
Tästä piirakasta löytyy rapeutta ja pehemyttä sopivassa suhteessa. Rapea ja lehtevä pohja, pohjan päälle levitettävä hillo ja päältä karamellisoituneet persimonviipaleet muodostavat ihanan talviherkun.
Persimonit ovat yksi talven parhaimmista hedelmistä, joiden sesonki on yllättävän lyhyt. Niistä kannattaakin nauttia täysin rinnoin niin kauan kun niitä on saatavilla.
Persimonit, jotka tunnetaan myös nimellä khaki ja sharon, sopivat makeutensa ansiosta erinomaisesti jälkiruokiin. Tämä piirakka on helppoakin helpompi, sillä aineksia on vain kourallinen ja pohjana toimii valmis voitaikina.
Piirakassa on monta pientä asiaa, jotka tekevät siitä koukuttavan herkullisen. Pohjalle levitetään herkullinen maustettu viikunahilloseos, jonka päälle ladotaan viipaloidut persimonit. Persimonien päälle ripotellaan maustettua sokeria, joka tekee valmiin piirakan pinnasta ihanan rapean.
Lisäksi piirakka paistetaan uunissa etukäteen kuumennetulla pellillä, jolloin myös pohja on takuulla rapea ja kypsä.
Persimoni-viikunagalette
Ainekset
Työvaiheet
-
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Jaa kahteen osaan, jos haluat tehdä kaksi pienempää galettea. Kuumenna uuni (ja pelti) 200 asteeseen.
-
Mittaa viikunahillo, 50 g voita, ½ dl sokeria ja ½ teelusikallista piparkakkumaustetta kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes tahna on tasaista. Siirrä jäähtymään siksi aikaa, että teet loput työvaiheet.
-
Kauli taikinasta jauhotetulla alustalla yksi iso ympyrä tai ovaali tai kaksi pienempää. Nosta leivinpaperin päälle. Viipaloi persimonit.
-
Vatkaa 2 keltuaista viikunahillo-voiseokseen. Levitä taikinan päälle, jätä 1,5 cm reunoista vapaaksi. Nosta persimoniviipaleet päälle.
-
Sekoita ¼ dl sokeria ja ½ tl piparkakkumaustetta keskenään. Ripottele seos galeten päälle. Kuutioi loppu 25 g voita ja nosta nokareet galeten pinnalle. Taita galeten reunat. Riko keltuaisen rakenne ja voitele reunat keltuaisella. Nosta kuuma pelti uunista ja liu’uta galette varovasti kuumalle pellille. Paista noin 25 minuuttia, kunnes galette on kullanruskea.
-
Anna jäähtyä ja tarjoa esimerkiksi jäätelön tai vaahdotetun ranskankerman kanssa.
Teidän ohjeissanne on niin paljon aina aineita, että tuskin kenenkään kaapista heti löytyy.
Käy kaupassa!
Aika hölmöä julkaista tammikuussa resepti, jota ei voi valmistaa ennen kuin taas ensi syksynä. Persimonien aika meni jo. Eikö reseptinlaatijat tiedä että ne on kausihedelmiä?!