
Talvi ja salaatti? Vaikka välttelisit salaattia kylmään vuodenaikaan, se kannattaa muistaa, kun etsit helppoa tarjottavaa kavereille viinilasin seuraan. Lisäksi tarvitaan vain tuoretta rapeakuorista leipää, jolla voi pyyhkäistä kastikkeet lautaselta suuhun.
1. Yhdistä rapeat ja pehmeät lehdet
Mitä erilaisempia salaatteja valitset rakenteeltaan ja väriltään, sitä monipuolisempi kokonaisuudesta tulee. Talvisalaattiin sopii varsinkin lehtikaali, joka toimii niin kevyesti paahdettuna, nopeasti paistettuna kuin pieniksi paloiksi leikattuna. Jos et kypsennä lehtikaalia, saat sen leppymään leikkaamalla tai repimällä lehdet aivan pieniksi paloiksi ja hieromalla ne pehmeiksi öljytyin sormin.
Jos pohjana ovat isolehtiset salaatit, kuten roomansalaatti tai lollo rosso, saat makua ja ilmettä lisäämällä päälle pienilehtisiä vihreitä, kuten vuonankaalia tai rucolanversoja. Joukkoon lisätyt babypinaatinlehdet antavat salaattiin hyvää makua ja rakennetta.
Ruukkujen ja pakkausten koot vaihtelevat, mutta kahdesta erilaisesta saat jo hyvän salaattipohjan neljään annokseen.
2. Lisää jotain suolaista ja täyteläistä
Juusto on varma tapa saada herkullista täyteläisyyttä salaattiin. Parmesaani ja pecorino sopivat kuorimaveitsellä ohuiksi lastuiksi leikattuna, feta murennettuna ja pehmeä vuohenjuusto lusikalla pyöräytettyinä nokareina. Kaihtamalla säntillisiä juustokuutioita saat salaatista kertaheitolla houkuttelevamman.
Vuohenjuusto kannattaa paistaa salaattiin. Katso täältä paisto-ohje, jolla et voi epäonnistua!
Jos käytät vuustoa eli vegaanista juustoa, valitse juustotiskiltä sellainen yksilö, jonka mausta pidät muutenkin. Koska moni pitää juustosattumia salaatin pääasiana, niiden maku korostuu.
Mausteöljyssä rapeapintaiseksi paistettu tofu tai kaurapala toimii salaatissa niin lämpimänä kuin kylmänä. Jos maustat paistoöljyn esimerkiksi ras el hanoutilla tai miedolla chilimausteseoksella, et voi mennä vikaan.
3. Pilko joukkoon jotain raikasta ja makeaa
Talvisalaattiin sopivat ajankohtaiset tuoreet viikunat, persimonit, granaattiomena ja klementiinit vaikka viipaleiksi leikattuna. Viinirypäleistä tulee maukkaampia, kun pyöräytät ne pannulla ennen lisäämistä salaattiin. Sama kannattaa tehdä myös kovahkoille persimoneille ja päärynöille.
4. Lisää kirpeitä sattumia
Lisää salaatin päälle jotain kirpeää. Pienet kaprikset eivät erotu mutta maustavat salaatin tehokkaasti, isot taas ovat hauskannäköisiä vadilla. Niitä voi tietenkin myös yhdistellä samaan salaattiin, samoin kuin erilaisia oliiveja.
5. Ropsauta jotain rapeaa
Kevyesti paahdetut pähkinät tai siemenet viimeistelevät salaatin. Valmiiksi suolatut pähkinät tai pistaasit tekevät salaatista herkkua. Rapeutta saa myös kuivahtaneesta leivästä paistetuilla krutongeilla.
6. Viimeistele kastikkeella
Hyvä oliiviöljy ja balsamico, sekoitettuna tai erikseen, toimivat aina. Balsamicosiirappi, itse tehty tai valmiina ostettu, täydentää suolaisia ja hedelmäisiä makuja. Loraus oliiviöljyä kannattaa muistaa balsamicosiirapinkin seuraan.
+ 1: Jos aikaa on enemmän!
- Tarkista jääkaapin juureslaari, pilko juurekset, pyöräytä ne suolalla ja pippurilla maustetussa öljyssä ja paahda 225-asteisessa uunissa napakan pehmeiksi. Lisää salaattiin kylminä tai lämpiminä. Juurekset tekevät salaatista ajankohtaisen ja ruokaisan.
- Pyöräytä tölkillinen kypsiä, valutettuja kikherneitä mausteöljyssä ja paahda ne uunissa. Ripottele salaatin joukkoon.