Kokki ja keittokirjailija Meri-Tuuli Väntsi avasi mökillään grillikauden ja listasi muutaman ammattilaisen vinkin, joiden avulla vältät turhat virheet kasvisten grillaamisessa ja maustamisessa.

Tänä kesänä grillataan kasviksia! Kokki Meri-Tuuli Väntsi aloitti mökkikauden ja laittoi kesäkeittiön kuntoon talven jälkeen. Meri-Tuuli latasi grilliin kasviksia ja teki kreikkalaisilla mauilla tuunatun kesäkurpitsasalaatin. 

Katso Meri-Tuulin suosikkiresepti grillatulle kesäkurpitsasalaatille!

Kasviksiin saa grillissä nopeasti herkullisen paahtuneen maun, ja niihin saa roimasti makua yllättävän helposti kun maustamisen tekee oikeassa vaiheessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oikea öljy oikeassa paikassa

Laadukas öljy on kesäkeittiön moniottelija - se sopii grillaukseen ja toimii pohjana marinadeille ja kastikkeille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Öljyistä ehdoton on rypsiöljy. Sillä sivelen grillattavat lihat ja kasvikset, mutta myös sipaisen muutaman tipan muurinpohjapannuun joka käytön jälkeen, jotta pannu pysyy käyttövalmiina seuraavaan kertaan. Joka kevät ohjelmassa on myös grillin huolto, jolloin rypsiöljy viimeistelee hinkattujen grilliritilöiden pinnan, Meri-Tuuli sanoo.

Kasvikset ja lihat kannattaa öljytä ennen grillausta – se estää niiden tarttumista ritilään. Sivelyyn sopii myös valmiiksi maustettu rypsiöljy. Mitä vähemmän ruoassa itsessään on rasvaa, sitä enemmän öljyä tarvitaan. Kasvikset, kana ja possu kannattaa öljytä erityisen huolella. Rasvainen kala ja liha vaativat vähemmän öljyä. 

Kovakuoriset kasvikset on turha maustaa marinadilla ennen paistamista, sillä se ei imeydy kasviksiin. Maustamiseen käytettävät öljy ja mausteet toimivatkin parhaiten kun lisäät ne kasviksiin grillaamisen jälkeen. 

- Juuri grillistä nostetut kuumat kasvikset imevät itseensä maut helposti. Yksinkertaisimmillaan kasvisten maustaminen on sitruunamehun tai etikan pirskottelua ja yrttien lisäämistä. Rypsiöljyistä ruoanlaittoon klassisen rypsin lisäksi tykkään käyttää maukasta kylmäpuristettua rypsiöljyä maustamiseen ja salaatinkastikkeisiin, Meri-Tuuli vinkkaa.

Meri-Tuulin vinkit kasvisten grillaukseen

Öljyä pintaan - Sivele kasvikset ennen paistamista rypsiöljyllä – se estää niiden kuivumisen ja auttaa paahtamisessa. 

Grilli kuumaksi - Kasvikset, kuten lihakin, tarvitsevat onnistuakseen kuuman grillin tai kunnon hiilloksen. Malta odottaa, että grilli on valmis ennen kuin lisäät kasvikset.

Sopivasti liekkiä ja tulta - Älä anna liekkien nuolla grillattavia vihanneksia. Liekki nokeaa vihannesten pinnan nopeasti, ja nokinen ulkokuori ei maistu hyvältä kuten tummaksi paahtunut pinta. Nosta grillattavat ruoat tarvittaessa sivuun ja odota liekkien laantumista.

Jälkimarinoi - Mausta kasvikset vasta grillaamisen jälkeen. Nosta grillatut vihannekset vuokaan ja pyörittele ne mausteöljyssä tai kastikkeessa lämpiminä.

Ota haltuun grillaamisen perusperiaatteet

Grillissä on helppo valmistaa erilaisia ruokia ja nauttia samalla ulkona kesästä. Tärkeää grillauksen onnistumisessa on oikea öljy ja paistotekniikka. Kun opettelet muutaman peukalosäännön grillauksen perusteista, osaat valmistaa herkullisen kesäaterian milloin tahansa. 

Katso Keiju Öljyakatemiasta lisää ideoita ja vinkkejä grillikesään! Sivustolta löytyy hyödyllistä tietoa, videoita ja hauskoja kursseja. Opiskele, testaa taitosi ja voita herkullisia tuotepaketteja!

Sisältö jatkuu mainoksen alla