Pääsiäislammas onnistuu taatusti, kun muistaa noudattaa muutamaa helppoa niksiä. 

Vierastatko lampaan voimakasta makua? Joidenkin mielestä se muistuttaa jopa villasukkaa. Jos sinä kuulut heihin, kannattaa suosia karitsanlihaa. Se on mureaa ja vähärasvaisena miedon makuista - voimakkain maku on nimittäin juuri rasvassa. Suurin osa kotimaisesta lampaasta onkin karitsanlihaa. Jos ostat ulkomaista lammasta, tarkista, että pakkausmerkinnässä lukee lamb, ei mutton.

Ota paisti tai viulu jääkaappiin sulamaan pari vuorokautta ennen valmistusta. Muista myös nostaa paisti huoneenlämpöön 1–2 tuntia ennen kypsentämistä. Fileet ja paahtopaisti taas kannattaa ottaa huoneenlämpöön 30-60 minuuttia ennen kypsennystä. 

Ylikypsentäminen tekee lihasta helposti kuivaa. Usein lammas kannattaa tarjota roseena. Paistomittarilla näet kätevästi paistin kypsyyden. Työnnä mittari lihan paksuimpaan osaan, mutta niin että se ei osu luuhun. Kypsennä paisti uunissa miedolla lämmöllä. Paisti on mehevää, kun sisälämpötila on 65–70 astetta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Fileet ja paahtopaistin voi kypsentää kokonaan pannulla tai vaihtoehtoisesti ruskistaa liha ensin pannulla ja kypsentää loppuun uunissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mehevimmän lopputuloksen saat, kun annat lihan vielä vetäytyä folioon käärittynä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Kokeile näitä Sopan herkullisimpia lammasruokia!

Valkoviinissä marinoitu karitsanpaisti

Karitsanpaisti on pääsiäisen klassikkoruoka. Marinointi on perinteinen tapa valmistaa paisti. Tässä ohjeessa paistia marinoidaan yön yli valkoviinissä valkosipulin, oreganon ja timjamin kanssa.

Katso karitsanpaistin ohje täältä.

 

Kahvilla valeltu lampaanviulu

Tässä viulussa on kaikkea mitä lammas rakastaa: valkosipulia ja tuhteja yrttejä, kuten timjamia, salviaa ja rosmariinia. Lisäksi viulu valellaan kermaisella kahvilla. Tarjoile lammas mintulla maustetun kermakastikkeen kanssa. Paras kastike syntyy rasvaisesta paistoliemestä.  

Katso lampaanviulun ohje täältä.

Dipattavat lammasvartaat

Lammasta voi nauttia pääsiäisenä myös jauhelihan muodossa. Dipattavat lammasvartaat pyöritellään lampaan tai karitsan paistijauhelihasta ja paistetaan kuumalla pannulla tuoreen rosmariinin kanssa. Lopuksi rapeiden vartaiden päälle ripotellaan mantelia. Sitten vain dippaamaan tahinilla maustettuun appelsiinijogurttiin. Törkeän hyvää!

Katso lammasvartaiden ohje täältä.

Feta-lammasrulla

Jos valitset feta-lammasrullan, helpottuvat pääsiäispöydän tarjoilut huimasti. Tässä ohjeessa lisukkeet ja liha ovat nimittäin kätevästi samassa paketissa. Luuton lammaspaisti täytetään feta-hernetäytteellä, joka mehustuu tolkuttoman hyväksi paistin uumenissa.

Katso feta-lammasrullan ohje täältä.

Karitsan paahtopaistit colakylvyssä

Karitsan paahtopaistit kypsyvät pääsiäispöytään nopeasti pannulla. Liha marinoidaan yön yli makeassa colakastikkeessa, josta keitetään myöhemmin glaseerauskastike. Lihasta tulee kiiltävää ja maistuvaa, kun sitä sivellään paistamisen aikana glaseerauskastikkeella. Ohjeessa käytetään kirsikkacolaa, mutta myös tavallinen colajuomaa sopii. Älä kuitenkaan valitse light-versiota, koska glaseerauskastikkeessa pitää olla sokeria.

Katso karitsan paahtopaistin ohje täältä. 
 

Karitsapullapata

Mehevä karitsapullapata on kivaa vaihtelua perinteiselle lampaanpaistille. Juustokuminalla ja bulgurilla höystetyt lihapullat hautuvat meheviksi punaviinisessä tomaattikastikkeessa.

Katso karitsapullapadan ohje täältä.

 

Lampaanfileerulla ja feta-orzo

Pääsiäisen lammasrulla valmistuu paistia huomattavasti nopeammin lampaan ulkofileistä. Paista täytetyn rullan pintaan väri kuumalla pannulla ja kypsennä meheväksi uunissa. Paistirullan vetäytyessä ehdit valmistaa maukkaan lisukkeen fetasta ja orzosta, joka muistuttaa riisiä, mutta on pastaa. Jos et löydä orzoa lähikaupastasi, voit korvata sen pienikokoisella kuviopastalla.

Katso lampaanfileerullan ja feta-orzon ohje täältä.

 

Mausteinen lammas-tomaattipiiras

Kun paisti alkaa kyllästyttää, suolainen piiras on oiva ratkaisu. Sitä voi syödä läpi pääsiäisen. Piiraaseen voi hyödyntää edelliseltä päivältä jäänyttä paistia. Jos paistia ei jäänyt jäljelle, piirakka onnistuu hyvin myös lampaan jauhelihasta.

Katso lammas-tomaattipiiraan ohje täältä.

 

Vinkki! Lihan lisukkeeksi sopii täydellisesti timjami-perunavuoka tai peruna-munavuoka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla