Kuvat
Tuomas Kolehmainen ja Panu Pälviä

Appelsiinit, greipit ja muut sitrukset tuovat talviruokiin väriä ja raikkautta. Lue, kuinka saat maun irti viimeistä pisaraa myöten!

Keskitalvella sitrusten käyttöä kannattaa laajentaa ruuanlaitossa sitruunasta appelsiineihin ja greippeihin. Sitrusten mukana ruuat saavat rutkasti raikkautta ja hieman makeutta. Erityisen hyvin sitrukset sopivat rasvaisiin ruokiin. Happo taittaa rasvaisuuden miellyttäväksi.

Voit lisätä sitrukset ruokaan paloiteltuna, mehuna ja kuoriraasteena. Jos haluat mausteeksi raastettua sitruksen kuorta, aloita hedelmän käsittely siitä: pese sitrus hyvin lämpimällä vedellä ja juuresharjalla ja raasta sitten kuoren värikäs osa talteen. 

Ohutkuoriset veriappelsiinit tai luomusitruunat voit hyvin viipaloida ja käyttää kuorineen. Sitrusten kitkerin osa on kuoren alla sijaitseva valkoinen kerros. Jos se on paksu, hedelmät kannattaa kuoria veitsellä hedelmälihaa myötäillen ja viipaloida vasta sitten. Näin ne maistuvat raikkaammilta ja ovat myös helpommin haarukoitavissa lautaselta. Hedelmän kalvoihin ja paksusti leikattuihin kuoriosiin jää aina jonkin verran mehua, jonka voi puristaa mukaan ruokaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hapon ja makeuden suhdetta voi säätää yhdistelemällä erilaisia sitruksia. Jos haluat ruokaan ennen kaikkea makeutta, suosi appelsiineja, veriappelsiineja ja klementiinejä. Ekstraraikkautta ja hapokkuutta saat greipeillä, sitruunoilla ja limeteillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kokeile näitä

  1. Sitruslohi Nosta lohifilee kypsymään pellille ohuiksi viipaleiksi leikattujen sitrusviipaleiden päälle. Tämä menetelmä toimii erityisen hyvin, jos kypsennät kalan nahka ylöspäin ja rullaat nahan irti ennen tarjoilua. Kalan alla sitrusviipaleet eivät kuivahda ja antavat samalla raikkautta makuun. Voit myös kypsentää lohen tuttuun tapaan ja viimeistellä sen veriappelsiini-, sitruuna- ja limettiviipaleilla.
  2. Appelsiinibroileri Kalvottomiksi lohkoiksi leikatut veriappelsiinit toimivat mahtavan hyvin rasvaisten broilerin paistileikkeiden kanssa. Valkosipuli, rosmariini ja fenkoli saavat appelsiinikanan loistamaan. Jos et saa veriappelsiineja käsiisi, ruokaan voi hyvin käyttää tavallisia appelsiineja.
  3. Pastan lisukkeet: vegaaninen appelsiinipesto ja sitrusvoi Ilman juustoa valmistuva mantelipesto saa ihanan makulisän appelsiinista. Koska appelsiinin mukana tulee nestettä, manteleita saa käyttää reilusti. Jos pesto on kosteaa, anna sen tekeytyä pastan joukossa hetki ennen tarjoilua, jolloin ylimääräinen kosteus imeytyy pastaan. Kokeile myös sitrusvoita, joka sekoitetaan sellaisenaan kuuman pastan joukkoon.
  4. Talvinen sitrussalaatti Yhdistä sitrusviipaleet vadilla punajuurten ja linssien kanssa. Tai tee panzanella-tyylinen leipäsalaatti, jossa maistuvat mandariinit ja tuore pinaatti.
  5. Appelsiinilla maustettu linssikeitto Tomaatti ja appelsiini ovat mainio pari linssikeitossa ja sen lisukkeena tarjottavassa tahinikastikkeessa. 

Reseptit: Anu Brask, Jonas Eiring, Sanna Kekäläinen, Emilia Kolari ja Raisa Laine

Sisältö jatkuu mainoksen alla