Kuvat
Tuomas Kolehmainen, Anna Huovinen ja Panu Pälviä

Tänä vuonna Sopan kävijät ihastuivat ranskalaiseen etikkakanaan, juustokakunmakuiseen kääretorttuun ja friteerattuihin kukkakaaleihin. Tässä tulevat vuoden 2019 uudet suosikkireseptit! 

  1. Lyonin kana. Vuoden ylivoimaisesti suosituin uusi reseptimme on perinteinen ranskalainen ruokalaji, etikkakanaa Lyonin tapaan, joka tekee tavallisista broilerinkoivista juhlaruokaa. Koukuttavan maun salaisuutena on tilkka etikkaa, joka kuohautetaan padassa heti alkajaisiksi broilerien kanssa. Pata saa hautua sekä hellalla että uunissa, jolloin kastikkeen koostumuksesta tulee herkullisen tahnamainen ja sopivan täyteläinen. "Ranskalainen klassikkoruoka on niin hyvää, että teet tätä useamman kerran", reseptissä luvataan. Aika moni on tehnytkin!
     
  2. Ammattikokin uuniperunat. Sopan kävijät rakastavat uuniperunoita – ei siis ihme, että uusi uunipotturesepti pääsi vuoden suosituimpien listalle hyvänä kakkosena. Suositun reseptin on laatinut Michelin-ravintola Olossa kokkaava Lari Helenius. Tähtikokki kypsentää perunoita ensin hetken kuumassa uunissa ja laskee loppukypsennyksen ajaksi lämmön lempeämpiin lukuihin. Tärkeintä on kuitenkin, ettei pottuja kääritä folioon, koska ne paahtuvat paremmin ilman. Reseptin ansiosta uuniperunoiden foliokääreet jäivät monessa keittiössä historiaan.
     
  3. Palapaisti. Mureaksi hautunutta, hyvin ruskistettua lihaa ja ihanaa, suurustettua kastiketta. Perinteisten ruokien sarjasta suosituimpien joukkoon nousi palapaisti. Tässä palapaistiversiossa kastikkeen maku ja väri saadaan aikaan tomaattipyreellä. Kun liemestä tulee hieman hapan, porkkanat eivät hajoa liemeen pitkänkään haudutuksen aikana. Kaikkien mielestä tomaattipyree ei kuitenkaan kuulu pataan, jotkut taas jäivät kaipaamaan maustepippuria. Kannattaa siis lukea kommentit ennen kokkaamista ja poimia niistä mieleiset vinkit omaan käyttöön!
     
  4. Mustikka-mantelipiirakka. "Napakymppi, mehevin koskaan maistamani mustikkapiirakka." Mustikka-mantelipiirakan resepti julkaistiin kesällä Glorian ruoka & viini -lehdessä, ja leipojat ihastuivat. Siitä innostuneina lisäsimme ohjeen pikavauhtia myös Soppaan. Piirakan mehevyyden salaisuutena on taikinan koostumus, jossa on jauhoja vain vähän mutta mantelimassaa sitäkin reilummin. Mustikoita tarvitaan vain mukillinen. Monin paikoin mustikkasaalis ei tänä kesänä juuri suurempi ollutkaan, joten ohje vastasi kenties hyvin myös tähän tarpeeseen.
     
  5. Suklaakakku mikrossa. Ihana suklaakakku, joka valmistuu samalla, kun kahvi tippuu. Vaikka mikrossa valmistuva mukikakku oli monelle tuttu muutaman vuoden takaa, tämä resepti palautti ihanuuden mieleen. Sitä paitsi, tämä suklaakakkuohje on vielä alkuperäisiäkin helpompi, koska kananmunan puolittamisia tai muita kommervenkkejä ei tarvita. Mukiin työnnetty suklaapala tekee myös kakusta tuplasti herkumman. Muut ainekset ovatkin nyhjää tyhjästä -sarjaa, joten reseptin ansiosta ei tarvitse enää koskaan nauttia kahvia kuiviltaan.
     
  6. Juustokakkukääretorttu. Juustokakulta maistuva kääretorttu avasi oikotien juustokakun himoon. Sitruunainen tuorejuustotäyte ja kanelilla maustettu kakkupohja tuovat nimittäin kielelle maun, joka on aika lähellä amerikkalaista juustokakkua. Valmistuksessa ei ole oikeastaan muuta vaikeaa kuin odottaminen. Torttu kääritään rullalle nimittäin vasta aivan jäähtyneenä, jotta voita sisältävä täyte ei pääse sulamaan. Vielä viilennys jääkaapissa, ja sen voi leikata paloiksi. Tai kimpaleiksi, jos juustokakun himo sen vaatii.
      
  7. Tacopiirakka. Valmiilla tacomausteseoksella maustettu jauheliha-peltipiirakka nousi Sopan kävijöiden uudeksi suosikiksi. Buffettiin, lastenjuhliin ja nyyttäreille sopivan piirakan murea pohja ja muhkea täyte keräsivät kehuja. Keskustelua herätti, onko yksi pussillinen mausteseosta juuri sopivasti vai liian vähän. Tacomausteen määrää voi siis säädellä sen mukaan, onko tekemässä piirakkaa lapsille vai aikuisille. Piirakan tunnusmerkki ovat ovat pinnalle levitetyt ohuet perunaviipaleet, jotka paahtuvat uunissa kaareviksi perunalastuiksi.
     
  8. Naapurin tomaatti-juustopiirakka. Maailman helpoin suolainen piirakka! Kirjailija Kati Tervon luotto-ohje innosti Sopan kävijät leipomaan. Ideana on levittää valmistaikinapohjan päälle vuokaan kerros sinappia, kermajuustoviipaleita ja tomaatteja. Koko komeus maustetaan ripauksella timjamia. Sitten piirakka onkin valmis uuniin. Resepti on peräisin Tervon naapurilta, jonka luona kirjailija sai maistaa kyseistä piirakkaa ensimmäisen kerran. Kiitos molemmille, mainio ohje löytyy nyt Sopasta.
     
  9. Bang Bang -kukkakaalit. Tamperelaisen ravintola Muusan Bang Bang -kukkakaalit pääsivät myös mukaan uusien lemppareiden listalle. Kukkakaalit paloitellaan ronskisti, leivitetään ja uppopaistetaan. Lopputulos on rapea ja koukuttavan herkullinen. Nimensä kukkikset saavat makeantulisesta bang bang -kastikkeesta, joka on Muusan versiossa vegaaninen. Jos et vielä kokeillut ohjetta, kannattaa tarttua siihen nyt! Sama resepti sopii hyvin myös parsakaalifritterien valmistukseen. 
     
  10. Stew eli kikhernemuhennos. Toimittaja Maria Veitola hehkutti keväällä Instagramissa The New York Timesissa julkaistua kikhernemuhennoksen ohjetta. Tartuimme ohjeeseen, suomensimme ja muunsimme sen Sopan kävijöiden käyttöön. Ideana on paahtaa kikherneitä sipuli-mausteseoksessa kunnes ne rapeutuvat, muhentaa niistä osa puulastalla ja hauduttaa puolen tunnin ajan. "Aivan mahtava ruoka", kommentoi eräs kävijämme. Vegaaninen ja helppo The Stew saa padat aivan varmasti porisemaan myös ensi vuonna!
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla