Kuvat
Tuomas Kolehmainen

Parasta talvessa ovat veriappelsiinit. Nauti hedelmistä sellaisenaan tai hyödynnä niitä ruokiin ja leivonnaisiin. Veriappelsiinin kausi on lyhyt, mutta näillä ideoilla saat siitä joka pisaran irti.

Pienet, makeat ja mehukkaat veriappelsiinit ovat talven odotetuimpia hedelmiä. Ne ovat herkkua sellaisenaan ja sopivat lohkoiksi tai viipaleiksi leikattuina salaatteihin ja hedelmäsalaattin. Hedelmiä kannattaa pilkkoa myös lämpimien ruokien raaka-aineeksi. 

Appelsiineihin verrattuna veriappelsiinit ovat ohutkuorisia, eikä kuoren alle jäävää valkoista, karvasta osaa ole juuri lainkaan. Tämän ansiosta veriappelsiineja voi käyttää myös kuorineen viipaloituna. Paistettaessa ja kypsennettäessä kuori pehmenee ja leppyy herkullisen makuiseksi.

Kokosimme yhteen reseptit, joihin veriappelsiinit ovat ihan omiaan. Lisää ideoita löydät sitrusjutustamme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokkaa veriappelsiinista

 1. Tuorepuuro Veriappelsiinista puristettu mehu raikastaa jugurttituorepuuron. Tuore minttu on kirpeänmakealle appelsiinille täydellinen makupari.
 2. Uunikana Fenkolia, veriappelsiinia ja rosmariinia. Talven raikkain ja helpoin uunibroileri muhii veriappelsiinin raikastamassa liemessä mureaksi.
 3. Kulhoruoka Veriappelsiinin, avokadon ja savutofun rikastama kvinoakulho on vegaaninen. Juustokuminan ja harissan maustama kastike antaa ruokaan ihanan Lähi-Idän aromin.
 4. Veriappelsiinileivät Veriappelsiiniviipaleilla vuoratut ja mozzarellapallolla varustetut leivät ovat täydellinen vastaus sitrusten himoon. Leivät sopivat alkupalaksi tai sellaisenaan pieneen nälkään.
 5. Aamiaispannarit Ricottajuuston rikastama pannaritaikina paistuu sitrussiivujen kanssa kuohkeiksi pannareiksi. Veriappelsiini käytetään kuorineen, sillä paistettuna siitäkin tulee herkkua.
 6. Kakku Veriappelsiinin kirpeänmakea aromi sopii ihanasti mehevään, mantelilla höystettyyn kakkuun. Voit viipaloida appelsiinit halutessasi tähänkin kuorineen päivineen.
 7. Drinkki Veriappelsiinin mehu ja aperol toimivat mainiosti yhdessä. Lisää drinkkiin runsaasti jäitä ja jatka soodalla tai kuohuviinillä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etelä-Euroopan kylmien öiden punertama vitamiinipommi

 • Veriappelsiinien sesonki kestää yleensä tammikuulta maaliskuuhun. 
 • Suomessa yleisimmin myytävät veriappelsiinilajikkeet ovat Moro ja Tarocco. Tarocco on yleensä hitusen Moroa makeampi ja hedelmälihaltaan vähemmän punainen.
 • Sisilialaisesta Tarocco-veriappelsiinista on mitattu sitrushedelmien korkein C-vitamiinipitoisuus.
 • Veriappelsiinit lajitellaan puoli-, täys- ja tummaveriappelsiineihin. Veren kanssa väreillä ei ole tietenkään mitään tekemistä, vaan hedelmä saa hehkuvan värinsä muun muassa lykopeenista, joka tekee myös tomaatista punaisen.

Reseptit: Raisa Laine ja Riikka Väliahde

Sisältö jatkuu mainoksen alla