista, jos haluat lihasta kypsempää.

  2. Kun lihan lämpötila alkaa lähestyä haluttua, kiehauta vesi isossa kattilassa. Paloittele inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää loput liemen ainekset. Nosta kattila liedeltä.

  3. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, siirrä kattila peitettynä kylmään ja anna lihan maustua liemessä vuorokauden verran.

  4. Leikkaa paksoit puoliksi. Kuumenna öljy pannussa ja paista paksoit ensin leikkauspuolelta kauniin ruskeiksi. Käännä kasvikset, peitä pannu kannella ja anna hautua matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.

  5. Valmista kookosriisi. Huuhtele riisi ja laita kattilaan. Lisää kookosmaito, vesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi. Laske lieden lämpö aivan pienelle, peitä kattila kannella ja anna hautua noin 15 minuuttia.

  6. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Jos käytät chiliä, viipaloi se joukkoon.

  7. Ota liha mausteliemestä, valuta hetki ja viipaloi tarjolle. Tarjoa lisäksi paksoita, soija-seesamikastiketta ja kookosriisiä. Koristele halutessasi viipaloidulla chilillä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3413 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Pikkutomaatit ovat pitsan päällä makeita kuin kirsikat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2–3 t
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-mozzarellapitsat

Ainekset

4
pakastettua pitsataikinapalloa, esim. Fazer (yht. 600 g)
Tomaattikastike
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
rkl
ndujaa eli salamilevitettä
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
pilkottua rosmariinia
1
rkl
tummaa balsamicoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouheena
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
kirsikkatomaatteja
rosmariinin oksia

Työvaiheet

  1. Ota taikinapallot sulamaan huoneenlämpöön 2–3 tunniksi tai yön yli jääkaappiin.
  2. Lisää tomaattimurska kattilaan. Lisää joukkoon nduja, silputtu valkosipuli ja rosmariini. Hauduta kastiketta 20 minuuttia, kunnes se on sopivan paksua levitettäväksi pitsalle.
  3. Lisää balsamico, suola ja pippuri. Anna jäähtyä.
  4. Laita pelti uuniin. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  5. Kauli taikinapalloista pitsapohjat leivinpaperille. Levitä päälle tomaattikastiketta ja revi mozzarellaa. Lisää kirsikkatomaatit ja rosmariinin oksat.
  6. Vedä pitsat leivinpaperin avulla kuumalle uunipannulle. Paista noin 10 minuuttia.

Vinkki! Tomaattikastikkeen voi tehdä jo edellisenä päivänä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3413 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Jos himoitset paistopisteiden valkosipulivoipatonkia, ihastut tähän kotiversioon ikihyviksi. Patongin täytteeksi tuleva voi sekoitetaan paahdetuista valkosipulinkynsistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus, kypsennys ja jäähdytys 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulivoipatongit

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje)
TÄYTE
2
(pienehköä) valkosipulia
1
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
125
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada taikina alustalle ja jaa se 4 palaan. Pyörittele palat pellin pituisiksi patongeiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle pellille (2 patonkia per pelti). Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

  3. Leikkaa valkosipulien suiposta päästä pieni lakki pois. Kaada loraus oliiviöljyä sipuleiden sisään. Laita sipulit leivän viereen pellille.

  4. Kypsennä patonkeja ja valkosipuleja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna patonkien jäähtyä 15–20 minuuttia ennen täyttämistä.

  5. Purista valkosipulinkynnet kuoresta kulhoon ja hienonna niiden rakenne haarukalla. Hienonna lehtipersilja ja lisää se voin kanssa valkosipulinkynsien joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

  6. Leikkaa patonkeihin syviä viiltoja noin 1½ cm:n välein. Jaa täyte patonkien viiltoihin. Jos täytettä jää yli, hiero loppu patonkien päälle. Paahda patonkeja 225-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Tarjoa heti. Vinkki Valkosipulia saa olla täytteessä reippaasti, sillä paahtaminen tekee sen mausta pehmeän.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.