Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 506 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Pommes Anna on Ranskan lahja perunan rakastajille. Ohuen ohuet perunaviipaleet tiivistyvät upeaksi pehmeäksi kakuksi, jonka pinta vielä paahdetaan keikauttamisen jälkeen.

Arkinenkin raaka-aine yhdistettynä ranskalaiseen keittotaitoon saa aikaan usein mitä herkullisimpia ruokia. Pommes Anna on tästä hyvä esimerkki. Kyse on perunalisukkeesta, joka kypsyy uunissa herkullisen liemen avulla tiiviiksi ja maukkaaksi.

Kaikki lähtee ohuen ohuiksi leikatuista perunaviipaleista, joiden tekemiseen mandoliini on paras väline. Viipaleet ladotaan kakkuvuokaan kerroksittain mausteiden ja tiiviiksi keitetyn, timjamisen kanaliemen kanssa. Huomaa, että irtopohjavuokaa ei kannata käyttää, sillä maukas liemi valuu sen liitoksista läpi.

Perunakakku peitetään foliolla ja sen annetaan kypsyä uunissa reilun tunnin ajan. Tämän reseptin jujuna on keikauttaa perunakakku paiston jälkeen ympäri ja paahtaa siihen vielä rapea pinta uunin grillivastuksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Perunakakku Annan tapaan

Ainekset

1
kg
tasakokoisia perunoita (kiinteä lajike)
2
banaanisalottisipulia
¼
ruukku timjamia
4
dl
valmista kanalientä
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
25
g
voita sulatettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele pyöreä kakkuvuoka (Ø 20 cm) ja vuoraa pohja leivinpaperilla.

  2. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna timjami. Laita ne kattilaan ja lisää kanaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta 10–15 minuuttia, kunnes seosta on jäljellä 1¾ dl.

  3. Pese perunat ja leikkaa ne kuorineen ohuiksi viipaleiksi mandoliinileikkurilla tai terävällä veitsellä.

  4. Lado perunaviipaleet limittäin vuoan pohjalle. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Annostele päälle ruokalusikallinen kanalientä. Toista, kunnes kaikki perunat on käytetty.

  5. Peitä vuoka ensin leivinpaperilla ja sitten foliolla. Kypsennä uunissa noin 1 tunti. Ota folio ja leivinpaperi pois ja jatka kypsentämistä 15 minuuttia.

  6. Anna perunakakun levätä 10 minuuttia. Kuumenna uuni grillivastuksilla 250 asteeseen.

  7. Kumoa perunakakku leikkuulaudalle, poista leivinpaperi ja käännä kakku uudestaan uuninkestävälle alustalle.

  8. Sivele pinta voisulalla ja paista vielä noin 7 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.

Vinkki Käytä perinteistä kakkuvuokaa, sillä irtopohjavuoassa neste voi valua pohjan ja renkaan välistä.

Kommentit (10)

Vierailija

miksi vuoka pitää peittää sekä leivinpaperilla että foliolla?

Vierailija

Mikä on uunin lämpötila kohdassa 5 ?

IkosenVeksi

Leivinpaperi+folio muodostavat ns. cartouchen, joka estää osan kosteudesta haihtumasta ja jakaa lämmön tasaisemmin, mutta täysin tiiviin kannen sijasta käytettynä kosteus ei kuitenkaan valu takaisin ruokaan niin paljon, että se vaikuttaisi liikaa reunan rakenteeseen.

Vierailija

Kohdassa 1 mainitaan 200 astetta.

Verjuice

Siis pohjako tässä lopussa "ruskistetaan" vai alkuperäinen pinta?

Vierailija

Verjuice, samaa ihmettelen. Olettaisin, että pohja ruskistetaan lopussa eli kakkua ei käännetä uudestaan uuninkestävälle alustalle, kuten ohjeessa lukee.

Jaa

Miten ihmeessä tarvitsee noin ohuita perunaviipaleita paistaa uunissa tunti ja sitten vielä kahdessa vaiheessa lisää. Ymmärrän tuon grillivastusjutun, mutta tunti..

Vierailija

Parempaakin olen syönyt. Ei mitenkään erikoista. Sorry

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Kesäburgeri toimii hyvin avomallisena! Sekä rapeapintainen vegepihvi että burgerin lisukkeet pyöräytetään avomaankurkusta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kurkkuburgeri

Ainekset

4–5
avomaankurkkua (5 dl raastetta)
¾
tl
suolaa
1
kesäsipuli varsineen
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
noin ½
dl
öljyä paistamiseen
KURKKUMAJONEESI
1
avomaankurkku
dl
majoneesia
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
HÖLSKYVIIPALEET
1
avomaankurkku
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
TARJOILUUN
2
hampurilaissämpylää

Työvaiheet

  1. Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi. Laita raaste tiheään siivilään ja sekoita suola joukkoon. Valuta noin 15 minuuttia.
  2. Valmista kurkkumajoneesi. Raasta kurkku hienoksi ja puristele irtoava neste pois. Sekoita raaste majoneesin joukkoon. Pese sitruuna, raasta sen kuori hienoksi ja lisää joukkoon.
  3. Valmista hölskykurkut. Pese kurkku ja höylää se juustohöylällä pitkittäin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet tiiviskantiseen rasiaan. Purista joukkoon sitruunamehu. Lisää sokeri ja suola. Sulje kansi ja ravistele rasiaa noin minuutti.
  4. Hienonna kesäsipuli, kuoritut valkosipulinkynnet ja lehtipersilja. Sekoita kulhossa korppujauhot, muna ja sipulit. Purista kurkkuraasteesta irtoava neste pois siivilää vasten ja sekoita raaste pihvitaikinaan. Lisää lehtipersilja. Muotoile seoksesta kostutetuin käsin 4 noin sämpylän halkaisijan kokoista pihviä.
  5. Kuumenna kunnon loraus öljyä pinnoitetulla pannulla. Siirrä kurkkupihvit varovasti pannulle ja paista keskilämmöllä noin 2–3 minuuttia molemmin puolin.
  6. Halkaise sämpylät ja lämmitä ne joko uunissa tai grillissä. Lusikoi kurkkumajoneesia sämpylän pohjalle. Nosta päälle kurkkuja ja pihvi.