
Reilusti täytettä, mojovasti mausteita ja riittävän kuuma öljy. Hyvin tehty lihis pärjää street food -kisassa siinä missä uudemmatkin tulokkaat.
Lihapiirakka on oikea katuruokien klassikko. Parhaimmillaan lihis on kuumana, grillikioskista ostettuna ja paperikääreestä haukattuna, sinapin, ketsupin ja kurkkusalaatin kanssa.
Mutta entä jos lihikset tekisikin itse? Mitä tulee ottaa huomioon?
Ainakin se, että valmistaa täytettä riittävästi. Täyte on lihiksen tärkein asia, joten sen tulee myös maistua kunnolla.
Tässä reseptissä luotetaan rasvaiseen jauhelihaan, joka ruskistetaan huolellisesti. Sen lisänä on mausteisessa lihaliemessä keitettyä riisiä. Oman osansa makuun antaa makeaksi haudutettu sipuli.
Kun täyte on kätketty taikinakuoriin, lihikset ovat valmiita kypsennettäviksi. Ainakin melkein. Kuoret on nimittäin hyvä pistellä ennen paistamista, niin höyryt pääsevät ulos ja piirakat pysyvät kauniin muotoisina.
Kypsennys onnistuu uppopaistamalla öljyssä. Jos olet joskus valmistanut munkkeja, onnistut tässäkin.
Lihapiirakat
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sulata voi, lisää se ja sokeri maitoon. Sekoita jauhot erissä taikinaan. Vaivaa noin 5 minuuttia. Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja vaivaa taas pari minuuttia. Lisää suola ja alusta taikina tasaiseksi. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan.
- Huuhtele riisiä siivilässä kylmällä vedellä noin 5 minuuttia. Kuumenna 4 dl vettä, liemikuutio ja tähtianis. Keitä riisi liemessä kypsäksi.
- Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä voissa pannussa 10 minuuttia. Siirrä sipulit kulhoon ja kuumenna pannu erittäin kuumaksi. Ruskista jauheliha öljyssä, kahdessa erässä, rapeaksi muruksi. Yhdistä se sipuleiden kanssa. Mausta etikalla, sinapinsiemenillä, sokerilla ja pippureilla.
- Valuta riisi ja sekoita se täytteeseen. Lisää tarvittaessa suolaa.
- Jaa taikina 8 osaan, pyöritä palloiksi ja kauli sentin paksuisiksi soikioiksi. Jaa täyte pohjille, kostuta reunat, taita kaksinkerroin ja painele sauma tiiviiksi. Kohota 30 minuuttia.
- Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu öljyn pinnalla poreillen. (Pidä kattilan vieressä kansi öljyn syttymisen varalta: syttynyt öljy tulee tukahduttaa kannella.) Pistele piirakat ja kypsennä pari piirakkaa kerrallaan kauniin ruskeiksi, noin 1½ minuuttia molemmilta puolilta. Siirrä piirakat reikäkauhalla talouspaperille valumaan.
Tähtianista? En usko että n s alkuperäisissä lihapiirakoissa oli tähtianista. Onko tietoa mitä sen tilalla käytettiin ennen vanhaan? Ajattelin ehdä muutaman lihapiirakan mutta mieheni inhoaa anista ja tähtianista.
Joo, ajattelin kokeilla, mutta tökkäs tohon tähtianikseen. Kolemalaista pippuria,, suola ja jauheliha sekä riisi, eiköhän näillä pääse hyvään, vanhanaikaiseen lopputulokseen.
Lihapiirakkataikinaan ei kuulu tähtianis. Minkalainen tekijä lienee toteuttanut luovuuttaan.
Siihen jauhelihaan tulee riisiä, sipulia, suolaa täydennettynä maustepippurilla.
Ja tulee hyvää
Perusjauhelihatäytteeseen voi lisätä 2 pieneksi hakattua kovaksikeitettyä kananmunaa.
Ja maustaahan voi ihan oman mielen mukaan, jättää anikset pois jos tökkii, ja lisätä omia mieluisia jauhelihamausteita.
Kovaksi keitetty muna kuuluu levynä paistettavaan lihapiirakkaan. En laittaisi missään nimessä. keitinpiirakkaan.
Monissa ohjeissa on myös persiljaa. Onko mielipiteitä?
Täyte: jauhelihaa, riisiä, sipulia, pippuria, suolaa
Kaikki muut täytteet ja mausteet ovat valinnaisia.
Osaisiko joku neuvoa?
Olisi välillä kiva tehdä vaikka wingsejä tai näitä lihapiirakoita mutta olen aina vieroksunut tuota uppopaistamista kahdesta syystä. 1) Rasvan käryn takia, voiko liesituuletin olla päällä kun uppopaistaa? Ja 2) Öljyn ylikuumenemisen (eli rasvapalon) pelosta. Eli miten pitäisi toimia?
Moikka! Uppopaistaminen voi herättää epäilyksiä, mutta kun pitää muutamasta perusasiasta kiinni se on yksi valmistustapa muiden joukossa.
Liesituulentinta ei suositella pidettäväksi päällä, sillä jos kävisikin hyvin huono tuuri ja rasva leimahtaisi, liesituuletin voi imaista liekin. Rasvapalo on kuitenkin hyvin epätodennäköinen. Useimmiten paistoöljyn ihannelämpötila on alle 185 astetta ja esimerkiksi rypsiöljyn savuamispiste on n. 220 astetta.
On tärkeää pitää tiivis kattilan kansi käsillä, joka tarvittaessa tukahduttaa liekin. Öljyn lämpötilaa on hyvä tarkkailla koko ajan, ja kattilan voi siirtää hetkeksi pois levyltä, jos öljy tuntuu kuumenevan liikaa. Myös vesiroiskeita tulee varoa käsiteltäessä kuumaa öljyä, eikä koskaan koettaa sammuttaa rasvapaloa vedellä, vaan aina tukahduttamalla.
Vaikka kaikki tämä saattaa kuulostaa hermostuttavalta, niin uppopaistaminen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen kypsennystapa, jolla saa aikaan mahtavan rapeita ruokia! Digitaalisella lämpömittarilla saa tekemiseen paljon varmuutta.
Kiitos tyhjentävästä vastauksesta. Nyt kokeilemaan.