Kuvat
Tuomas Kolehmainen, Elvi Rista, Panu Pälviä

Karpaloita ja lakkoja, piparin makua ja sitruksia. Raikasta ja tuhdin täyteläistä. Talven upeimmissa täytekakuissa yhdistyvät herkullinen maku ja ulkonäkö.

Karpalo-valkosuklaakakku

Kotimaiset kauniin pulleat ja punaiset karpalot, makea valkosuklaa ja pehmeät sekä mehevät kakkukerrokset muodostavat tämän joulun kauneimman ja herkullisimman täytekakun.

Kakkupohjassa on mantelijauhetta ja kokoamisvaiheessa pohjan kostutusliemen voi maustaa lorauksella mantelilikööriä. Kakkukerrosten väliin tehdään valkosuklaasta ja kermasta samettinen ganache ja sen seuraksi karpalosurvosta.

Kauniit huurteiset karpalot onnistuvat helposti pyörittelemällä marjat erittäin hienossa sokerissa. Tuoreet rosmariininoksat tuovat koristeluun kaunista kontrastia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lakka-mascaarponekakku

Monikerroksinen lakkakakku on juhlava ja näyttävä ilmestys kahvipöydässä. Ohuet kakkukerrokset on piristetty sitruunankuoriraasteella taikinassa. 

Tässäkin kakussa hyödynnetään rosmariinia. Sillä maustetaan kakun kostutusliemi, jossa maistuu myös lakkalikööri ja sitruunanmehu. Kostutuslientä keitetään jonkin aikaa, jolloin rosmariinin maku liukenee nesteeseen ja liköörin sisältämä alkoholi haihtuu.

Kerrosten väliin laitetaan lakkahilloa sekä kermasta ja pehmeästä mascarponejuustosta vatkattua moussea. Kakku kannattaa koota irtopohjavuokaan ja antaa sen asettua mielellään seuraavaan päivään. Koristeluun tarvitaan muutama tuore lakka sekä rosmariininoksa.

Piparkakku-appelsiinikakku

Herkullinen joulun makuja pursuileva täytekakku maistuu pipareilta ja raikkaalta appelsiinilta. Kakkupohja noudattaa tavallisen sokerikakun reseptiä, eli kunnollinen muna-sokerivaahto on onnistumisen avainroolissa. Taikinasta tulee kaksi pohjaa, jotka paistetaan kakkuvuokien sijaan pellillä. Jäähdyttyään pohjista saa leikattua muotin avulla neljä pyöreää palasta.

Kakku kootaan kakkuvuokaan ja pohjat kostutetaan appelsiinimehulla. Pohjien väliin tehdään upean makuinen ja tuhti voikreemi, joka maustetaan piparkakkumausteella. Sen lisäksi täytteenä on appelsiini-inkiväärihilloa ja pilkottuja luumuja. Kakun sisään saa kauniin spiraalimaisen kuvion täytteistä, kun ne pursottaa vuorotelle renkaiksi pohjien päälle.

 Kakku on kokoamisen jälkeen taas hyvä laittaa kylmään asettumaan useammaksi tunniksi, jotta piparkakkukreemillä kuorruttaminen ja koristelu onnistuu.

Greippikakku

Kirpsakka verigreippikakku sopii päättämään raskaan jouluaterian. Se tuo raikkaan modernin tuulahduksen perinteiden joukkoon, etenkin, kun kakun jättää kuvan mukaisesti "naked cake" tyyliseksi.

Kakkupohja ei ole aivan tavallinen sokerikakkupohja, sillä taikinaan lisätään voisulaa ja reilusti raastettua limetin kuorta. Myös kostutuksessa hyödynnetään limettiä.

Kakkukerrosten väliin keitetään kauniin vaaleanpunainen paksu kiisseli verigreippimehusta, ja parhain mehu tulee tietysti itse puristetuista hedelmistä. Tuoreiden hedelmien kuorista vuollaan myös kauniit koristeet kakun pinnalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla