Kala kypsyy liemessä. Kuva: Sara Remington
Kala kypsyy liemessä. Kuva: Sara Remington

Kalan valmistuksessa on muutama kompastuskivi: nahka on lötkö tai turha, kala narskuu hampaissa ja paistaminen on hankalaa. Muutamalla vinkillä taklaat nämä ongelmat!

1. Paista kala kuumalla pannulla.

Kun kuumennat pannun ja öljyn hyvin, kalan nahka ei tartu kiinni pannuun ja fileet pysyvät kauniina ja nahka rapistuu. Jos haluat kalaan voin makua, lisää nokare voita vasta lopuksi. Anna voin vaahdota ja nostele sitä lusikalla kalan päälle. Näin vältyt mös käryltä!

2. Tee uunilohi nahka ylöspäin.

Monissa ohjeissa kala laitetaan uunivuokaan nahka alaspäin. Jos kuitenkin laitat nahan ylöspäin, se on helppo "kuoria" pois, kun kala on kypsä. Näin lötkö nahka ei eksy lautasille. Muista voidella vuoka, jotta kala ei tartu pohjasta kiinni!

3. Säilö keiton kalakuutiot erikseen.

Kun teet ison satsin keittoa moneksi päiväksi, kuutioi kalat erikseen rasiaan. Nosta kala kuutioita lautasen pohjalle ja kiehuva liemi päälle. Kuutiot kypsyvät lautasella. Tällä kikalla vältät hiutaloituneen ja sitkistyneet kalapalat. Säilytä keiton liemi ja kalat erikseen jääkapissa.

Henri Alen teki perusteellisen videon kalan paistamisesta. Katso ja opi paistamaan kuin Murussa!

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.