Kun lohi on grillattu, saa viinissäkin olla runsautta ja luonnetta. Kuva: Istockphoto.
Kun lohi on grillattu, saa viinissäkin olla runsautta ja luonnetta. Kuva: Istockphoto.

Rasvainen lohi kaipaa rinnalleen hapokasta viiniä. Sommelier Samuil Angelov antaa parhaat vinkkinsä lohiviinin valitsemiseen.

Lohi on rasvainen ja runsaan makuinen kala, minkä vuoksi sille kannattaa valita hapokas viini. Hapokkuus ja puhtaus keventävät kalan täyteläistä makua.

Jos mielesi tekee valkoviiniä, viileiden alueiden sauvignon blancit ovat varmoja lohiviinejä. Samoin chardonnayt. Mineraalinen ja raikas chablis edustaa hapokkainta suuntaa. Myös leveän runsas ja hieman tammitettu chardonnay toimii hyvin lohen kanssa.

Jos haluat siemailla punaviiniä, mineraalinen pinot noir Burgundista tai Uudesta-Seelannista sopii lohelle. Yllättäen myös runsas ja korkean alkoholimäärän zinfandel Kaliforniasta pureutuu mukavasti lohen rakenteeseen.

Lohiviinin valintaan vaikuttaa olennaisesti se, miten lohi on maustettu

Perinteinen tillillä, pippurilla ja sitruunalla maustettu skandilohi viihtyy erinomaisesti sauvignon blancien seurassa. Ranskalaiset sancerret toimivat myös, samoin viileän ilmanalan rieslingit.

Mitä mausteisempi ja tulisempi lohi, sitä runsaampi ja hedelmäisempi viinikin saa olla. Chilillä maustetun lohen kanssa maistuu valkoinen burgundi tai muu runsaan kermainen chardonnay.

Uunilohi puolestaan pitää raikkaasta ja keventävästä punaviinistä, kuten uusiseelantilaisesta pinot noirista. Kokeile myös marjaisia Beaujolais'n viinejä.

Myös valmistusmenetelmä vaikuttaa viinivalintaan

Nyrkkisääntö on, että mitä hennompi valmistusmenetelmä, sitä mineraalisempi ja herkempi viini. Ja mitä voimakkaampi valmistustapa, sitä runsaampaa ja rehevämpää viiniä lohi kaipaa.

Graavilohen suolaisuus ja tillin yrttisyys toimivat mineraalisen chablis'n kuten La Chablisienne Chablis le finagen (16,98 e) kanssa. Monen maun suosikki on sitruksisen raikas Jean Biecher Réserve Riesling (11,30 e) Alsacesta. Se toimii myös, jos lohen seurassa on sinappikastiketta. Kun haluat kokeilla graavilohen kanssa jotain uutta, kaada lasiin Mezzacorona Pinot Grigio Riservaa (13,98 e). Sen vihreän omenainen hapokkuus ja mineraalirakenne muistuttavat erehdyttävästi Chablis'n viinejä.

Savu antaa lohelle hedelmäistä makua. Kun valitset hedelmäisen ja raikkaan viinin, saat hieman tasoitettua savun makua. Yrttinen ja runsaan mineraalinen Pouilly-Fumé La Forge (19,80 e) on klassinen valinta savukalan seuraan. Jos taas haluat jotain erilaista, kokeile raikasta ja pirteää Paco & Lola Albariñoa (18,17 e) Pohjois-Espanjan Galiciasta. Se on oikea viinifriikin valinta, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi.

Grilli nostaa lohen rasvan ja valkuaisaineet esiin, jolloin viinissäkin saa olla runsautta ja luonnetta. Hapot, mehevä hedelmäisyys ja tanniinit suorastaan nauttivat grillilohen seurasta. Kalifornialainen Gnarly Head Old Vine Zin 2011 (11,99 e) on kypsän luumuinen viini, jonka hapokkuus ja tamminen mausteisuus ovat loistoseuraa grillilohelle. Jos haluat uutta, ota kypsiä marjoja ja laakerinlehden aromeja tulviva Becker Family Pinot Noir 2011 (17,44 e). Elegantti saksalaisviini uppoaa lohen rakenteeseen kuin kuuma veitsi voihin.

Jos haluat pelata varman päälle, niin yhdelläkin lohiviinillä pärjää. Sitruksinen Joseph Drouhin Rully 2012 (17,89 e) maistuu lohen kuin lohen kanssa.

Glorian Ruoka & Viinin Juomamaisteri-sarjassa sommelier Samuil Angelov antaa simppelit muistisäännöt viinin ja ruuan yhdistämiseen.

