Joka kymmenes leipäpala päätyy roskiin. Mitä voisi tehdä, että niin ei kävisi? Vaikka panzanellaa!

400–500 miljoonaa kiloa. Sen verran ruokaa menee hukkaan suomalaisessa ruokaketjussa vuosittain. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa: alkutuotannossa, teollisuudessa, kaupoissa, ravintoloissa ja kotitalouksissa. 30 prosenttia hävikistä syntyy kodeissa. Jokainen suomalainen heittää menemään vuodessa keskimäärin 24 kiloa ruokaa, joka kelpaisi vielä syötäväksi.

Mitä roskiin päätyy eniten? Hävikkiviikko-kampanjan verkkosivujen mukaan muun muassa leipää, kala- ja lihatuotteita, tuoreita hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja marjoja, sekä kahvia. 

Kokosimme reseptit, joiden avulla kuivahtanut leipä, nahistumisvaarassa olevat vihannekset ja jämäkahvi saavat uuden elämän.

 

1 Parhaat päivänsä nähnyt leipä

Jos mieli tekee lohturuokaa, kukkakaalilta ja paahdetulta pekonilta maistuva mac & cheese on varma valinta. Tuhti pastavuoka viimeistellään ripottelemalla sen pintaan leivänmuruja ja parmesaania.

Kuivahtaneen leivän voi piilottaa myös esimerkiksi panzanella-salaattiin tai toscanalaiseen tomaattikeittoon. Huippukokki Massimo Botturan pestossa pinjansiemenet korvataan leivänmuruilla.

 

2 Eilisen muusi

Yli jääneestä muusista voi jatkojalostaa vaikka pehmeän lihaperunasoselaatikon. Perunamuusia tarvitaan myös ihanien yrtti-perunalepuskoiden taikinaan, johon voi hienontaa lisäksi yrttipuskien loput jääkaapista. Kuumille lepuskoille sivellään yrttivoisulaa.

 

3 Keitetyt potut

Pyttipannu, tuo jämäruokien kiistaton klassikko. Jos perinteinen pyttis tylsistyttää, perunat voi sujauttaa mausteisen kreolipyttiksen joukkoon. Potut voi pyöräyttää perunasalaatiksi. Huippukokin perunasalaatti on hunnutettu majoneesikastikkeella, ja pirteän fenkoli-perunasalaatin joukkoon sujautetaan fenkolin lisäksi kapriksia.

 

4 Purkkien jämät

Jääkaapissa pyörivän jämäpeston voi lusikoida munakasmassaan. Kuohkean pestomunakkaan väliin murustellaan fetaa ja ripotellaan pinjansiemeniä. Tuhti raejuustomunakas syntyy sekoittamalla munien joukkoon puoli purkkia raejuustoa. Currytahnan jämät uppoavat lämmittävään kookos-broilerikeittoon, joka valmistuu alle puolessa tunnissa.

 

5 Jääkaappiin unohtuneet kasvikset

Kurkista jääkaapin vihanneslaariin, ennen kuin herkut nahistuvat. Maailman parhaaseen arkipastaan paahdetaan kesäkurpitsaa, parsaa, tomaatteja, punasipulia ja suippopaprika. Pastan salaisuus on kasvisten jälkimarinointi. 

Kotoa löytyvät kasvikset ja juurekset voi kätkeä myös kasvispihvitaikinaan. Parmesaanilla maustettuihin kaura-kasvispihveihin tarvitaan neljä desiä raastettuja kasviksia – vaikka porkkanaa, kesäkurpitsaa tai punajuurta.

 

6 Kypsä pasta

Jauheliha-spagettivuoka ja kreikkalainen kesäkurpitsa-pastapaistos ovat hyviä vaihtoehtoja makaronilaatikolle – ja mahtava keino käyttää yli jäänyt keitetty pasta. Eilisen pastan voi käännellä myös salaatin joukkoon. Papu-pastasalaatin kanssa tarjoillaan ihanaa fetajogurttia. Kaikkiruokaiseen pastapyttikseen sopii melkein mikä vaan. Hyödynnä pyttiksessä myös jääkaapin jämälihat ja -kasvikset.

 

+ 1: Kahvi, jota et jaksanut juoda

Jos keitit liikaa kahvia, surauta se maitorahkan ja banaanien kanssa kahvismoothieksi. Kahvia ei kannata seisottaa pannussa, sillä se muuttuu nopeasti ikävän makuiseksi. Käytä se siis melko pian!

 

(Lähteet: Luonnonvarakeskus, Hävikkiviikko)