Kun lohi on grillattu, saa viinissäkin olla runsautta ja luonnetta. Kuva: <span class="photographer">Istockphoto.</span>
Kun lohi on grillattu, saa viinissäkin olla runsautta ja luonnetta. Kuva: Istockphoto.

Rasvainen lohi kaipaa rinnalleen hapokasta viiniä. Sommelier Samuil Angelov antaa parhaat vinkkinsä lohiviinin valitsemiseen.

Lohi on rasvainen ja runsaan makuinen kala, minkä vuoksi sille kannattaa valita hapokas viini. Hapokkuus ja puhtaus keventävät kalan täyteläistä makua.

Jos mielesi tekee valkoviiniä, viileiden alueiden sauvignon blancit ovat varmoja lohiviinejä. Samoin chardonnayt. Mineraalinen ja raikas chablis edustaa hapokkainta suuntaa. Myös leveän runsas ja hieman tammitettu chardonnay toimii hyvin lohen kanssa.

Jos haluat siemailla punaviiniä, mineraalinen pinot noir Burgundista tai Uudesta-Seelannista sopii lohelle. Yllättäen myös runsas ja korkean alkoholimäärän zinfandel Kaliforniasta pureutuu mukavasti lohen rakenteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lohiviinin valintaan vaikuttaa olennaisesti se, miten lohi on maustettu

Perinteinen tillillä, pippurilla ja sitruunalla maustettu skandilohi viihtyy erinomaisesti sauvignon blancien seurassa. Ranskalaiset sancerret toimivat myös, samoin viileän ilmanalan rieslingit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä mausteisempi ja tulisempi lohi, sitä runsaampi ja hedelmäisempi viinikin saa olla. Chilillä maustetun lohen kanssa maistuu valkoinen burgundi tai muu runsaan kermainen chardonnay.

Uunilohi puolestaan pitää raikkaasta ja keventävästä punaviinistä, kuten uusiseelantilaisesta pinot noirista. Kokeile myös marjaisia Beaujolais'n viinejä.

Myös valmistusmenetelmä vaikuttaa viinivalintaan

Nyrkkisääntö on, että mitä hennompi valmistusmenetelmä, sitä mineraalisempi ja herkempi viini. Ja mitä voimakkaampi valmistustapa, sitä runsaampaa ja rehevämpää viiniä lohi kaipaa.

Graavilohen suolaisuus ja tillin yrttisyys toimivat mineraalisen chablis'n kuten La Chablisienne Chablis le finagen (16,98 e) kanssa. Monen maun suosikki on sitruksisen raikas Jean Biecher Réserve Riesling (11,30 e) Alsacesta. Se toimii myös, jos lohen seurassa on sinappikastiketta. Kun haluat kokeilla graavilohen kanssa jotain uutta, kaada lasiin Mezzacorona Pinot Grigio Riservaa (13,98 e). Sen vihreän omenainen hapokkuus ja mineraalirakenne muistuttavat erehdyttävästi Chablis'n viinejä.

Savu antaa lohelle hedelmäistä makua. Kun valitset hedelmäisen ja raikkaan viinin, saat hieman tasoitettua savun makua. Yrttinen ja runsaan mineraalinen Pouilly-Fumé La Forge (19,80 e) on klassinen valinta savukalan seuraan. Jos taas haluat jotain erilaista, kokeile raikasta ja pirteää Paco & Lola Albariñoa (18,17 e) Pohjois-Espanjan Galiciasta. Se on oikea viinifriikin valinta, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi.

Grilli nostaa lohen rasvan ja valkuaisaineet esiin, jolloin viinissäkin saa olla runsautta ja luonnetta. Hapot, mehevä hedelmäisyys ja tanniinit suorastaan nauttivat grillilohen seurasta. Kalifornialainen Gnarly Head Old Vine Zin 2011 (11,99 e) on kypsän luumuinen viini, jonka hapokkuus ja tamminen mausteisuus ovat loistoseuraa grillilohelle. Jos haluat uutta, ota kypsiä marjoja ja laakerinlehden aromeja tulviva Becker Family Pinot Noir 2011 (17,44 e). Elegantti saksalaisviini uppoaa lohen rakenteeseen kuin kuuma veitsi voihin.

Jos haluat pelata varman päälle, niin yhdelläkin lohiviinillä pärjää. Sitruksinen Joseph Drouhin Rully 2012 (17,89 e) maistuu lohen kuin lohen kanssa.

Glorian Ruoka & Viinin Juomamaisteri-sarjassa sommelier Samuil Angelov antaa simppelit muistisäännöt viinin ja ruuan yhdistämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla