Ravintola kannattaa pitää aukia aamuvarhaisesta yömyssyyn asti.
Ravintola kannattaa pitää aukia aamuvarhaisesta yömyssyyn asti.

Hienot ravintolat ottavat nyt mallia yökerhoilta ja pikaruokaloilta.

Oletko kuullut ”saksalaisesta fine diningista”? Fine diningin fiineimmästä ääripäästä, jossa hyytelökuutiot leikataan millintarkasti. Se on ravintolasyömisen kankea lajityyppi, jonka suosio Suomessa on lässähtänyt kuin likilaskuinen kohokas.

Hyvin ei mene muullakaan fine diningilla. Michelin-ravintola Postres sulki ovensa marraskuussa ja Luomo jouluna. G.W. Sundmans muuttui tilausravintolaksi, ja kahden tähden Chez Dominique kuopattiin jo pari vuotta sitten.

En silti usko, että fine dining katoaa. Ravintolakouluihin on tunkua, ja Haaga-Perhon kokkilinjalla Helsingissä on parhaillaan kolme kertaa enemmän opiskelijoita kuin tarjoilijalinjalla. Fine dining ei katoa, vaan se muuttaa muotoaan. Sen täytyy, sillä nykyisellään asiakkaita ei riitä. Mutta millaisia ravintoloita näemme kahden tai viiden vuoden päästä? Tässä kolme visiota.

Auki aamusta iltaan

Ei ole kustannustehokasta pitää ravintolaa auki vain illan tunnit, ja siksi osa uusista ravintoloista muuntautuukin päivän mittaa aamiaiskahvilasta lounaspaikaksi, illallisravintolaksi ja baariksi. Tukholmassa suunnannäyttäjä on trendikäs Taverna Brillo. Ravintola on avoinna 07–02, ja klubi-illat viimeistelevät cocktailit ja live-artistit. Perulaiseen ruokaan keskittynyt Público on kaupungin uusin loppuillasta yökerhoksi muuntuva ravintola.

Helsinkiin puolestaan avautui maaliskuun alussa The Cock, jonka konseptia ravintolagurut Richard McCormick ja Ville Relander hioivat kuukausitolkulla. Ja kappas, ravintola on auki 7.30–00. ”Tunnelma baareista ja ruoka ravintolakeittiöstä”, Relander linjaa.

Myöhään yöhön auki olevien ravintoloiden ei tarvitse olla vain bilenuorten paikkoja. Kuten Públicon keittiömestari Danyel Couet sanoo: ”41-vuotiaana ei oikein jaksaisi ruokailun jälkeen liikkua yökerhoon. Parasta on aloittaa yhdessä paikassa ja lopettaa sinne”.

Roskaruokaa sivubisneksenä

Murun ravintoloitsijat tekivät sen jo vuosi sitten, perustivat kakkosravintolakseen pikaruokapaikan, Kaartin Hodarin & Hummerin.

Maailmalla huippukokit ovat alkaneet tehdä nyt ruokaa, jolle on aina kysyntää: edullista pikaruokaa. Esimerkiksi sanfranciscolaisen kolmen tähden Saison-ravintolan keittiömestari Joshua Skenes löi hynttyyt yhteen Umami Burger -ketjun kanssa ja perusti kakkosravintolaksi kiinalaisen nuudelibaarin Fat Noodlen. Pikaruokapaikka tuottaa onnistuessaan helppoa rahaa, jonka turvin kokki pääsee fine dining -puolella toteuttamaan itseään.

Michelin-keittiöissä työskennelleitä kokkeja on nähty meilläkin hyvien ”roskaruokaravintoloiden” keittiöissä, kuten kebabravintola Döner Harjussa ja sandwichejä myyvässä Street Gastrossa. Mutta fine dining -kokkien edullisia kakkospaikkoja vielä odotamme.

Ruma rakennus, halpa vuokra

Turkulainen Kaskis-ravintola oli vuoden 2014 kuumimpia tulokkaita, malliesimerkki uuden aallon fine dining -ravintolasta. Tai pitäisikö sanoa fun dining -ravintolasta? Se on termi, jota pönötykseen kyllästynyt ravintolaväki viljelee. Kaskiksen ruoka on ensiluokkaista, mutta asiakkaan ei todellakaan tarvitse tietää, millä kuudesta aterinparista kuuluu aloittaa. Lisäksi ravintola sijaitsee harvinaisen rumassa laatikkokerrostalossa, hieman keskustan ulkopuolella, joten vuokra on väistämättä matalampi kuin keskustan ravintoloissa.

Maailmalla menestyviä fun dining -ravintoloita on perustettu keskustan ulkopuolelle autiohin teollisuushalleihin ja vanhoihin autokorjaamoihin, mutta Helsingissä metroreitin varrella olevan Tukkutorin ravintolat tuntuvat olevan yhä vähän liian kaukana.

Löytyisikö Kalliosta tilaa fun dining -ravintolalle? Mieluiten rumasta rakennuksesta, jonkin kaljakuppilan kupeesta.

Vuoden sisään Turku ja Helsinki saivat modernit vegeravintolat. Söimme niissä ja olimme hyvin tyytyväisiä.

Niin Kuorissa kuin Yes yes yesissäkin uskotaan pieniin annoksiin ja niiden jakamiseen seurueen kesken. Selkeää jakoa alku- ja pääruokiin ei ole, ja viini sekä cocktailit ovat vahvassa roolissa. Isoruokaiselle voi erityisesti kalliimmassa Yes yes yesissä kertyä maksettavaa, mutta kevyesti syövä kiittää, että ei tarvitse maksaa ylisuurista annoksista. Kummassakin ravintolassa osa annoksista on vegaanisia.

Yes yes yes
Helsinki, Iso Roobertinkatu 1

Parhaat maut

Mustan tahinin maustama uunibataatti ja halloumiranskalaiset ovat Yes yes yesin puhutuimmat annokset, mutta herkullisuudessa voiton vievät saviuunissa paistetun naan-leivän kanssa tarjotut dipit, 12 e, ja palmunsydänsalaatti, 12 e, jossa Italia kohtaa Aasian parmesaanin, tryffeliöljyn, mison, inkiväärin ja chilin liittoumassa. Viereisen pöydän ruotsalaismies tilaa kukkakaaliannoksen kahdesti.

Maukkain juoma

Lehtikaalidaiquiri, 12 e, osoittaa, ettei iso baaritiski seiso ravintolan keskellä turhaan.

Miinusta

Ruuhkaisessa ravintolassa tarjoilijat vaihtuvat lennossa, eikä yhteispeli tahdo sujua: jälkiruokia tyrkytetään, vaikka osa tilatuista ruuista on saapumatta. Kuten ketjun muissa ravintoloissa, myös täällä monet tarjoilijat haluavat puhua vain englantia, ja ruokalista löytyy ainoastaan englanniksi.

Katso ja nauti

Läpibrändätyn ravintolan sisustus kertoo, että Miami vice -pastellivärit, pitkä baaritiski, viherkasvit ja marmori ovat nyt muotia. Harmillisesti seinältä loistava koristevalo ”pilaa” annosten kuvaamisen. Parasta ravintolassa on iloinen hyörinä, joka täyttää suositun paikan jopa arki-iltaisin. Asiakkaat ovat vanhempia kuin Kuorissa, mikä selittyy kenties sillä, että Yes yes yes on kalliimpi.

Hinta

10–14 e, pieniä annoksia suositellaan tilaamaan 3–4/ruokailija.

Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.
Kuoren pöydät ovat lähellä toisiaan.


Kuori
Turku, Hämeenkatu 8

Parhaat maut

Aasialaisvaikutteiset ruuat hallitsevat listaa, ja ne ovat myös säväyttävimpiä – mikä maku, tuoreus ja raikkaus! Tällaista aasialaisruuan pitäisi aina olla. Esimerkiksi grillistä makua saaneet paksoit lämpimän soija-mustakaaliliemen kanssa vievät makutaivaaseen. Myös paikan tunnusannokseksi muodostunutta rapean seitanin täyttämää salaattitacoa, 6 e, kannattaa maistaa.

Upea cocktail 

Baarimestari ravistaa raikkaan vegaanisen mocktailin, 5 e, jossa maistuu minttu, basilika ja limetti. Kunpa muuallakin tehtäisiin yhtä hyviä alkoholittomia drinkkejä. Oluilla ja vegaanisilla viineillä on vahva rooli juomavalikoimassa.

Matala kynnys

Lähellä yliopistoa sijaitseva ravintola on erityisesti nuorten naisten suosiossa. 60-luvun isojen ikkunoiden liiketilaa ei ole remontissa hiottu tylsäksi, vaan paikka hengittää kutsuvasti. Viherkasvit ja puiset huonekalut pehmentävät betonilattiaisen salin, ja ikkunaseinän pitkä tiski tarjoaa pimeänä iltana suojaisan paikan yksin saapuville.

Miinusta

Yksityiset keskustelut kannattaa käydä toisaalla, sillä väli viereisiin pöytiin on hyvin lyhyt.

Hinta

Annokset 6–18 e, kuusi ruokalajia 56 e, viinipaketti, 40 e.

Juttu on julkaistu Glorian ruoka ja viinin numerossa 2/2018. 

Juhannusmyyntiä Helsingin kauppatorilla vuonna 1957. Kuva: Kaarlo Lindberg / Helsingin kaupunginmuseo
Juhannusmyyntiä Helsingin kauppatorilla vuonna 1957. Kuva: Kaarlo Lindberg / Helsingin kaupunginmuseo

Helsinki hiljenee juhannukseksi, mutta ei hätää. Näillä vinkeillä löydät maittavaa ruokaa pääkaupungin yöttömässä yössä. 

Kiinnostaako perinteinen juhannusmeininki kokkoineen ja merimaisemineen? Suuntaa Pihlajasaareen tai Uunisaareen. Molemmissa saarissa on nimittäin myös ravintola. Juhannuksena niissä nautitaan muun muassa savustettuja herkkuja: esimerkiksi kampelaa ja viljaporsasta. Kaivopuiston Café Ursula on avoinna juhannuksen. Senkin edustalla poltetaan kokkoa ja soitetaan haitaria. Kahvila tarjoaa myös à la carte -annoksia, ja pitää ovensa auki juhannusaaton kunniaksi perjantaina keskiyön yli.

Sekä Hernesaaren rannassa että Lonnan saarella on erityisiä juhannustapahtumia, joissa on tunnettuja artisteja, mutta myös ruokaa. Tapahtumiin täytyy kuitenkin ostaa liput erikseen.


Allas Sea Pool, kuva Eetu Ahanen

Jos haluat sekä saunaan että syömään, vaihtoehtoina ovat Löyly ja Allas. Löylyn kesämenun suosituin annos on nyhtökaurahampurilainen. Altaalla taas on avoimet ovet juhannusaattona, eli saunaan pääsee ilmaiseksi klo 14-17. Pihalla on tarjolla juhannusmakkaraa, ravintolan puolella muun muassa silakkatempuraa ja sipulipihviä.


Kuva: Ravintola Sunn

Keskikaupungilla monet ravintolat sulkevat ovensa. Kebab-pizzerioiden ja kiinalaisten ravintoloiden lisäksi on kuitenkin joitakin poikkeuksia. Bystro tarjoaa modernia slaavilaista sapuskaa ja Bröd urbaania bistromeininkiä. Skandinaavista ruokaakin löytyy, sillä Senaatintorin nurkalla sijaitseva Sunn ei lomaile. Ja jos italialaisten makujen himo yllättää, Bulevardilla sijaitseva Toscanini on auki. 

Parempaa pizzaa saa juhannusviikonloppuna useammasta paikasta, mutta aukioloaikojen kanssa kannattaa olla tarkka. Yrjönkadulla sijaitseva Pjazza on auki vain lauantaina, ja Kalevankadun Puttes Pizza & Bar taas vain sunnuntaina. Skiffer palvelee Liuskaluodon saaressa läpi juhannuksen. 

Modernia pohjoisafrikkalaista taas tarjoaa Kallion Sandro, joka on auki koko juhannuksen (Eiran Sandro sen sijaan on suljettu).

Kampin kauppakeskuksen ravintolat ovat suurimmaksi osaksi kiinni. Auki ovat kuitenkin italialaistrattoria Bastardo ja tapasbaari Bar Cón.


Kuva: Gula Villan

Hyvän ruuan perässä kannattaa tietysti suunnata hieman kauemmaskin. Gula Villan on 1800-1900 luvun vaihteessa rakennettu huvila Espoon Isossa-Vasikkasaaressa. Nykyään paikalla on muun muassa kesäravintola, jossa voi juhannuksena nauttia niin etanoita kuin lohikeittoa merellisissä maisemissa. Myös Nokkalan majakassa Espoossa voi syödä merta ihastellen. 

Nuuksion luontokeskus Haltian ravintola taas tarjoaa kotimaisista raaka-aineista valmistettuja juhannusherkkuja viikonlopun yli. Luvassa on myös elävää musiikkia.