Reilun hapokas ja kuiva valkoviini on loistovalinta rapukauteen.

Mikä? Heleimmät sauvignon blancit tulevat Uudesta-Seelannista. Sileni Cellar Selection Sauvignon Blanc 2017, 14,37 e, kuuluu lajissa hintaluokkansa parhaimmistoon.

Millainen? Viinin maku on eloisan hedelmäinen, tutut herukat, karviaiset ja yrtit erottuvat.

Minkä kanssa? Reilun hapokas ja kuiva viini sopii mainiosti rapujen kanssa. Viini pitää pintansa myös, kun pöydässä on graavi- tai savukalaa, perunoita ja kermaviilikastiketta, ehkä myös tuoreista rouskuista tehtyä salaattia.

Suosituksen antoi viinitoimittaja Tuomas Tanttu. Lisää Tantun vinkkejä löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Omena-aika! Jos meinaat hukkua omenapudokkaisiin, lue tämä juttu. Tee helppoa sosetta, suloista omenavoita, chutneya tai kanelilla maustettua likööriä, joka ilahduttaa syyspimeällä.

Tee sosetta

Helpoin tapa säilöä omenat on tehdä niistä sosetta. Pese omenat hyvin, mutta älä kuori. Leikkaa omenat paloiksi kattilaan siemenkotaa myötäillen. Väistele mahdolliset madonreiät veitsellä. Kun kattila on omenoita pullollaan, kaada päälle reilu loraus kylmää vettä ja siirrä kattila hellalle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä noin vartti. Kauho välillä, jotta päällimmäiset omenat pääsevät pohjalle kypsymään. Lisää halutessasi sokeria, kanelia ja vaniljasokeria. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Tällainen sose kannattaa säilöä pakastamalla tai käyttää jääkaapista melko pian. Jos haluat purkittaa soseen hillon tapaan, joukkoon tarvitaan säilöntäainetta. Säilyvän omenasoseen ohjeen ja maustamisvinkkejä löydät tästä.

 

Hilloa omput

Omenahillo on tunnetusti hyvä paikka pudokkaille. Jos haluaa hillota omenansa säilyviksi pelkällä tavallisella sokerilla, hillosta tulee kuitenkin tyrmäävän makeaa. Hillosokeri ja hillo-marmeladisokeri sisältävät pektiiniä, joka parantaa hillon säilyvyyttä ja kiinteyttää sen rakennetta. Siksi tällaista sokeria tarvitaan hilloon vähemmän. Jos haluaa vähentää tästäkin sokerin määrää, voi keittää hillon minihillosokerilla, jossa on pektiinin lisäksi säilyvyyttä parantavaa natriumbentsoaattia, jota on luonnostaan pihlajanmarjoissa.

Jos pidät sileästä hillosta, soseuta se ennen purkittamista. Silloin hillottavat palat voivat olla yhtä ronskeja kuin omppusoseessakin. Omenahilloon voi yhdistää muitakin aineksia. Kokeile vaikka kesäkurpitsaa ja inkivääriä tai mausta hillo chai-teellä.

 

Keitä chutney

Jos soseet ja hillot eivät tunnu hupenevan jääkaapista, kokeile seuraavaksi chutneya. Appelsiinilla, tähtianiksella ja sipulilla maustettu omenachutney sopii lisukkeeksi liha- ja kasvisruuille. Hauskassa purkissa sen voi antaa vaikka lahjaksi.

 

Hauduta ihana omenavoi

Siideriä, lakritsijauhetta, kanelia ja maustepippuria. Pehmeäksi karamellisoitunut, ihanan mausteinen omenavoi on omenasäilykkeiden aatelia. Jos maltat ja sinulla on aikaa, anna omenavoin kypsyä hiljalleen 120-asteisessa uunissa, kunnes se on tummaa ja paksua. Voi-nimi kertoo enemmän tämän omenaherkun koostumuksesta kuin käyttötavoista. Se sopii sellaisenaan jälkiruuaksi esimerkiksi pannacottan kanssa, mutta toimii myös sunnuntaiaamun croissantin päällä.

 

Tee likööriä

Likööriä voi tehdä omenoista yhtä helposti kuin marjoista. Tarvitaan vain vodkaa ja sokeria, joka tässä omena-kaneliliköörin ohjeessa on vaihdettu helposti liukenevaan siirappiin. Ainoa työläs vaihe on omppujen raastaminen, joten kannattaa kaivaa monitoimikone esiin. Aikaa maustumiseen menee kuukausi, mutta likööri säilyy tämän jälkeen hyvin.

Kuvat: Tuomas Kolehmainen ja Sami Repo.