Kala kypsyy liemessä. Kuva: Sara Remington
Kala kypsyy liemessä. Kuva: Sara Remington

Kalan valmistuksessa on muutama kompastuskivi: nahka on lötkö tai turha, kala narskuu hampaissa ja paistaminen on hankalaa. Muutamalla vinkillä taklaat nämä ongelmat!

1. Paista kala kuumalla pannulla.

Kun kuumennat pannun ja öljyn hyvin, kalan nahka ei tartu kiinni pannuun ja fileet pysyvät kauniina ja nahka rapistuu. Jos haluat kalaan voin makua, lisää nokare voita vasta lopuksi. Anna voin vaahdota ja nostele sitä lusikalla kalan päälle. Näin vältyt mös käryltä!

2. Tee uunilohi nahka ylöspäin.

Monissa ohjeissa kala laitetaan uunivuokaan nahka alaspäin. Jos kuitenkin laitat nahan ylöspäin, se on helppo "kuoria" pois, kun kala on kypsä. Näin lötkö nahka ei eksy lautasille. Muista voidella vuoka, jotta kala ei tartu pohjasta kiinni!

3. Säilö keiton kalakuutiot erikseen.

Kun teet ison satsin keittoa moneksi päiväksi, kuutioi kalat erikseen rasiaan. Nosta kala kuutioita lautasen pohjalle ja kiehuva liemi päälle. Kuutiot kypsyvät lautasella. Tällä kikalla vältät hiutaloituneen ja sitkistyneet kalapalat. Säilytä keiton liemi ja kalat erikseen jääkapissa.

Henri Alen teki perusteellisen videon kalan paistamisesta. Katso ja opi paistamaan kuin Murussa!

Edullinen ja maukas rosee kannattaa pitää mielessä myös kevään buffet-kautta varten.

Mikä? Adobe Reserva Rose 2017 (10,40 e) on kuiva, hapokkaan ryhdikäs viini Chilestä. 

Millainen? On pelkkää ennakkoluuloisuutta juoda roseeta ainoastaan kesällä. Tämä talviroseeksi sopiva mainio viini maistuu punaherukoilta, vadelmilta ja punaisilta omenoilta. Hinta-laatusuhde on erinomainen.

Minkä kanssa? Täydellinen seuralainen lämpimälle salaatille, jossa on esimerkiksi paahdettua kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Pidä mielessä myös kevään buffet-kautta ajatellen, sillä ryhdikäs viini kestää monenlaisia makuja, ja on edullisuutensa vuoksi hyvä valinta suurempiinkin juhliin.

Lisää Tuomas Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä!