Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Mitra Matouf ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Täydellisesti kypsennetty peuranliha sopii persialaisen tilliriisin kylkeen. Folioon käärittynä mausteet ja voi eivät karkaa lihan ympäriltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Peuraa folionyytissä

Ainekset

400–500
g
peuran tai kauriin lihaa (fileetä tai paistia)
100
g
voita
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin.

  2. Ruskista voi valurauta- tai hiiliteräspannulla. Laita huoneenlämpöinen liha pannulle. Ruskista liha kauttaaltaan kauniin väriseksi.

  3. Ota foliopala, jonka sisään lihapala mahtuu helposti. Jos lihapaloja on useampi, varaa jokaiselle palalle oma folionsa.

  4. Nosta lihapala folion keskelle ja taivuta folio lihan ympärille avoimeksi nyytiksi. Kaada pannulla oleva ruskistettu voi lihan päälle nyytin sisään. Mausta liha nyytissä kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla.

  5. Sulje folio tiiviisti. Pese pannu ja nosta takaisin liedelle. Laita lihanyytit pannulle. Säädä lämpö kohtuullisen kuumalle ja anna lihan kypsyä foliossa noin 3–5 minuuttia lihan paksuudesta riippuen.

  6. Avaa folio pannulla ja tarkista kypsyys leikkaamalla lihapalaan viilto. Lihan tulisi olla sisältä punertavaa.

  7. Leikkaa liha annospaloiksi, mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa tilliriisin ja palster- nakka-pinaattilisukkeen kanssa.

Tilliriisi

Ainekset

4
dl
basmatiriisiä
1
rkl
suolaa
1
ruukku tilliä
250
g
kypsiä soijapapuja (pakaste) tai härkäpapuja (säilyke)
LISÄKSI
1–2
rkl + 1⁄2 dl
oliiviöljyä
1
tortillalätty
1
dl
vettä
1
rkl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese riisi kääntelemällä sitä kädenlämpöisessä vedessä käsin. Lisää suola. Jätä riisi veteen turpoamaan noin 1–2 tunniksi.

  2. Valuta liotusvesi pois ja kumoa riisi kattilaan. Lisää vettä, kunnes riisi juuri ja juuri peittyy. Anna kiehua hiljaa poreillen, kunnes riisi on al dente (lähes kypsää).

  3. Hienonna tilli ja sekoita se riisin joukkoon papujen kanssa. Kaada riisiseos heti siivilään ja valuta ylimääräinen neste pois.

  4. Pese ja kuivaa kattila. Lisää kattilaan reilusti oliiviöljyä ja tortillaleipä. Käännä tortilla niin, että oliiviöljyä on tasaisesti leivän molemmilla puolilla. Lisää tilliriisi tortillan päälle.

  5. Kiehauta1 dl vettä, ½ dl öljyä ja 1 rkl suolaa erillisessä kattilassa. Kaada seos kuumana tilliriisin päälle.

  6. Nosta riisikattila liedelle, peitä se tiiviisti foliolla ja kannella. Hauduta hyvin miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia, kunnes riisit ovat muuttuneet ”hattivateiksi”, jotka seisovat kattilassa. Tarjoa riisi peuranlihan kanssa.

Vinkki Tortilla syödään riisin seassa.

Palsternakka-pinaattilisuke

Ainekset

1
iso palsternakka
3–4
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1–2
rkl
oliiviöljyä paistamiseen
1
tl
soijakastiketta
1
ps (100 g)
babypinaattia
½
sitruunan mehu
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa palsternakka ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna inkivääri.

  2. Kuumenna öljy pannulla ja paista palsternakka siinä kypsäksi. Mausta soijakastikkeella.

  3. Yhdistä pinaatti, paistettu palsternakka ja hienonnettu inkivääri tarjoilukulhossa. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa paistetun lihan lisukkeena.

Kommentit (1)

Ei lisä myrkkyjä ruokiin

" Ota foliopala, jonka sisaan lihapala mahtuu helposti."

Miksi jtk käskevät laittamaan foliota kuuman ruoanpäälle? Folio sisältää alumiinia.

Minulle opetettiin keittiöllä, että folio ei saa koskaan koskettaa kuumaaruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Syyspata parhaimmillaan! Puolukan kirpeä hapokkuus on omiaan lampaanlihan kanssa. Myös vaalea vehnäolut antaa pataan raikkautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkalammas

Ainekset

1,2
kg
luullista lampaanlapaa tai -niskaa
2
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
sipulia
2
porkkanaa
5
valkosipulinkynttä
1
keskikokoinen purjo
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
dl
vehnäolutta
2–3
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
tl
ruokosokeria
10
katajanmarjaa
8
timjaminoksaa
2
laakerinlehteä
3
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha irti luista ja kuutioi liha. Säästä luut.

  2. Kuumenna voi pannulla ja ruskista lihapalat parissa erässä. Ruskista myös luut. Mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat. Kuori valkosipulinkynnet ja jätä ne kokonaisiksi. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjon valkoinen osa kahteen tai kolmeen palaan.

  4. Kuumenna öljy padassa ja kuullota siinä kasviksia, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja kuumenna hetki.

  5. Laita lihapalat, luut ja olut pataan. Kuumenna kiehuvaksi.

  6. Lisää vesi, lihafondi, sokeri, katajanmarjat, timjamit ja laakerinlehdet. Lisää vettä tarvittaessa (nestepinta ei saa ylittää lihan pintaa). Kuumenna kiehuvaksi ja peitä kannella.

  7. Anna padan hautua matalalla lämmöllä hiljaa poristen 2–3 tuntia, kunnes liha on aivan pehmeää. Lisää lopuksi puolukat ja kuumenna sen verran, että puolukat hieman pehmenevät. Tarkista maku.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Bataatista syntyy samettinen muusi mausteisten lihapullien kaveriksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mehevät lihapullat

Ainekset

400
g
naudan jauhelihaa
1
dl
kermaviiliä
2
rkl
korppujauhoja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
½
dl
rusinoita
½
dl
persiljaa hienonnettuna
½
rkl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
öljyä
1
muna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön.

  2. Sekoita kermaviilin joukkoon korppujauhot turpoamaan.

  3. Silppua sipuli ja valkosipuli, rusinat ja persilja. Raasta pestyn sitruunan kuori.

  4. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä.

  5. Sekoita pyörykkätaikinan ainekset yhteen. Pyöritä massasta lihapullia ja paista ne pannulla kypsiksi.

Bataattimuusi

Ainekset

1
(800 g) bataatti
2
jauhoista perunaa
n. 2
dl
keitinvettä
50
g
voita
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele bataatti ja perunat. Keitä palat vähässä vedessä kypsiksi. Ota keitinlientä talteen.

  2. Soseuta juurekset. Lisää joukkoon keitinvettä, voi, sitruunamehu ja suola.

  3. Notkista ainekset muusiksi.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Muheva kerrosleipä on parempi kuin moni hampurilainen, mutta ihan pikaruokaa se ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
4–6 t
Vaikeustaso
Helppo

Grillikaslerleivät

Ainekset

2
kg:n pala
porsaan kasleria
Rub-mausteseos
4
rkl
fariinisokeria
1
rkl
suolaa
1
rkl
savupaprikajauhetta
1
rkl
sipulijauhetta
2
tl
cayannepippuria
½
tl
maustepippuria
Lisäksi
8
siivua vaaleaa maalaisleipää
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa
2
pihvitomaattia
2
suolakurkkua
1
punasipuli
1
ruukku salaattia

Työvaiheet

  1. Sekoita rubin ainekset ja hiero mausteet lihan pintaan. Anna maustua huoneenlämmössä tunnin tai pari.
  2. Kuumenna grilli tai valmista hiillos, siirrä hiillos grillin toiselle laidalle, laita toiselle puolelle grilliin rasvapelti valmiiksi.
  3. Grillaa ensin lihan pinnat kiinni suoralla lämmöllä. Laita lihaan sisälämpömittari ja siirrä liha epäsuoraan lämpöön ritilälle rasvapellin päälle.
  4. Kypsennä 2–4 tuntia. Pidä grillin lämpötila koko ajan alle 160 asteessa. Kypsennä, kunnes lihan sisälämpötila on 85–88 astetta.
  5. Ota liha grillistä, kääri folioon ja anna vetäytyä tunnin verran.
  6. Leikkaa liha. Siivuta leipä. Voitele leipä tuorejuustolla.
  7. Laita leivän väliin tomaattia, suolakurkkua ja sipulia siivuina, salaattia sekä reilusti lihaa.

Vinkki! Kokeile lisätä kypsennyksen ajaksi grilliin savustuspuruja.