Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 62 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Pienet silakkapalat pullistuvat kuumassa öljyssä meheviksi herkkupaloiksi samalla kun chilin maku pehmenee. Itse tehty majoneesi maustetaan limetillä.

Silakalla on melko vahva ominaismaku. Tämä naposteluherkku taklaa sen kuitenkin hyvin, joten kannattaa antaa reseptille mahdollisuus, vaikka ei silakkapihvien ystävä olisikaan.

Kyseessä on friteeratut silakkafileet, jotka saavat lämmittävää potkua chilistä ja valkosipulista sekä raikkautta etikasta ja limemajoneesista.

Silakkafileet ja isoimmat chilit paloitellaan. Silakat pyöritellään kevyesti jauhoissa ja lasketaan kuumaan öljyyn chilien kanssa. Silakat kypsyvät ja pullistuvat ilmaviksi muutamassa minuutissa. Samalla chilien maku pehmenee. Valkosipulit käyvät vain pikaisesti öljyssä ja muuttuvat rapeiksi.

Suupalat viimeistellään  sormisuolalla ja pirskotellaan etikalla. Kun samaan suupalaan yhdistää rasvaista silakkaa, lämmittävää chiliä ja raikasta majoneesia, voi vain huokaista ihastuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat chilisilakat

Ainekset

400
g
silakkafileitä
2
dl
riisijauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
8–10
eriväristä chiliä
3
valkosipulinkynttä
tl
sormisuolaa
1
rkl
punaviinietikkaa
2
kevätsipulia
LIMETTIMAJONEESI
1
rkl
dijoninsinappia
2
tl
valkoviinietikkaa
1
kananmuna huoneenlämpöisenä
2–2½
dl
rypsiöljyä huoneenlämpöisenä
1
limetti
UPPOPAISTAMISEEN
1
l
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kuivaa silakkafileet talouspaperilla ja leikkaa suupaloiksi. Mausta riisijauho suolalla ja pippurilla.

  2. Pistele chilit terävällä veitsellä. Isoimmat chilit voit leikata pituussuunnassa puoliksi ja poistaa siemenet. Viipaloi valkosipulinkynnet.

  3. Valmista limettimajoneesi. Laita sinappi, etikka ja kananmuna sauvasekoittimen kulhoon. Aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada huoneenlämpöinen öljy kulhoon. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta se hitaasti ylös. Majoneesi alkaa muodostua pohjasta käsin. Lisää öljyä mikäli majoneesi tuntuu liian löysältä. Raasta limetistä vihreä kuoriosa ja purista mehua 1 rkl. Mausta majoneesi kuoriraasteella ja mehulla, laita jääkaappiin odottamaan.

  4. Kuumenna öljy isossa valurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa 175-asteiseksi. Mittaa lämpötila elektronisella mittarilla tai laita öljyyn leipäpala. Öljyn tulisi kuplia leivän ympärillä ja leipäpalan ruskistua kauniisti.

  5. Ota kolmannes silakkapaloista ja pyörittele ne riisijauhoissa. Ravista ylimääräinen jauho pois ja laita silakat reikäkauhan avulla kuuumaan öljyyn. Lisää myös kolmannes chileistä. Uppopaista noin 2 minuuttia, kunnes silakat ovat saaneet hieman väriä ja pullistuneet. Nosta silakat ja chilit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa. Paista loput silakat ja chilit samoin. Käytä lopuksi viipaloidut valkosipulit öljyssä noin 30 sekuntia ja lisää kalojen päälle.

  6. Kokoa silakat, chilit ja valkosipulinkynnet tarjoilulautaselle. Valuta pinnalle etikka ja suikaloi päälle kevätsipulit.

Vinkki Tähän ruokaan sopivat parhaiten miedot ja keskituliset chililajikkeet, kuten lemon drop, hyffae, star flame tai vectura orange.

Kommentit (5)

Patse

Mitä halpaa silakassa  on , kun se on kalliimpaa kuin Lohi...mikä kuitenkin on paljon arvostetumpi kala kuin silakka

Patse

Mitä halpaa silakassa  on , kun se on kalliimpaa kuin Lohi...mikä kuitenkin on paljon arvostetumpi kala kuin silakka

Patse

Tuollai siellä on kommentti 

Edulliset silakat ovat parhaimmillaan kylmään vuodenaikaan eli juuri nyt.

RiHa56

Voisiko joku ystävällisesti kertoa, miltä nää maistui? Vähän vaan arveluttaa. Niinkuin Sopan reseptit yleensäkin.

Kateen
Seuraa 
Liittynyt3.3.2017

Käytiin tossa Patse ostamassa viime toukokuun alkupuolella silakkaa hintaan viisi euroa /ämpäri. Valitettavasti tänä S- ja K-tukkujen ylivallan aikana se edukas silakka ei löydy keskustan pikku- tai elite-kaupasta, tai edes syrjemmältä automarketista. vaan joutuu vähän katsomaan että kuka myy, missä ja mitä. Onneksi sentään on internet, jota voi hyödyntää asian selvittämiseen: Varsinais-Suomessa on oikeasti ihan mukavasti saatavilla edullista silakkaa kevätaikaan.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.