Mainos
Kuvat
Santeri Stenvall
Mainos
Tähtikokki Anni Peräkylän raikkaan kirsikkatomaattiannoksen (kuv. vasem.) esikuvana toimii mestariteos (kuv. oik.), jonka hän valmisti Bocuse d'Orin finaalissa 2021. Kuva: Santeri Stenvall
Tähtikokki Anni Peräkylän raikkaan kirsikkatomaattiannoksen (kuv. vasem.) esikuvana toimii mestariteos (kuv. oik.), jonka hän valmisti Bocuse d'Orin finaalissa 2021. Kuva: Santeri Stenvall

Tähtikokki Anni Peräkylä loi Bocuse d´Orissa valmistamastaan kirsikkatomaattiannoksesta version, jolla kuka tahansa voi haastaa omia keittotaitojaan ja katsoa kuinka selviytyy huippuluokan kokkailusta omassa keittiössään.

Haluatko haastaa itsesi ruoanlaitossa ja kokata annoksen, jonka esikuvana toimii maailman vaativimmassa kokkikilpailussa, Bocuse d´Orissa, valmistettu gastronominen mestariteos? Tähtikokki Anni Peräkylä laati kilpailussa valmistamastaan kirsikkatomaattiannoksesta helpotetun version kotikokkien iloksi.

Kyseessä on Peräkylän kehittelemä versio alkuruoasta, jonka hän valmisti kokkien olympialaisiksikin kutsutussa Bocuse d'Orissa vuonna 2021 toimiessaan Suomen edustaja Mikko Kaukosen avustajana. Kotikeittiöihin suunniteltu versio on laadittu niin, että sen voi valmistaa ilman haastavien ruoanlaittotekniikoiden hallitsemista. Reseptissä tiukimmat mutkat on vedetty suoriksi, mutta mausta ei ole tingitty.

"Makumaailma on pitkälti sama kuin kilpailussa valmistetussa annoksessa. Lähdin miettimään helpotettua versiota niin, että siinä olisi samat maut, mutta yksinkertaisemmin toteutettuna ja eri muodossa. Tekniikoita, joita kilpailuannoksessa käytettiin, ei kukaan lähde kotona kokeilemaan, vaikka osaisikin".

Peräkylän suunnittelema makuelämys sisältää kirsikkatomaattia monessa muodossa: kuivattuna, marinoituna ja soseutettuna. Annoksen makua Peräkylä kuvailee aromaattiseksi, herkäksi ja kesäiseksi.

"Siinä on paljon makuja ja ne muodostavat keskenään täydellisen sinfonian. Kaikkien makujen tarkoitus on korostaa kirsikkatomaatin omaa aromia", Peräkylä sanoo.

Anni Peräkylä on mukana Nelosella ja Ruudussa nähtävässä Tähtikokkien Bocuse d´Or -sarjassa. Kuva: Santeri Stenvall
Anni Peräkylä on mukana Nelosella ja Ruudussa nähtävässä Tähtikokkien Bocuse d´Or -sarjassa. Kuva: Santeri Stenvall

Kirsikkatomaatti sopii niin arkeen kuin juhlaan

Siinä missä kilpailuannosta suunniteltiin ja hiottiin useita kuukausia, kotikeittiöihin laadittu versio syntyi tunnissa. Suunnittelua helpotti se, että kirsikkatomaatti on helposti lähestyttävä, jokaiselle tuttu ja helposti saatavilla oleva raaka-aine.

Peräkylän suunnittelema annos soveltuu alkuruoaksi tai vaihtoehtoisesti siitä voi tehdä isomman salaatin.

"Makumaailma on täydellinen kevään juhliin. Koen, että se sopii mihin tahansa tilanteeseen. Sen voi tarjota isompana salaattina perhejuhlissa tai kauniina annoksena illanistujaisissa". 

Tähtikokkien annoksissa on usein jokin yllättävä makujippo, jota kotikeittiössä ei olisi tullut edes ajatelleeksi. Peräkylän annoksessa tällaisen makuhurmoksen tarjoaa seljankukalla marinoidut tomaatit. Ihanuudet ovat herkkua sellaisenaan ja maistuvat myös salaateissa, leivän päällä tai pääruoan lisukkeena.

Kirsikkatomaattiannoksen raaka-ainelista voi ensisilmäyksellä näyttää pitkältä, mutta sitä ei Peräkylän mukaan kannata kavahtaa. Jokaisella raaka-aineella on paikkansa, jotta makuelämys vastaisi mahdollisimman hyvin alkuperäistä annosta.

Peräkylä suosittelee annosta kaikille, jotka tykkäävät ruoanlaitoista, kesäisistä alkuruoista ja haluavat haastaa itseään keittiössä.

Anni Peräkylän raikas kirsikkatomaattiannos soveltuu kevään juhlaviin hetkiin. Kuva: Santeri Stenvall
Anni Peräkylän raikas kirsikkatomaattiannos soveltuu kevään juhlaviin hetkiin. Kuva: Santeri Stenvall

Ainutlaatuinen kokemus

Kirsikkatomaatti oli yksi vuoden 2021 Bocuse d'Or -kilpailun pääraaka-aineista. Tehtävänä oli loihtia kirsikkatomaatista kolmen ruokalajin take away -ateria 14 hengelle. Kaukonen ja Peräkylä suoriutuivat yli viiden tunnin finaaliurakasta loistavasti, mutta tavoite palkintosijoista jäi haaveeksi. Suomi sijoittui kilpailussa kuudenneksi.

"Suorituksesta jäi hyvä fiilis, mutta lopputulos oli pettymys, koska se ei ollut sitä mitä haettiin. Olen kuitenkin onnellinen, että pääsin mukaan kilpailuun. Se on ainutlaatuinen kokemus, jonka vain harva pääsee kokemaan".

Vaikka palkintopystit jäivät pokkaamatta, kahden vuoden kisaurakka toi Peräkylälle muunlaista kunniaa: hänet valittiin Euroopan osakilpailussa parhaaksi assistentiksi.

Kilpailun jälkeen Peräkylä on jatkanut työskentelyä Mikko Kaukosen kanssa Food Camp Finlandissa. Sen palveluita ovat muun muassa gastro catering ja ruokailuun liittyvien tapahtumien järjestäminen.

Entä vieläkö Peräkylälle maistuu kirsikkatomaatti vai tuliko kiintiö täyteen Bocuse d'Orin myötä?

"Täytyy myöntää, että kilpailun jälkeen kirsikkatomaatteja ei tullut hetkeen syötyä. Pieni tauko teki hyvää ja nyt kirsikkatomaatti maistuu vanhaan tapaan", Peräkylä naurahtaa.

Nappaa Anni Peräkylän kesäisen kirsikkatomaattiannoksen resepti täältä!

Tähtikokkien Bocuse d´Or -sarjassa maailman vaativimpaan kokkikilpailuun osallistuneet suomalaiskokit valmistavat entisiä kilpailuannoksiaan toisilleen ja keskustelevat, millaista elämä on ruokamaailman huipulla. Tähtikokit ovat laatineet annoksistaan myös helpotetut versiot kotikeittiöissä testattavaksi.

Katso Tähtikokkien Bocuse d’Or Nelosella ja Ruudussa maanantaisin klo 19.