Kaupallinen yhteistyö

Jambalaya on louisianalaisen keittiön tulisempi vastine espanjalaiselle paellalle. 

Ruokajuoman tärkein tehtävä on raikastaa ja tasapainottaa ateriaa, ja se korostuu erityisesti villissä ja omaleimaisessa kreolikeittiössä, jossa yhdistyy niin ranskalainen, espanjalainen kuin afrikkalainen ruokakulttuuri.

”Lousianan kreolikeittiöstä löytyy todellakin mausteisuutta, tulisuutta ja usein jokin makea elementti. Näitä makuja tukemaan ja tasapainottamaan kannattaa valita juoma, josta löytyy hieman makeutta tai runsaasti mehevyyttä”, Alkon myyjä Wille Holopainen neuvoo.
Ruokajuoman tärkein tehtävä on hyvän tasapainon tuominen. Tavoitteena on luoda kokonaisuus, jossa ruoan mausteisuus ja tulisuus tuntuvat miellyttävältä.

Kokeile rohkeasti makeampaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikäli nautit mieluummin ruoan kanssa viiniä, kreolilaiseen keittiöön sopii ehdottomasti parhaiten puolikuiva tai -makea, pirtsakka valkoviini.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jos on tottunut juomaan kuivaa viiniä, voi tuntua vaikealta tarttua makeampaan tuotteeseen. Mutta yleensä hyppy epämukavuusalueelle tuo ilahduttavan uuden elämyksen, kun juoma löytää juuri oikean ruoan”, Holopainen rohkaisee kokeilemaan.

Jos taas olut on mieluisampi ruokajuoma, kannattaa ruoan seuraksi valita muheva golden ale -olut.
Holopainen vinkkaa, että tulisen ruoan ystävän kannattaa valita ruokajuomaksi voimakkaammin humaloitu, mutta silti runsaan hedelmäinen NEIPA (New England IPA). Se korostaa mukavasti ruoan tulisia mausteita.

”Rohkeus kokeilla uutta on kaiken A ja O. Myös kokeneemman ruoanlaittajan kannattaa kysyä juomavinkkejä Alkon ammattitaitoisilta myyjiltä”, korostaa Holopainen.

Jambalaya

3 valkosipulinkynttä
2 varsiselleriä
500 g kirsikkatomaatteja
1 punainen chili
150 g chorizomakkaraa
800 g broilerin koipireisiä
3 rkl öljyä
2 dl pitkäjyväistä riisiä
2 rkl tomaattipyreetä
noin 6 dl kanalientä
1 laakerinlehti
3 rkl tuoretta hienonnettua timjamia
1 tl cayennenpippuria
2 tl savupaprikajauhetta
300 g sulatettuja tai tuoreita kuningaskatkarapuja tai isoja kuorittuja katkaravun pyrstöjä
1 sitruunan mehu
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Huuhtele varsiselleri ja leikkaa viipaleiksi. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa puoliksi. Huuhtele chili, leikkaa puoliksi, poista siemenet ja viipaloi. Viipaloi chorizo. Leikkaa broilerin koireisipalat kahteen osaan koipi- ja reisipaloiksi.

2. Kuumenna öljy muurikassa. Lisää chorizoviipaleet ja paista pari minuuttia, kunnes chorizoista irtoaa hyvin rasvaa. Lisää koivet ja reisipalat. Kypsennä käännellen noin 10 minuuttia.

3. Lisää riisi, tomaattipyree, valkosipulinkynnet ja varsisellerin palat. Paista sekoitellen pari minuuttia, kunnes riisi on läpikuultavaa.

4. Lisää muurikkaan chilit, tomaatit, kanaliemi, laakerinlehti, timjami, cayennenpippuri ja savupaprikajauhe. Paista sekoitellen noin 20 minuuttia, kunnes broileri on lähes kypsää. Lisää tarvittaessa pannulle kanalientä, jos seos kuivuu liikaa.

5. Lisää ravut ja jatka kypsentämistä vielä 5–10 minuuttia, kunnes ravut ovat kypsiä. Purista joukkoon sitruunan mehu ja hienonna päälle lehtipersiljaa.

Resepti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista

Lue lisää amerikkalaisen ruoan makupareista täältä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla