
Paras tapa käyttää pilkuttuneet banaanit on leipoa niistä kakku. Taikina on sekoittamalla valmis uuniin.
Banaanikakku ja sen amerikkalainen esikuva banana bread ovat tuttuja monelle kotileipojalle. Reseptejä hakevalle löytyy kummastakin useita erilaisia versioita. Nimi aina kerro leivonnaisen makeudesta: kakku ei ole välttämättä sen makeampi kuin suklaahipuilla rikastettu banaanileipäkään.
Myös leivonnaisten sävy vaihtelee vaaleasta tummaan. Väriin vaikuttaa muun muassa se, mitä kohotusainetta taikinaan on käytetty. Soodalla leivotusta kakusta tulee hieman leivinjauheversiota tummempi, ellei taikinassa ole reilusti happamia aineksia kuten vaikkapa piimää.
Yhteistä banaanileivonnaisille on mehevyys. Soseutetut banaanit tuovat kakkuun herkullista kosteutta. Lisäksi taikina valmistuu useimmiten sekoittamalla ainekset yhteen, jolloin sähkövatkaimen voi unohtaa kaappiin.
Banaanikakku on hävikkiherkun maineessa, eikä suotta. Leivontaan sopivat parhaiten kypsät tai jopa hieman ylikypsät banaanit, jotka tunnistaa pilkuttuneesta kuoresta. Pehmeät banaanit on helppo murskata haarukalla taikinan rungoksi.
Banaanikakku onnistuu myös brownievuoassa
Koska banaanit ovat makeita, banaanileivonnaisiin lisätään usein ripaus suolaa ja tilkka sitruunaa, jotka tasapainottavat maun. Niin myös oheisessa ohjeessa, jossa suolaripaus saadaan taikinaan suolapähkinöiden ja maapähkinävoin muodossa.
Pitkänomaisen leipävuoan sijaan banaanikakku paistetaan tällä kertaa leivinpaperilla vuoratussa brownievuoassa. Myös saman mallinen lasagnevuoka sopii tarkoitukseen.
Kypsennysaika voi vaihdella vuoan koosta ja materiaalista riippuen, esimerkiksi lasisessa tai paksussa metallisessa vuoassa leivonnainen kypsyy hieman ohjeen aikaa hitaammin. Kun kakku vaikuttaa kimmoisalta ja kypsältä myös keskikohdastaan, se on valmis.
Banaanileivontaohjeille uskollisena tämäkin valmistuu sekoittamalla ainekset yhteen. Sen ansiosta taikina syntyy yhdessä kattilassa ja on vartissa valmis uuniin.
Banaani-suolapähkinäpalat
20 palaa
valmistusaika: 15 min + 25 min kypsentäminen
100 g voita
3 (500–600 g) kypsää banaania
2 dl sokeria
3 rkl pehmeää maapähkinävoita huoneenlämpöisenä
1 rkl sitruunamehua
4 munaa (M-koko)
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1½ tl leivinjauhetta
Päälle
1 dl pehmeää maapähkinävoita huoneenlämpöisenä
1 dl suolapähkinöitä
(½ dl saksanpähkinöitä)
- Sulata voi alhaisella lämmöllä kattilassa juuri ja juuri sulaksi (älä päästä kiehumaan). Nosta liedeltä.
- Kuori banaanit lautaselle ja murskaa ne haarukalla. Lisää banaanimurska, sokeri, maapähkinävoi ja sitruunamehu voisulan joukkoon kattilaan. Vatkaa vispilällä tasaiseksi.
- Riko joukkoon munat ja vatkaa vispilällä tasaiseksi.
- Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi, älä enää vatkaa.
- Vuoraa suorakaiteen muotoinen brownievuoka (noin 25 cm x 35 cm) leivinpaperilla ja levitä taikina sen päälle. (Voit rypistellä leivinpaperin ensin ja oikoa sen sitten tasaiseksi, jolloin se asettuu vuokaan helpommin.)
- Sekoita maapähkinävoi purkissaan tasaiseksi, mittaa tarvittava määrä ja valuta se viiruiksi tai nokareiksi taikinan päälle. Vetäise halutessasi veitsellä maapähkinävoisattumien päältä, jotta ne marmoroivat taikinan.
- Ripottele pinnalle pähkinät.
- Kypsennä 175-asteisen uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.
Vinkki: Voit halutessasi maustaa taikinan ½ teelusikallisella jauhettua inkivääriä ja kanelia. Sekoita ne taikinaan kuivien aineiden joukossa.
Juttu on julkaistu aiemmin Helsingin Sanomissa.