Kaupallinen yhteistyö

Villi ja omaleimainen louisianalainen keittiö hurmaa, mutta vaatii myös ruokajuomalta paljon. 

Lousianalaisessa keittiössä yhdistyvät ranskalainen, espanjalainen ja afrikkalainen ruokakulttuuri mielenkiintoisella ja villillä tavalla. Keittiö tuoksuu chililtä, yrteiltä ja tomaatilta. Mausteita ja tuoreita yrttejä käytetään reilusti, mutta ruoissa tärkeintä on suolaisen, tulisen ja makean taidokas yhdisteleminen.

Hurmaavat ruoat vaativat arvoisensa juoman tasapainottamaan kokonaisuutta. Alkon myyjä Wille Holopainen antaa omat juomasuosituksensa lousianalaisen keittiön helmille.

”Lousianan kreolikeittiöstä löytyy todellakin mausteisuutta, tulisuutta ja usein jokin makea elementti. Näitä makuja tukemaan ja tasapainottamaan kannattaa valita juoma, josta löytyy hieman makeutta tai runsaasti mehevyyttä”, Holopainen neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kokeile rohkeasti makeampaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikäli nautit mieluummin ruoan kanssa viiniä, kreolilaiseen keittiöön sopii ehdottomasti parhaiten puolikuiva tai -makea, pirtsakka valkoviini.

”Jos on tottunut juomaan kuivaa viiniä, voi tuntua vaikealta tarttua makeampaan tuotteeseen. Mutta yleensä hyppy epämukavuusalueelle tuo ilahduttavan uuden elämyksen, kun juoma löytää juuri oikean ruoan”, Holopainen rohkaisee kokeilemaan.

Jos taas olut on mieluisampi ruokajuoma, kannattaa kreolialisen ruoan seuraksi valita muheva golden ale -olut.
Holopainen vinkkaa, että tulisen ruoan ystävän kannattaa valita ruokajuomaksi voimakkaammin humaloitu, mutta silti runsaan hedelmäinen NEIPA (New England IPA). Se korostaa mukavasti ruoan tulisia mausteita.

”Ravuille sopii myös raikas vehnäolut, oma valintani olisi belgialaistyylinen witbier, joka saa makua korianterin siemenistä sekä sitrushedelmien kuoresta. Se hurmaa raikkaudellaan!”

BBQ-jättikatkaravut grillissä

300 g raakoja, kuorittuja jättikatkaravun tai tiikeriravun pyrstöjä
1 rkl öljyä
2 tl BBQ-rub-mausteseosta
1 sitruunan mehu
grillivartaita
Maapähkinäkastike:
1 valkosipulinkynsi
1 dl sileää maapähkinävoita
1 dl kookosmaitoa
2 rkl soijaa
2 rkl limenmehua
1 rkl chilikastiketta
2 tl worcestershire-kastiketta
sokeria, suolaa

1. Valmista ensin maapähkinäkastike. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Soseuta kaikki kastikkeen ainekset keskenään kulhossa sauvasekoittimella. Jos kastike on liian paksua dippailtavaksi, lisää tilkka vettä tai kookosmaitoa, kunnes kastike on sopivan notkeaa. Maista ja mausta tarvittaessa sokerilla, suolalla tai lisätilkalla limetinmehua.

2. Taputtele sulatetut ravunpyrstöt kuivaksi talouspaperilla. Sekoita öljy ja BBQ-mausteseos kulhossa. Sekoita joukkoon ravunpyrstöt. Pistele mausteöljyssä pyöräytetyt pyrstöt varrastikkuihin. Grillaa välillä käännellen noin 3–5 minuuttia. Purista päälle sitruunanmehua. Dippaile maapähkinäkastikkeen kanssa.

Tärkein neuvo grillaajalle: kypsennä äyriäisiä kuumassa grillissä vain sen aikaa, ettei liha ole enää läpikuultavaa. Näin äyriäiset pysyvät mehevinä.

Resepti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista (Resepti on julkaistu Etiketti-lehdessä 2/2019)

Lue lisää amerikkalaisen ruoan makupareista täältä!
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla