Pommes Anna on Ranskan lahja perunan rakastajille. Ohuen ohuet perunaviipaleet tiivistyvät upeaksi pehmeäksi kakuksi, jonka pinta vielä paahdetaan keikauttamisen jälkeen.
Arkinenkin raaka-aine yhdistettynä ranskalaiseen keittotaitoon saa aikaan usein mitä herkullisimpia ruokia. Pommes Anna on tästä hyvä esimerkki. Kyse on perunalisukkeesta, joka kypsyy uunissa herkullisen liemen avulla tiiviiksi ja maukkaaksi.
Kaikki lähtee ohuen ohuiksi leikatuista perunaviipaleista, joiden tekemiseen mandoliini on paras väline. Viipaleet ladotaan kakkuvuokaan kerroksittain mausteiden ja tiiviiksi keitetyn, timjamisen kanaliemen kanssa. Huomaa, että irtopohjavuokaa ei kannata käyttää, sillä maukas liemi valuu sen liitoksista läpi.
Perunakakku peitetään foliolla ja sen annetaan kypsyä uunissa reilun tunnin ajan. Tämän reseptin jujuna on keikauttaa perunakakku paiston jälkeen ympäri ja paahtaa siihen vielä rapea pinta uunin grillivastuksilla.
Perunakakku Annan tapaan
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pyöreä kakkuvuoka (Ø 20 cm) ja vuoraa pohja leivinpaperilla.
-
Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna timjami. Laita ne kattilaan ja lisää kanaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta 10–15 minuuttia, kunnes seosta on jäljellä 1¾ dl.
-
Pese perunat ja leikkaa ne kuorineen ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla tai terävällä veitsellä.
-
Lado perunaviipaleet limittäin vuoan pohjalle. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Annostele päälle ruokalusikallinen kanalientä. Toista, kunnes kaikki perunat on käytetty.
-
Peitä vuoka ensin leivinpaperilla ja sitten foliolla. Kypsennä uunissa noin 1 tunti. Ota folio ja leivinpaperi pois ja jatka kypsentämistä 15 minuuttia.
-
Anna perunakakun levätä 10 minuuttia. Kuumenna uuni grillivastuksilla 250 asteeseen.
-
Kumoa perunakakku leikkuulaudalle, poista leivinpaperi ja käännä kakku uudestaan uuninkestävälle alustalle.
-
Sivele pinta voisulalla ja paista vielä noin 7 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.
Vinkki Käytä perinteistä kakkuvuokaa, sillä irtopohjavuoassa neste voi valua pohjan ja renkaan välistä.
miksi vuoka pitää peittää sekä leivinpaperilla että foliolla?
Mikä on uunin lämpötila kohdassa 5 ?
Leivinpaperi+folio muodostavat ns. cartouchen, joka estää osan kosteudesta haihtumasta ja jakaa lämmön tasaisemmin, mutta täysin tiiviin kannen sijasta käytettynä kosteus ei kuitenkaan valu takaisin ruokaan niin paljon, että se vaikuttaisi liikaa reunan rakenteeseen.
Kohdassa 1 mainitaan 200 astetta.
Siis pohjako tässä lopussa "ruskistetaan" vai alkuperäinen pinta?
Verjuice, samaa ihmettelen. Olettaisin, että pohja ruskistetaan lopussa eli kakkua ei käännetä uudestaan uuninkestävälle alustalle, kuten ohjeessa lukee.
Miten ihmeessä tarvitsee noin ohuita perunaviipaleita paistaa uunissa tunti ja sitten vielä kahdessa vaiheessa lisää. Ymmärrän tuon grillivastusjutun, mutta tunti..
Parempaakin olen syönyt. Ei mitenkään erikoista. Sorry
Yllättävän samankaltainen ohje 7-vuoden takaa tekijänä Bruno Albouze.
https://www.youtube.com/watch?v=Fh-52BJKIKc&ab_channel=BrunoAlbouze
Yllättävän samankaltainen ohje 7-vuoden takaa tekijänä Bruno Albouze.
https://www.youtube.com/watch?v=Fh-52BJKIKc&ab_channel=BrunoAlbouze