Teemu Leminen on lisännyt 36 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Iltapalaklassikko voi tarvittaessa korvata jopa juhlapöydän voileipäkakun.

Taannoin kävi niin, että pääsin ensimmäistä kertaa elämässäni osallistumaan baby shower -juhliin. Ystäväni saavat vauvan, ja koska halusin kerrankin päästä ruokaruljanssista helpolla, ehdotin juhlatoimikunnalle, että voisin isännöidä kyseiset pippalot.

Odotin vähän kauhuissani että kotini täyttyy vaippakakuista, vaaleanpunaisista ilmapalloista ja helistimistä, mutta koska tulevan äidin ihmismaku on mitä ilmeisimmin oivallinen, oli elämäni ensimmäinen baby shower varsin miellyttävä kokemus. Samaa sanoi onneksi myös tuleva äiti.

Vaikka halusin päästä ruokaruljanssista helpolla, en tietenkään päässyt lusmuamaan. Juhlatoimikunta päätti hoitaa brunssitarjoilun vegepainotteisesti, joten päätin valmistaa vieraille muutaman munakasrullan.

Olen munaruokien suuri ystävä, koska niiden muuntelukyky on aivan omaa luokkaansa. Ja koska olen myös retron ja nostalgian suuri ystävä (mikä varmaan näkyy lisäämistäni resepteistä), oli munakasrulla mitä mainioin tarjottava juuri näihin kemuihin.

Se oli yllättävän monelle myös ensimmäinen munakasrullakokemus! Kerroin tästä työkaverilleni Chrisselle, joka nauroi, että "näin ne ruokatrendit tulevat ja menevät". Se mikä on eksoottista kolmekymppisille on kokeneemmille ketuille jo old school.

Munakasrullaa tehdessä on syytä muistaa muutama asia:

1. Osta itse poikkaistavaa leivinpaperia! Ainakaan omissa uunipelleissäni valmiiksi arkitettu paperi ei riitä kattamaan koko peltiä, ja peltiin kiinni palaneen munamassan raaputtelu ja peseminen ei ole kovin lystikästä puuhaa.

2. Jos teet kylmän täytteen, anna munalevyn jäähtyä rauhassa ennen täyttämistä. Jos levy on kuuma tai lämmin, ainakin maitopohjaiset täytteet tuppaavat sulamaan tai lössähtämään.

3. Älä stressaa täytteestä. Se kääritään munakasrullan sisään, joten piperrykseen ei ole tarvetta.

Itse täytin rullat (tein kolminkertaisen annoksen) avokadohummuksella ja feta-paprikatahnalla. Avokadohummuksen päälle roiskin vielä srirachaa. Hummusversio loppui juhlissa ensimmäisenä, mutta feta-paprikarullakin teki hyvin kauppansa.

Ajattelin, että suurena voileipäkakkujen ystävänä voisin ehkä kevään juhlissa korvata voileipäkakun munakasrullalla. Jos sen päällystää ja koristelee, menee rulla täysin kakusta, ja maistuu ehkä niillekin, jotka eivät leipää syö. Täätteeksi käy jotakuinkin kaikki, mitä voisi kuvitella syövänsä uuniperunan kanssa.

Kannattaa myös muistaa, että munakasrulla on törkeän hyvää myös lämpimänä. Sisään esimerkiksi hyvää jauhelihakastiketta (esimerkiksi Riikan Sloppy Joe -soosi), lätty rullalle, juustoa päälle ja hetkeksi uuniin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Vaikeustaso
Helppo

Avokado-hummustäyte

Ainekset

1
prk
kikherneitä
1
rkl
tahinia
1
sitruunan mehu
2
valkosipulinkynttä
1/2-1
dl
oliiviöljyä
2
avokadoa
1
puntti
lehtipersiljaa
suolaa
pippuria
srirachaa

Työvaiheet

  1. Aja blenderissä kaikki aineet tasaiseksi massaksi. Levitä tahna varovasti munakaslevyn päälle. Jos tahna on kovin paksua, lisää vähän sitruunamehua, vettä tai oliiviöljyä. Puristele kiknernetäytteen päälle maun mukaan srirachaa. Rullaa ja tarjoile.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 339 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.