
Herkullisen mehevä ja runsas kaali-peltileipä käy vaikka lounaasta. Päälle ripoteltava pekoni-auringonkukansiemenmuru antaa leivälle sopivan suolaisen viimeistelyn.
Helppo taikina, hieman pilkkomista ja paistamista. Sitten odottelua, kunnes uunista leviää herkullinen tuoksu. Syksyinen peltileipä kaalitäytteellä ei vaadi muuta.
Taikina on sekoitettava ja se saa jäädä hieman löysäksi eikä vaadi vaivausta. Rakennetta siihen antavat kaurahiutaleet. Kaalitäyte tehdään valkokaalista sekä rapeasta ja raikkaasta kyssäkaalista, josta leikataan ohuita tikkuja. Kaalia paistetaan sipulin kanssa pannulla ja makua saadaan tuoreesta salviasta.
Kohonnut taikina kaadetaan pellille ja täytteet lusikoidaan päälle. Leipä saa kohota vielä uudestaan, ennen kuin se paistetaan. Puolessa välissä paistoa pinnalle lisätään vielä suolainen pekoni-siemenmuru.
Peltileipä kaalitäytteellä
Ainekset
Työvaiheet
-
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sulata voi ja lisää nesteeseen suolan ja siirapin kanssa. Sekoita kaurahiutaleet ja jauhot joukkoon. Taikina saa jäädä löysäksi. Anna kohota liinan alla noin 40 minuuttia.
-
Kuori ja leikkaa kyssäkaalit tulitikun paksuisiksi tikuiksi. Suikaloi valkokaali. Kuori ja hienonna sipulit. Paista kaaleja ja sipulia voissa pannulla 5–7 minuuttia. Mausta suolalla ja hienonna joukkoon salvia.
-
Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Tasoita pinta jauhotetuin käsin. Lusikoi kaaliseos rennosti taikinan päälle. Anna leivän kohota vielä noin 20 minuuttia.
-
Kuutioi pekoni. Paista se pannulla rapeaksi. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja siemenet. Ota pannu pois liedeltä.
-
Paista leipää 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Ota pelti varovasti uunista. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen. Ripottele pekonicrumble leivän pinnalle tasaiseksi kerrokseksi. Jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoamista.
Mielestäni tämä oli paras peltileipä jota olen tehnyt/syönyt, mutta laitoin 5dl vehnäjauhoja, 1dl ruosjauhoja, 1dl ohrajauhoja ja hieman leseitä.