Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 62 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Pienet silakkapalat pullistuvat kuumassa öljyssä meheviksi herkkupaloiksi samalla kun chilin maku pehmenee. Itse tehty majoneesi maustetaan limetillä.

Silakalla on melko vahva ominaismaku. Tämä naposteluherkku taklaa sen kuitenkin hyvin, joten kannattaa antaa reseptille mahdollisuus, vaikka ei silakkapihvien ystävä olisikaan.

Kyseessä on friteeratut silakkafileet, jotka saavat lämmittävää potkua chilistä ja valkosipulista sekä raikkautta etikasta ja limemajoneesista.

Silakkafileet ja isoimmat chilit paloitellaan. Silakat pyöritellään kevyesti jauhoissa ja lasketaan kuumaan öljyyn chilien kanssa. Silakat kypsyvät ja pullistuvat ilmaviksi muutamassa minuutissa. Samalla chilien maku pehmenee. Valkosipulit käyvät vain pikaisesti öljyssä ja muuttuvat rapeiksi.

Suupalat viimeistellään  sormisuolalla ja pirskotellaan etikalla. Kun samaan suupalaan yhdistää rasvaista silakkaa, lämmittävää chiliä ja raikasta majoneesia, voi vain huokaista ihastuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat chilisilakat

Ainekset

400
g
silakkafileitä
2
dl
riisijauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
8–10
eriväristä chiliä
3
valkosipulinkynttä
tl
sormisuolaa
1
rkl
punaviinietikkaa
2
kevätsipulia
LIMETTIMAJONEESI
1
rkl
dijoninsinappia
2
tl
valkoviinietikkaa
1
kananmuna huoneenlämpöisenä
2–2½
dl
rypsiöljyä huoneenlämpöisenä
1
limetti
UPPOPAISTAMISEEN
1
l
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kuivaa silakkafileet talouspaperilla ja leikkaa suupaloiksi. Mausta riisijauho suolalla ja pippurilla.

  2. Pistele chilit terävällä veitsellä. Isoimmat chilit voit leikata pituussuunnassa puoliksi ja poistaa siemenet. Viipaloi valkosipulinkynnet.

  3. Valmista limettimajoneesi. Laita sinappi, etikka ja kananmuna sauvasekoittimen kulhoon. Aseta sauvasekoitin kulhon pohjalle ja kaada huoneenlämpöinen öljy kulhoon. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta se hitaasti ylös. Majoneesi alkaa muodostua pohjasta käsin. Lisää öljyä mikäli majoneesi tuntuu liian löysältä. Raasta limetistä vihreä kuoriosa ja purista mehua 1 rkl. Mausta majoneesi kuoriraasteella ja mehulla, laita jääkaappiin odottamaan.

  4. Kuumenna öljy isossa valurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa 175-asteiseksi. Mittaa lämpötila elektronisella mittarilla tai laita öljyyn leipäpala. Öljyn tulisi kuplia leivän ympärillä ja leipäpalan ruskistua kauniisti.

  5. Ota kolmannes silakkapaloista ja pyörittele ne riisijauhoissa. Ravista ylimääräinen jauho pois ja laita silakat reikäkauhan avulla kuuumaan öljyyn. Lisää myös kolmannes chileistä. Uppopaista noin 2 minuuttia, kunnes silakat ovat saaneet hieman väriä ja pullistuneet. Nosta silakat ja chilit reikäkauhalla talouspaperin päälle lautaselle.Ripottele pinnalle hieman sormisuolaa. Paista loput silakat ja chilit samoin. Käytä lopuksi viipaloidut valkosipulit öljyssä noin 30 sekuntia ja lisää kalojen päälle.

  6. Kokoa silakat, chilit ja valkosipulinkynnet tarjoilulautaselle. Valuta pinnalle etikka ja suikaloi päälle kevätsipulit.

Vinkki Tähän ruokaan sopivat parhaiten miedot ja keskituliset chililajikkeet, kuten lemon drop, hyffae, star flame tai vectura orange.

Kommentit (5)

Patse

Mitä halpaa silakassa  on , kun se on kalliimpaa kuin Lohi...mikä kuitenkin on paljon arvostetumpi kala kuin silakka

Patse

Mitä halpaa silakassa  on , kun se on kalliimpaa kuin Lohi...mikä kuitenkin on paljon arvostetumpi kala kuin silakka

Patse

Tuollai siellä on kommentti 

Edulliset silakat ovat parhaimmillaan kylmään vuodenaikaan eli juuri nyt.

RiHa56

Voisiko joku ystävällisesti kertoa, miltä nää maistui? Vähän vaan arveluttaa. Niinkuin Sopan reseptit yleensäkin.

Kateen
Seuraa 
Liittynyt3.3.2017

Käytiin tossa Patse ostamassa viime toukokuun alkupuolella silakkaa hintaan viisi euroa /ämpäri. Valitettavasti tänä S- ja K-tukkujen ylivallan aikana se edukas silakka ei löydy keskustan pikku- tai elite-kaupasta, tai edes syrjemmältä automarketista. vaan joutuu vähän katsomaan että kuka myy, missä ja mitä. Onneksi sentään on internet, jota voi hyödyntää asian selvittämiseen: Varsinais-Suomessa on oikeasti ihan mukavasti saatavilla edullista silakkaa kevätaikaan.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Ninna Lindström
Lähes kokonaan säilykkeistä valmistettu maukas tomaattikeitto on arjen pelastus. Luksuslisän keitolle antavat täyteläisen juustoiset krutongit.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikeitto ja juustokrutongit

Ainekset

2
prk (à 400 g)
tomaattimurskaa
10
aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
2
valkosipulinkynttä
1
kasvisliemikuutio
1
rkl
balsamicoa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
1
tlk (400 ml)
kookosmaitoa
2
dl
kiehautettua vettä
(suolaa)
JUUSTOKRUTONGIT
8
palaa hapanjuurileipää
40
g
voita
200
g
cheddarjuustoa viipaleina
LISÄKSI
1
ruukku basilikaa
oliiviöljyä ja chilihiutaleita

Työvaiheet

  1. Kaada tomaattimurska kattilaan. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja timjami. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Lisää ne kattilaan. Lisää kasvisliemikuutio, balsamico, sokeri ja pippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Keitä kannen alla välillä sekoitellen noin 10 minuuttia.

  2. Valmista sillä aikaa krutongit. Voitele leipäpalat molemmilta puolilta. Päällystä puolet leivistä cheddarviipaleilla. Paina loput leipäviipaleet kansiksi juuston päälle. Paista pannulla noin 3 minuuttia per puoli tai kunnes juusto on sulanut. Jos haluat leivistä tiiviimpiä, levitä leivinpaperipala pannulla olevien leipien päälle ja paina leivät toisella pannulla tai kattilalla litteämmiksi.

  3. Nosta leivät leikkuulaudalle ja leikkaa ne krutongin kokoisiksi paloiksi.

  4. Lisää keittoon kookosmaito ja kiehautettu vesi. Soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä hieman vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Keittoa ei tarvitse enää kuumentaa.

  5. Viimeistele keitto basilikan lehdillä, oliiviöljyllä ja chilihiutaleilla. Tarjoa juustokrutonkien kanssa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Wokkaa kasviksia pikaisesti pannulla. Rapeus ja ravintoarvot säilyvät, kun kasvikset eivät kypsy liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Wokattu kasviskeitto

Ainekset

350
g
kirsikkatomaatteja
1
l
pinaattia
1–2
lehtisellerinvartta
1
suippopaprika
100
g
herkkusieniä
1
punasipuli
3
valkosipulinkynttä
1
l
kasvislientä (gluteeniton)
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
cashewpähkinöitä
1
tl
savupaprikajauhetta
1
tl
kuivattua yrttisekoitusta
1
tl
sokeria
1
prk (380/230g)
valkoisia kypsiä papuja

Työvaiheet

  1. Huuhtele kirsikkatomaatit, pinaatinlehdet ja lehtisellerit. Viipaloi lehtisellerit. Huuhtele paprika, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, viipaloi. Puhdista sienet ja viipaloi. Kuori ja viipaloi punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna kasvisliemi (1 l vettä + 2 kasvisfondikuutiota).

  2. Kuullota wokkipannussa tai paistokasarissa öljyssä sipuleita, herkkusieniä, lehtiselleriä, paprikaa ja pinaattia muutaman minuutin. Lisää cashew-pähkinät ja mausteet. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää huuhdotut pavut ja tomaatit. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi. Kiehauta. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Tarjoile keitto hyvän leivän kanssa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Carbonaran inspiroima ruusukaalipasta on syysiltojen lohturuokaa parhaimmillaan. Kokojyväsinappi antaa pastalle hauskan lisän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusukaali-pekonipasta

Ainekset

300
g
ruusukaaleja
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
150
g
pekonia
2
kananmunaa
2
dl
parmesaania hienoksi raastettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
kokojyväsinappia
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
½
ruukku lehtipersiljaa
LISÄKSI
400
g
nauhapastaa
1
dl
pastan keitinvettä

Työvaiheet

  1. Siisti ruusukaalien kannat. Poista tarvittaessa huonokuntoiset lehdet. Leikkaa ruusukaalit ohuiksi kiekoiksi.

  2. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Suikaloi pekoni. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Raasta parmesaani hienoksi.

  3. Laita pasta kiehumaan pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustettuun veteen.

  4. Laita pekoni kylmälle pannulle ja paista rapeaksi. Siirrä pekonit pannulta sivuun odottamaan.

  5. Kuullota sipulit pannulla öljyssä. Lisää ruusukaalit ja paista sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää pekonit. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Hienonna lehtipersilja joukkoon.

  6. Kun pasta on sopivan kypsää, kauhaise keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä. Kaada pasta ja ruusukaaliseos kulhoon ja sekoita. Lisää kananmunat voimakkaasti sekoittaen. Lisää pastan keitinvettä tarvittaessa.

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Kalan mausteeksi pyöräytetään itse tehty sitruunapippurin ja kapriksen maustama dippi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + maustuminen 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Paistettua kalaa ja pikkelivihanneksia

Ainekset

PIKKELIVIHANNEKSET
1
kesäkurpitsa
1
pieni kukkakaali
1
punasipuli
3
porkkanaa
LIEMI
½
dl
väkiviinaetikkaa
1
dl
sokeria
3
dl
vettä
¼
tl
suolaa
SITRUUNAPIPPURI
2
tl
raastettua luomu sitruunan kuorta
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
¼
tl
valkopippuria rouhittuna
¼
tl
suolaa
DIPPI
1
rkl
kapriksia
2
dl
vegaanista ranskakermaa
n. 1
rkl
sitruunamehua
LISÄKSI
600
g
kalaa ruodottomana fileenä (esm. kirjolohi, nieriä)
2
rkl
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Leikkaa kasvikset sopiviksi suupaloiksi. Pakkaa porkkanaa lukuun ottamatta kasvikset puhtaaseen lasipurkkiin. Mittaa pikkeliliemen aineet kattilaan ja kiehauta. Siirrä kattila syrjään, lisää porkkanat kuumaan liemeen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kaada jäähtynyt liemi porkkanoiden kanssa lasipurkkiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

  2. Pese ja raasta sitruunan kuori pieneen kulhoon. Sekoita joukkoon pippurirouheet ja suola.

  3. Hienonna kaprikset veitsellä ja sekoita ranskankerman joukkoon. Mausta sitruunanmehulla.

  4. Leikkaa kala neljäksi annospalaksi ja paista kypsäksi pinnoitetulla pannulla, noin 2 minuuttia molemmin puolin. Mausta sitruunapippurilla ja tuoreella ruohosipulilla. Tarjoa pikkelikasvisten ja dipin kanssa.