Herkullisen paahtoleivän skaala on laaja. Kuva: Istockphoto.
Herkullisen paahtoleivän skaala on laaja. Kuva: Istockphoto.

Ravintolat innostuivat kärähtäneestä makumaailmasta.

Poltettu sipuli

Vanha vitsi menee näin: Vaimo valmistaa miehelle lihapullia, ja kerta toisensa jälkeen mies sanoo "hyvää mutta ei ihan niin hyvää kuin äitini teki". Kerran vaimo unohtaa pannun liedelle, ja sipulit palavat kulmista mustiksi. "Nyt maistuu äidin pullilta!" mies kiittelee. Myös kokit ovat alkaneet käräyttää sipulin "mummon tapaan", Groteskin Eemeli Nurminen etunenässä.

Purjotuhka

Käräytettyjen makujen trendin ensimmäisiä ilmentymiä oli purjotuhka, jota alkoi näkyä ravintolaruuissa pari vuotta sitten. Purjon lempeät vaaleat osat käytetään itse ruokaan ja kuituisemmat vihreät osat nakataan uuniin ja hiillytetään poroksi, jota ripotellaan annoksen koristeeksi. Entä syöpää aiheuttavat karsinogeenit? Aiemminhan makkarastakin on neuvottu raaputtamaan mustuneet kohdat pois. "Karsinogeenisia PAH-yhdisteitä syntyy ruuan epätäydellisessä palamisessa, ja hiiltyneessä ruoassa niitä taatusti on. Tuhkat ja hiilet kannattaa siis pitää tunnelmaa luovina koristeina", kertoo ruokatutkija Anu Hopia Turun yliopistosta.

Palanut leipä

Trendin uusimpia tulokkaita on karrelle palanut leipä. Kyllä, luit oikein. Pinnalta palaneesta leivästä raaputetaan hienoa murua lihan, kalan tai kasvisruuan mausteeksi. Muru antaa pähkinäistä ja viljaista makua, jonka jokainen tunnistaa kärähtäneestä paahtoleivästä. Jos haluat briljeerata, paahda viipale maalaisleipää paahtimessa, kytke palohälytin pois päältä ja paahda leipä neljä kertaa uudelleen. Valmis!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla