Joulu

Kaipaatko vaihtelua jouluisiin laatikoihin? Tee makoisa laatikko juureslastuista, höystä porkkanalaatikko appelsiinilla ja paista lanttu marokkolaisittain maustetuiksi kuutioiksi. Waldorfin salaattikin pääsee mukaan laatikkoleikkiin, kun selleristä, omenoista ja pähkinöistä valmistetaan kermainen vuoka.

Juureslaatikot ovat monelle olennainen osa joulupöytää. Ne sopivat niin kinkun, kalkkunan kuin kasvispääruokien lisukkeeksi. Mehevien laatikoiden seuraan ei välttämättä tarvita edes kastiketta. 

Entä jos tutut juurekset valmistaisikin vähän uudella tavalla? Kaikkia juureslisukkeita ei tarvitse taivutella laatikon muotoon. Ja niin ihanan lempeää kuin soseesta valmistettu laatikko onkin, ateriaan tulee mukavaa vaihtelua, kun osa juureksista on kypsennetty lastuina ja osa kuutioina.

Jos haluat valmistaa juureslisukkeista vain yhden, sekin onnistuu. Kaikki neljä maukasta juuresherkkua pärjäävät joulupöydässä myös ilman säestäjiä.

Tyylikäs vuoka juureslastuista

Laatikko vai vuoka? Tätä punajuuri-, bataatti- ja palsternakkalastuista kasattua juuresherkkua voi kutsua kummaksi vain. Ideana on kerrostella lastut vuokaan, peitellä ne kermalla ja hauduttaa uunissa läpikypsiksi. 

Erilaisten juuresten maut sopivat täydellisesti yhteen. Kerrosten väliin lisätään piparjuurituorejuustoa, joka antaa laatikkoon vienon ja tyylikkään makulisän. 

Voit viipaloida juurekset joko terävällä veitsellä, monitoimikoneen leikkuuterällä tai mandoliinileikkurilla. Mitä ohuemmiksi viipaleiksi juurekset leikkaat, sitä paremmin laatikon kerrokset tiivistyvät yhteen. Pari tuntia uunissa saa kuitenkin paksummatkin juuresviipaleet pehmenemään.

Piparjuurella terästetyn kasvislaatikon ohjeen löydät täältä.

Makumatka Marokkoon

Kokonaisen lantun kypsentäminen kuulostaa ajatuksena työläältä. Juures pääsee joulupöytään lähinnä laatikossa, jota varten se on ensin keitetty, soseutettu ja sitten vielä kertaalleen kypsennetty.

Juuri siksi marokkolaisittain maustetut lanttukuutiot yllättävät. Ne kypsyvät nimittäin pannulla alle puolessa tunnissa. Juustokuminan, kanelin, kurkuman ja inkiväärin maut toimivat joulupöydässä täydellisesti. Lanttujen höysteenä on taateleita, jotka korostavat juureksen ihanaa makeutta.

Mikä parasta, mausteöljyssä paistetut lanttukuutiot maistuvat herkullisilta myös jäähtyneinä. Voit siis päättää, valmistatko lantut suoraan joulupöytään vai jo hetkeä aiemmin.

Marokkolaisittain maustettujen lanttukuutioiden ohjeen löydät täältä.

Selleriä ja sinihomejuustoa

Waldorfin salaatista tutut maut, juuriselleri, omena, hasselpähkinät, sopivat mainiosti kermaisen kasvislaatikon aineksiksi. Täyteläinen ja lempeän voimakkaan makuinen laatikko pärjää joulupöydässä myös ainoana lämpimänä lisukkeena.

Laatikon maun salaisuutena on sinihomejuusto, jota moni lisää mielellään punajuurivuoan höysteeksi. Voimakas juusto säestää hyvin juuriselleriä: molempien maku kesyyntyy uunissa miellyttävän pehmeäksi. Paahtuneet pähkinät ja raikas omena antavat makuun hyvää vastapainoa.  

Juuriselleri-sinihomejuustolaatikon ohjeen löydät täältä.

Helppo porkkanalaatikko

Porkkanalaatikko syntyy vaivattomimmin valmiista soseesta. Pienestä sosepötköstä saa helposti tehtyä laatikkoa täsmämäärän. 

Laatikkoon ei käytetä kananmunaa tai maitotuotteita, minkä ansiosta se sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Kerman sijaan laatikon maku pyöristetään kookoskermalla. Pieni määrä basmatiriisiä sitoo ylimääräisen kosteuden.

Porkkanalaatikon raikas maku saadaan aikaiseksi tuoreella inkiväärillä ja hienoksi raastetulla appelsiininkuorella. Reseptillä voi valmistaa myös bataattilaatikon, johon sopivat samat raikkaat maut.

Inkivääristä ja appelsiinista pirteän porkkanalaatikon ohjeen löydät täältä.

Joulun laatikkoruoista kertova juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kuvat
Elvi Rista