Ahkera pakastaja saattaa hyötyä pakastimen aarrekartasta ja banaanien unohtaja hedelmäasetelmasta. Kahvia taas ei kenenkään yksinkertaisesti kannata keittää liikaa.

 1. Aloita ruoanvalmistus kurkistamalla jääkaappiin. Kun ruoanlaitto käynnistyy siitä, mitä aineksia on keittiössä valmiina, ylimääräisten kauppareissujen ja jääkaappiin unohtuneiden keitettyjen perunoiden ja juustonkannikoiden määrä vähenee.
   
 2. Järjestele jääkaappi niin, että edessä on aineksia, jotka pitää käyttää aiemmin. Käsi tarttuu tunnetusti helpoimmin etualalla olevaan maito- tai kaurajuomapurkkiin.
   
 3. Käytä ainekset herkkyysjärjestyksessä. Kun ostat tuoretta kalaa, käytä se mieluiten jo ostopäivänä. Niin ei tarvitse huolehtia, onko jääkaapin lämpötila kalan säilytykseen tarpeeksi alhainen. Sitten vuorossa ovat tiskiltä ostettu liha, herkät vihannekset ja sienet.
   
 4. Pakasta tuoreyrtit. Usein tulee käytettyä ruokaan puoli ruukkua tilliä tai persiljaa, jolloin loppu yrtti jää kasvislokeron perälle nuupahtamaan. Ennen kuin se tapahtuu, silppua tuoreet yrtit rasiaan ja pakasta. Yhdistele yrttejä luovasti, erilaiset seokset tekevät tavallisesta ruoasta hauskemman.
   
 5. Pidä sosekeittopäivä. Sosekeiton saa aikaiseksi vaikka minkälaisista kasvisyhdistelmistä ja joukkoon sopivat hiukan nuhjaantuneetkin juurekset ja vihannekset. Jos yhdistät esimerkiksi bataatin tai porkkanat ja kukkakaalin, saat soppaan sekä sakeaa pehmeyttä että kepeyttä. Tällä ohjeella voit valmistaa hyvin erilaisia sosekeittoja aineksia vaihtamalla. 
   
 6. Tee aarrekartta, mitä pakastimeen on kätketty. Teippaa lista pakastetuista aineksista vaikka keittiön kaapinoveen. Näin saattaa muistua paremmin mieleen, että pakastimen yläkorissa olevassa rasiassa on kimpale loimulohta odottamassa lohipastapäivää. Tämä niksi sopii varsinkin sille, joka pakastaa paljon ruoka-aineita.
   
 7. Keitä kahvia vain tarvittava määrä. Jos kahvia jää joka tapauksessa pannun pohjalle, jäähdytä ja pakasta se jääpalakuutioiksi kylmiä kahvijuomia odottamaan tai lorauta sienikastikkeeseen. Ja keitä seuraavalla kerralla kupillinen vähemmän – tulet huomaamatta säästäneeksi kahvipurujen lisäksi 140 litraa vettä.
   
 8. Käytä kuivahtamassa oleva leipä krutonkeihin tai anna sen kuivua paperisessa leipäpussissa kauttaaltaan ja jauha sitten korppujauhoiksi. Isohkot korppujauhomurut sopivat mainiosti myös vaikkapa kotoisen makaronilaatikon päälle tai pestoon
   
 9. Älä piilota hedelmiä. Taiteilijoiden suosima hedelmäkoriasetelma ruokapöydällä on paitsi esteettinen myös käytännöllinen. Tummuva banaani tai kurtistuva omena tulee pelastettua käyttöön aiemmin, kuin jos hedelmät ovat piilossa pusseissaan. 
   
 10. Luota aisteihisi. Viimeinen käyttöpäivä tarkoittaa tuotteessa sitä, että se on oikein säilytettynä käyttökelpoinen kyseiseen hetkeen saakka. Parasta ennen -päiväys taas jättää varaa arvioida, onko tuote kunnossa. Usein leipä ja hapanmaitotuotteet ovat hyviä vielä pitkään tämän päiväyksen jälkeenkin.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla