Kuvat
Piia Arnould, Anna Huovinen ja Lasse Lecklin

Nyt ei temperoida eikä tiirailla sekuntikelloa. Nämä helpot joulukarkit onnistuvat ihan jokaiselta.

Näppärät tryffelit

Tryffelien valmistus, sehän on jo melkein tiedettä? Ei ainakaan näiden pallojen. Resepti on saanut inspiraationsa brasilialaisista brigadeiro-makeisista, joiden massaan käytetään makeutettua kondensoitua maitoa.

Ideana on keittää maitotiivistettä ja makuaineita keskilämmöllä ilman kantta välillä sekoitellen, kunnes seos on paksua. Keittoaika riippuu muun muassa muista joukkoon lisätyistä aineksista. Kookostryffeleihin lisättävä kookosjauho imaisee tehokkaasti nestettä, jolloin seos paksuuntuu melko nopeasti. Kaakaotryffeleissä menee hieman kauemmin.

Valmis massa kaadetaan laakeaan astiaan ja nostetaan peitettynä jääkaappiin. Kun massa on jähmettynyt, sen voi pyöritellä palloiksi ja kieritellä ne kookoshiutaleissa tai kaakaojauheessa. Palleroista kannattaa tehdä pieniä, sillä ne ovat melkoisen makeita. Mutta toisaalta, niin joulukarkkien kuuluukin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kookostryffelien ohjeen löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Räätälöidyt joulusuklaat

Valmiista suklaasta tehtyihin kotoisiin joulukarkkeihin riittää, että osaa sulattaa suklaan. Kätevimmin suklaan sulatus käy mikroaaltouunissa. Suklaa paloitellaan kuivin käsin kuivaan, laakeaan kulhoon ja kuumennetaan mikrossa 10–20 sekunnin pätkissä, käytetystä tehosta riippuen. Välillä suklaata käännellään lusikalla, jotta se sulaa tasaisesti ja kokkareista pienimmät sulavat lämmenneeseen massaan.

Entä suklaan temperointi? Miten käy värin ja rakenteen, kun lämpötilaa ei optimoida? Oikein hyvin, kun tulevan maistajan huomio kiinnitetään suklaan sijaan siihen, millä herkku on höystetty.

Suklaan voi käyttää sellaisenaan tai maustaa ripauksella kanelia, kardemummaa tai vaikka lakujauhetta. Muut ainekset, kuten piparimurskan, pähkinät ja popcornit voi lisätä suklaan joukkoon tai pelkästään pinnalle. Jos suunnittelet antavasi suklaat ystävälle, makuaineet kannattaa räätälöidä lahjan saajan maun mukaan.

Valmiin suklaan voi annostella napeiksi tai suklaalevyiksi. Jos omistat pieniä silikonimuotteja, voit jakaa suklaamassan myös niihin ja antaa jähmettyä jääkaapissa.


Uskomattoman helpot joulupallot

Vain kolme ainesta! Helppojen joulupallojen pohjana on valmis mantelimassa, joka höystetään piparijauheella. Ainekset pyöritellään palloiksi, kieritellään kaakaojauheessa ja valmista on. Pitääkseen näistä karkeista ei tarvitse olla marsipaanin ystävä, sillä piparien maku ja kevyt puuterimainen kaakaopinta vievät miedolta mantelimassalta voiton. 

Mitä ohuemmat ja murenevammat piparit, sitä helpommin ja nopeammin ne saa sileäksi jauheeksi. Tarkoitukseen sopii niin teholeikkuri, tehosekoitin kuin tavallinen sauvasekoitinkin.

Mikä parasta, gluteenittomista ja vegaanisista pipareista valmistettuna nämä joulupallot yhdistävät herkuttelijat saman kipon äärelle. 

Piparkakku-mantelipallojen ohjeen löydät täältä.

Pehmeät tikkarit

Sulaan suklaaseen dipatuista, pahvisen pillin nokkaan työnnetyistä marmeladipalloista saa hauskoja tikkareita. Luota vihreään klassikkoon tai kokeile erivärisiä marmeladipalloja. Makea marmeladi saa tummasta suklaasta ja päälle ripotelluista suolapähkinöistä hyvää vastapainoa.


Valkean joulun rocky road

Milloin maistoit viimeksi riisisuklaata? Jouluisissa rocky road -paloissa on samaa lumoa, sillä makean suklaan joukossa raksuvat riisimurot ja suolakeksi-pretzelit. Herkku valmistuu sekoittamalla kaikki ainekset suklaasulan joukkoon ja antamalla seoksen jähmettyä jääkaapissa.

Lopuksi rocky road leikataan terävällä veitsellä paloiksi. Pretzeleistä saa hauskat kahvat, joiden avulla suklaapalat voi nostaa suoraan suuhun.

Valkoisten rocky roadien ohjeen löydät täältä.

Reseptit: Ella Honka-aho, Riikka Kaila, Emilia Kolari ja Riikka Väliahde.

Sisältö jatkuu mainoksen alla