Lehtikaali on monikäyttöinen vihreä voimavihannes, joka on kuin kotonaan niin sopassa, pastassa kuin salaatissakin. Kokkaa omat suosikkisi!

1. Keitä soppa

Ravinteikas, tummanvihreä lehtikaali tuo arkikeittoihin ytyä. Kokeile lehtikaalia vaikka vegaaniseen papukeittoon tai yhdistä se myskikurpitsan kanssa. Kevyen kasviskeiton saa lisäämällä samaan kattilaan muitakin kaaleja. Lehtikaali antaa hauskaa rakennetta ja väriä myös minestroneen.

2. Sekoita salaattiin

Kun lehtikaalia käyttää salaattiin, on entistä tärkeämpää riipiä lehdet kunnolla irti paksuista ruodeista ja silputa ne hienoksi. Hieromalla lehtiä öljytyin sormin ja lisäämällä sitruunaa tai viinietikkaa saa rakennetta hieman pehmenemään. Helpoimmin lehtikaali leppyy salaattikelpoiseksi, kun se saa käväistä kuumalla pannulla. Kokeile lehtikaalia vihreään salaattiin yhdessä lehtipinaatin kanssa tai paista lehtikaali ruokaisan vuohenjuustosalaatin pohjaksi.

3. Paahda sipseiksi

Klassikko jo syntyessään! Uunissa rapeiksi paahdetut lehtikaalit ovat herkullisia sellaisenaan. Lehtikaalisipsit sopivat myös pehmeän pastan ja risoton päälle, ja ne antavat hauskaa rapsuvaa rakennetta salaatteihin. 

4. Lisää piirakkaan ja pizzaan

Silputtuna ja paistettuna lehtikaali sopii erilaisiin kasvispiirakoihin. Jos haluaa lehtien rapeutuvan uunissa sipsien tapaan, kannattaa lehdet lisätä täytteen sijaan pinnalle juuston kanssa. Ohuet lehdet kärähtävät kuitenkin helposti, joten tarkkaile paistumista ja peitä piirakka tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen aikana. Lehtikaalista valmistuu vegaaninen lehtikaaligalette, herkullinen lehtikaalipiirakka ja ihana valkoinen lehtikaalipizza.  

6. Tee pasta

Lehtikaali sopii paistettuna tai paahdettuna myös pastaan. Kaalit voi myös paistamisen jälkeen kiehauttaa nopeasti pannulla tilkassa vettä. Yhdistä lehtikaali pekonin kanssa tai surauta se nopeasti pestomaiseksi kastikkeeksi pastalle.

Kuvat: Sami Repo, Reetta Pasanen ja Panu Pälviä.

Päästä ikuinen säestäjä vaihteeksi parrasvaloihin. Näissä itkettävän ihanissa ruuissa sipuli kohoaa päätähdeksi.

Sipuli on yksi Suomen syödyimmistä kasviksista. Mikä on sen suuren suosion takana? Ainakin edullinen hinta, kotimaisuus, monipuolisuus ja terveysvaikutukset. Tärkeimpänä kaikista lienee kuitenkin maku. Tässä neljä sipuliruokaa, joiden vuoksi kannattaa tirauttaa muutama kyynel!

 

1 Muheva soppa

Sipuli ja juusto muodostavat täydellisen parin. Ranskalainen sipulikeitto ei ole kaikista nopein soppa, mutta kärsivällisen kokin odotus palkitaan. Sipuli karamellisoituu kunnolla, kun sitä paistaa vähintään puolen tunnin ajan. Keittoannokset kruunataan paahdetuilla leipäviipaleilla ja gruyérella. Klassikkokeitto on valmis nautiskeltavaksi, kun annokset ovat olleet hetken uunissa ja saaneet pintaansa nätin värin.

 

2 Lohtupasta

Tämä carbonara ei pancettaa tai pekonia kaipaa! Pastan salaisuus on makeiksi paistuneissa sipuleissa. Aluksi sipulit ruskistetaan sokerin kanssa. Kun pasta on keitetty ja valutettu, sen joukkoon sekoitetaan kananmuna-juustoseos sekä lempeät sipulit. Ja mikä parasta: pasta on lautasella vartissa. Katso videolta, miten lihaton versio carbonarasta valmistuu.

 

3 Ihana piiras

Kotimainen sipuli on ympäri vuoden ajankohtainen ostos. Älä anna uuden sadon sipulipiiraan nimen hämätä: sen voi valmistaa milloin tahansa. Kaunis herkku valmistuu alle tunnissa. Sipulit hautuvat valkoviinissä herkullisiksi, jonka jälkeen ne ladotaan rahkapohjan päälle. Piirakan kaverina tarjoillaan nobis-kastike. Majoneesimainen soosi maustetaan yleensä ruohosipulilla, mutta siihen sopii loistavasti myös rucola.

Lisää vinkkejä erilaisiin sipulipiirakoihin löydät sipulipiirakka-artikkelistamme:

 

+ 1: Karamellisoitu sipuli

Monen sipuliruuan ydinasia on hitaasti karamellisoitu sipuli. Sopan, pastan ja piiraiden lisäksi ne sopivat burgerin väliin tai herkulliseksi lisukkeeksi ihan sellaisenaan. Tärkeintä paistamisessa on, ettei sipuli vain kiehu omassa nesteessään kypsäksi tai toisaalta kärähdä liian kuumalla pannulla. Näin sipulit makeutuvat ja kypsyvät napakan pehmeiksi.

Kuvat: Piia Arnould, Panu Pälviä, Arto Vuohelainen ja Sanna Maskulin

Täytä ja nauti! Kun olet kokannut osuutesi jauhelihatäytteisistä kesäkurpitsaveneistä ja tuhdeista paprikoista, siirry seuraaviin kasviksiin. Oikeastaan mikä vain kasvis on herkullista täytettynä ja kypsäksi paahdettuna. Jotkut toimivat jopa paahtamatta.

Klassikot: halkaise, koverra, täytä ja paahda

Klassisimmat täytetyt kasvikset tehdään halkaisemalla kasvis, kovertamalla se, täyttämällä ja paahtamalla. Paksujen kesäkurpitsa- ja munakoisoveneiden sekä paprikoiden kohdalla esikypsennys voi olla joskus tarpeen, jos kasviksista haluaa helposti leikkautuvia. Muussa tapauksessa kasvikset voi täyttää suoraan uuniin paahtumaan.

Kesäkurpitsojen perinteisin täyte tehdään paistetusta jauhelihasta, johon lisätään koverrettua kesäkurpitsan sisustaa ja tomaattipyreetä tai -murskaa. Samaan tyyliin voi valmistaa myös munakoisoja. Jauhelihatäytteen voi muuntaa helposti vegeversioksi käyttämällä jauhelihan sijaan härkistä, nyhtökauraa tai kypsennettyjä, hyvin valutettuja linssejä.

Paprikoiden kovertamisessa ei synny täytteeseen lisättävää maltoa, joten jos sovellat kesäkurpitsan täytteitä paprikoihin, voit lisätä joukkoon esimerkiksi riisiä tai ohraa. Joskus paprikan paksuus edellyttää, että kasvista kypsennetään hetki uunissa ennen täyttöä. Jos haluat herkkujen kypsyvän nopeammin ja tasaisemmin, poimi kaupasta ohutmaltoisempia suippopaprikoita. Täytteeksi sopii esimerkiksi edelliseltä aterialta jäänyt risotto, jonka voi kuorruttaa parmesaanilla. Paprikat voi täyttää myös polentalla, maidossa turvotetuilla leipämuruilla ja parmesaanilla tai mozzarellalla.

Portobello-sienten jättilakki on kuin tehty täytettäväksi. Pehmeää sientä ei tarvitse esikypsentää, vartti 200-asteisessa uunissa riittää sekä kuorruttamaan täytteen että kuumentamaan lakin. Erilaiset juustoiset vegetäytteet tekevät oikeutta muhevan herkulliselle sienelle. Kokeile täytteeksi ricotta-juustolla höystettyä lehtikaalipestoa, oliiveja, kirsikkatomaatteja ja juustoa tai kikherneitä, pinaattia ja mozzarellaa.

Samalla tavoin toimivat myös pihvitomaatit. Koverra pihvitomaattien sisus talteen ja lisää se täytteeseen. Voit kokeilla portobellojen täytereseptejä suoraan tomaatteihin. Perinteinen jauhelihatäyte toimii myös tomaattien sisällä mainiosti.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Täytetyt tomaatit
Resepti
Täytetyt tomaatit

 

Tuhdit: paahda, koverra, täytä ja kuorruta

Mitä tuhdimpi kasvis, sitä olennaisempaa on paahtaa sitä uunissa ensin sellaisenaan tai öljyllä siveltynä. Juurekset kuten bataatti ja uuniperunat sopivat täytettäviksi samalla tavoin. Ne kypsennetään ensin uunissa kokonaisina tai halkaistuina, koverretaan ja täytetään vasta sitten. Voit sekoittaa bataatin tai perunan sisustan joukkoon lempijuustoasi, kuten cheddaria tai vuohenjuustoa. Lisää täytettä pehmentävää ranskankermaa, tuoreita yrttejä, suolaa, pippuria ja vaikka kuivattuja, viipaloituja aprikooseja. Työnnä lastatut kasvikset uudelleen uuniin ja anna paahtua kauniin värisiksi.

Bataattien ja perunoiden tavoin täytetään myös kyssäkaalit ja myskikurpitsat. Tässä ohje kikherne-spelttitäytteisiin myskikurpitsoihin, jonka täyte sopii myös bataateille.

 

Kylmät: täytä ja nauti

Kaikki täytetyt kasvikset eivät vaadi kypsentämistä. Tomaateista saa mozzarellapalloilla ja oliiviöljyllä täytettynä miniversioita caprese-salaatista. Yhtä hyvin ne voi täyttää tabbouleh-salaatilla tai vain tuoreyrteillä ja oliiviöljyllä maustetulla kuskusilla.

Myös avokadoista saa sellaisenaan ihanan alkupalan. Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi täyte koloihin. Täytteeksi sopivat esimerkiksi limetillä maustetut tai skagen-tyyliin majoneesilla höystetyt katkaravut. Kannattaa kokeilla myös ricottaa tai ceviche-tyyliin sitruksella kypsennettyä kalaa, joka saa avokadosta ihanan pehmeän vastineen. 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Cevichellä täytetyt avokadot
Resepti
Cevichellä täytetyt avokadot

Kuva: Tuomas Kolehmainen.