Glorian ruoka & viini -lehti valitsi vuoden 2021 parhaiksi kuohuviineiksi pinkin crémantin, raikkaan franciacortan ja edullisen cavan. Poimi kolmikosta oma suosikkisi uudenvuodenviettoon.

Pirteä roseecrémant

Mikä ja millainen? Vaikka Bourgognen parhaat rypäleet eivät kuohuviineihin päädykään, alueella on halutessaan paljonkin kuplivaa potentiaalia. Siitä on osuva esimerkki kuohuvistaan tunnetun André Delormen tyylikkään marjaisa roseecrémant. Pirteä, kuitenkin viinillinen rosee on Aligoté-, Chardonnay-, Gamayja Pinot Noir -rypäleiden sekoitus.

Minkä kanssa? Maistuva makupari korealaisille kanansiiville ja mausteisille kalatacoille.

André Delorme Crémant de Bourgogne Rosé Extra Brut, 18,99 e

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pehmeä franciacorta

Mikä ja millainen? Franciacortan kulutus ylittää jo samppanjan myynnin Italiassa. Franciacortan alueen perinteikkäin tuottaja on Guido Berlucchi, joka teki ensimmäisen kuohuvansa 1961. Siitä siis viinin nimi, '61. Talon tyyli on puhdaspiirteinen ja raikkaan hedelmäinen. Chardonnaysta valmistettu viini on kermaisen pehmeä ja viinillinen.

Minkä kanssa? Tämä franciacorta on herkullinen pari esimerkiksi tattirisotolle tai sydänsimpukkapastalle. Erinomainen valinta myös erilaisten kanaruokien kanssa.

Berlucchi '61 Franciacorta Satèn Brut, 29,99 e

Mutkaton cava

Mikä ja millainen? Proseccon varjosta esiin pyristelevän cavan valttikortti on hyvä hinta-laatusuhde. Perinteisistä katalonialaislajikkeista eli Xarel-losta, Parelladasta ja Macabeosta tuotettu vegaaninen cava on hyvin modernin oloinen, nuorekas ja pirteä. Sitruksisen raikas ja maukkaan päärynäinen kuohuviini vetoaa pehmeällä olemuksellaan ja mutkattomalla nautittavuudellaan.

Minkä kanssa? Tarjoa salaattien, tapasten ja kasvisruokien, kuten kukkakaaligratiinin ja täytettyjen paprikoiden kanssa.

Flors Blanques Cava Brut, 13,89 e

Vuoden parhaat kuohuviinit valitsi Master of Wine Essi Avellan. Juttu on julkaistu aiemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla